Patru medalii au cucerit sportivii sibieni la Jocurile Olimpice de vară după Revoluția din 1989. Este vorba despre o medalie de aur, una de argint și două de bronz, cucerite de sibieni la Olimpiadele de la Atlanta – Statele Unite ale Americii (1996), Sydney – Australia (2000), Atena – Grecia (2004) și Beijing (2008) – China. Toate medaliile au venit în concursurile de gimnastică, în principal în urma rezultatelor obținute în proba pe echipe. Cele patru medalii au fost aduse de gimnaștii sibieni Dan Burincă, Claudia Presăcan, Ioan Suciu și Steliana Nistor, în ordinea desfășurării principalul eveniment sportiv al lumii. Este mult sau puțin în 35 de ani?
Vă lăsăm pe dumneavoastră să apreciați, însă un lucru este cert: după Revoluția din 1989, doar gimnastica sibiană a adus medalii de la Olimpiade pentru sportul sibian. Restul sporturilor olimpice practicate în județul Sibiu s-au pierdut în anonimat și fără performanțe remarcabile, principala cauză fiind slaba finanțare asigurată de autoritățile locale și de la bugetul de stat.
În Sibiul democratic, prima medalie a adus-o gimnastul Dan Burincă. Sibianul a cucerit argintul în proba de inele, masculin, din cadrul competiției de gimnastică de la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996. Însă prima și singura medalie de aur din 1990 încoace pentru România, în general, în cazul atleților locali, și a sportului sibian, în special, a cucerit-o gimnasta Claudia Presecan, care a devenit campioană olimpică cu echipa Națională la Olimpiada din 2000 de la Sydney. Este cea mai mare performanță olimpică a sportului sibian în era democrației.
Au urmat apoi două medalii de bronz, câștigate de sportivii sibieni cu echipa națională de gimnastică. Mai întâi, Ioan Suciu, la întrecerea olimpică găzduită de Atena, și apoi Steliana Nistor, în aceleași condiții, la olimpiada asiatică de la Beijing.
Revenind în actualitate, la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de la Paris doi sibieni fac parte din lotul Team România. Este vorba despre gimnastul Andrei Muntean și de Andreea Dragoman, membră în echipa de tenis de masă a tricolorilor, însă șansa de a obține o medalie, indiferent de culoare, este destul de mică.
Cine sunt medaliații sibieni, de după 1990. Cum îi vede Comitetul Olimpic și Sportiv Român
Dan Burincă a început să practice gimnastica la Clubului Sportiv Școlar din Sibiu, sub îndrumarea antrenorului Horst Stolz. S-a transferat apoi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, unde s-a antrenat cu Aurelian Georgescu. Apoi a fost selecționat la lotul național al României, unde s-a pregătit cu antrenorii Dănuț Grecu, Aurelian Georgescu și Iosif Ferencz. La inele, aparatul său favorit, a cucerit medaliile de bronz, la Campionatele Mondiale din 1994 și argint, la CM din 1995, de la Sabae (Japonia).
La CM din Țara Soarelui Răsare, a făcut parte din echipa României care a obținut bronzul, prima medalie cucerită de un team masculin românesc la un Campionat Mondial de gimnastică. După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor de gimnastică. A activat mai întâi la Liceul cu Program Sportiv din Deva, apoi a plecat ca tehnician la un club din Austria, dupa care a revenit în România, la un club din Sibiu. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferită Crucea Naționala „Serviciul Credincios”, clasa a Il-a.
Claudia Maria Presăcan a activat cu dublă legitimare la cluburile Sportiv Școlar Sibiu și Steaua București, sub îndrumarea antrenorilor Ana Crihan și Constantin Barbu. Din 1996 a început pregătirea la Deva, ca și componentă a lotului olimpic de senioare al României. La lot, sub îndrumarea antrenorului Octavian Bellu, a reușit să obțină performanțe de excepție.
În 1997, la Lausanne, Claudia Presacan a cucerit titlul mondial, alături de colegele sale, iar 1998, la Campionatele Europene de la Sankt Petersburg, a cucerit titlul continental cu echipa și medaliile de bronz la individual compus și paralele. În semn de apreciere pentru întreaga sa activitate sportivă a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Sibiu, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de comandor.
Ioan Suciu a început să practice gimnastica la Sibiu, la vârsta de șase ani, sub îndrumarea antrenorului Mircea Apolzan. Din 1997, a fost legitimat la CSU Timișoara, iar din 1998 și-a început activitatea la CS Dinamo București, sub îndrumarea fostului gimnast Dănuț Grecu. A cucerit titlul de campion european la sărituri în 2000 și cu echipa în 2002.
În 2004 a triumfat cu echipa la Campionatele Europene (CE) de la Ljubljana și s-a clasat pe locul I în finala de la cal cu mânere. Tot la cal cu mânere a cucerit argintul, în 2002, la CE de la Patras. Ioan Suciu a fost componentul primei echipe care a urcat pe podiumul olimpic din istoria gimnasticii masculine românești, la Atena, în 2004. S-a retras din activitatea competițională în 2005, după care a devenit antrenor. A fost cooptat staff-ul tehnic al federației române de specialitate mai întâi ca antrenor federal, după care a fost numit antrenorul lotului masculin. Pentru întreaga activitatea sportivă a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.
Steliana Nistor a început gimnastica la vârsta de cinci ani, la Clubul Sportiv Școlar Sibiu. Până în 1998, a fost antrenată de Raluca Bugner și fosta campioană olimpică Mihaela Stănuleț. În 2005, a devenit componentă a lotului național de senioare, un an mai târziu cucerind medalia de argint cu echipa României la Campionatele Europene de la Volos. În 2007, a fost componentă a echipei medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale de la Stuttgart, competiție în cadrul căreia a mai cucerit medaliile de argint la individual compus și bârna. Tot în 2007, la CE de la Amsterdam, a obținut argintul la paralele inegale și bronzul la bârna.
În 2008, a obținut cele mai valoroase rezultate ale carierei. A cucerit titlul european cu echipa și medalia de argint la paralele inegale, după care, la Jocurile Olimpice de la Beijing a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului olimpic cu echipa României. După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenoare în orașul său natal, după care a plecat să antreneze în Norvegia.
11 medalii aduse de sportivi sibieni pentru România în istoria Olimpiadelor de vară. Și 50 de sportivi sibieni concurenți
Bilanțul sportivilor sibieni la Jocurile Olimpice de vară din toate timpurile se ridică la 11 medalii. Este vorba despre două medalii de aur, trei de argint și șase de bronz. Celelalte șapte medalii, lăsând deoparte lauri de după 1990, au fost aduse de atleții sibieni în perioada comunistă. Trebuie menționat că până la olimpiada de vară din 1956 de la Melbourne, Australia, niciun sportiv sibian nu a adus pentru România vreo medalie. Marius Gherman a adus bronzul la bară, gimnastică, în 1988, la Seul, Coreea de Sud. Mihaela Stănuleț a devenit campioană olimpică (Aur), cu echipa, tot la gimnastică, la Olimpiada de la Los Angeles (SUA), în 1984.
La Moscova, în 1980, sibianca Melita Ruhn, gimnastică, a cucerit 3 medalii: argint, cu echipa, bronz la sărituri și la paralele. Melita Ruhn este cea mai titrată sportivă olimpică din istoria sportului sibian, prin prisma celor trei medalii obținute. Tot în Uniunea Sovietică, Gunther Enescu a cucerit bronzul cu echipa națională de volei. În fine, boxerul Gheorghe Negrea a pierdut finala la box, la Olimpiada de la Melbourne, mulțumindu-se cu medalia de argint. Per total, aproape 50 de sportivi sibieni au concurat pentru România, în istoria Jocurilor Olimpice de Vară.
Sursă foto: Eurosport