Între 12.000 și 15.000 de sași din Europa și America de Nord sunt așteptați, peste o săptămână, la Sibiu, pentru a fi prezenți la Întâlnirea Internațională a Sașilor. Organizatorii, Forumul Democrat al Germanilor din România, împreună cu asociațiile sașilor din țară și din străinătate, speră să depășească recordul din 2017, precedenta întâlnire a sașilor de la Sibiu, când au fost prezenți în jur de 12.000 de etnici sași din Germania, Austria, Elveția, România Statele Unite sau Canada. Președintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis organizatorilor că va participa la evenimentul ce va avea avea loc în perioada 2-4 august.
Martin Bottesch, președinte FDG Transilvania, a anunțat că președintele Klaus Iohannis a fost invitat să participe la toate evenimentele programate, dar se așteaptă ca șeful statului să fie prezent la parada portului popular și discursurile de deschidere din Piața Mare, din ziua de sâmbătă.
La paradă, ce se va desfășura în zona centrului istoric, s-au înscris să participe peste 2.000 de persoane. Parada participanților va pleca din Piața Huet, va traversa Piața Mică, Piața Mare, str. Arhivelor, str. Cetății, str. N. Bălcescu și va reveni în Piața Mare.
Deschiderea festivă a manifestării se va face la Sala Thalia, sâmbătă, 3 august, odată cu prezentarea expoziției „800 de ani de la emiterea Diplomei Andreane”. Totodată, acum va avea loc și acordarea medaliilor Honterus. „Scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre saşii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine şi trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania, și cine știe, poate se vor stabili aici”, a spus Martin Bottesch, președintele FDG Transilvania.
Programul celor trei zile cuprinde peste 50 de manifestări culturale, care se vor desfăşura în Piaţa Mare, Piața Mică, Piața Huet şi strada Cetății. Sunt planificate concerte, spectacole de teatru şi dansuri populare, prezentări de filme, expoziții, tururi ghidate ale oraşului. Manifestarea este organizată de Forumul Democrat al Saşilor din Transilvania, împreună cu Biserica Evanghelică C.A. din România şi Asociaţiile saşilor transilvăneni din Germania, Austria, Canada şi SUA.
Peter Maffay, primul concert în România
Un moment special al Întâlnirii Internaționale a Sașilor este concertul lui Peter Maffay, programat pentru ziua de duminică, în Piața Mare, de la ora 20. Intrarea este liberă. Astfel, primul concert al lui Peter Maffay, în România, este susținut de Fundația M&V Schmidt – fundația fiind și organizatoarea Săptămânii Haferland, un eveniment cultural și etnografic din „Haferland” (Țara Ovăzului), regiune situată între Brașov și Sighișoara, un proiect inițiat de Peter Maffay și de Michael Schmidt, în 2013.
Peter Maffay s-a născut în 30 august1949, Brașov. Este unul dintre cei mai cunoscuți autori, cantautori, cântăreți, compozitori și muzicieni din Germania contemporană. 13 dintre cele 33 de albume ale sale au ajuns pe primul loc în Germania. Născut dintr-o mamă săsoaică și un tată maghiaro-german, Peter Maffay a emigrat cu familia în Germania de Vest (R.F.G.) în anul 1963. Peter Maffay va primi la Sibiu distincția „Steaua de Onoare a Federației Sașilor Transilvăneni”.
Întâlnire cu iz istoric
Una dintre expoziții va avea ca temă „Diploma Andreană”, emisă în anul 1224 de regele maghiar Andrei al II-lea, document în care au fost precizate drepturile saşilor şi îndatoririle acestora faţă de Coroană. „Diploma Andreană” (în latină „Diploma Andreanum”, germană „Goldener Freibrief” sau „Das Andreanum”) sau Der Goldene(n) Freibrief der Siebenbürger Sachsen, carta/bula de aur al sașilor transilvăneni, a fost un document (mai precis o diplomă privilegială, un document medieval cunoscut și ca „privilegiul andrean”) emis în anul 1224 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, prin care reconfirma coloniștilor medievali vest europeni sosiți în Evul Mediu Clasic în Transilvania, mai precis începând cu domnia regelui Géza al II-lea al Ungariei, coloniști cunoscuți colectiv drept sași (germană Siebenbürger Sachsen; cei mai mulți dintre aceștia fiind germani sau luxemburghezi, alții fiind, după caz, valoni sau flamanzi) o serie de privilegii, care au fost menținute pe tot parcursul Evului Mediu, unele care au fost păstrate în folosință chiar până în anul 1876. Documentul nu s-a păstrat în original, ci numai ca o parte a reconfirmării din 1317 a „Diplomei Andreiene” de către regele Carol Robert de Anjou al Ungariei. Actul în limba latină, pe pergament cu pecete atârnată (unul din cele mai vechi documente istorice din Transilvania), este păstrat la Arhivele Naționale ale județului Sibiu.
Urmărește Sibiu 100% în Google News