3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Casa de Pensii. Goana după adeverințele de vechime în muncă. Prețurile pentru obținerea acestora, nejustificat de mari

Cele mai citite

„Mica recalculare a pensiilor”, cum este cunoscută, a început la 1 septembrie a acestui an. „Timp de șase luni, până la final de februarie a anului viitor, pensionarii pot aduce adeverințe cu veniturile permanente sau nepermanente, cu zona de venit brut sau net, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2021, dar cu condiția ca acestea să aibă în componența lor contribuții de asigurări sociale”, a spus Dorel Aldea, directorul executiv CJP Sibiu.

Adeverințele trebuie depuse în format original

„Până la 1 Septembrie 2024 s-au primit adeverințe pe modelul dat de anexa 6. Pensionarii ar fi avut posibilitatea ca începând cu 2021 să vină și să depună aceste adeverințe în vederea recalculării după noua lege, care în acel moment însemna legea 127 din 2019, dar care a fost abrogată. Adeverința trebuie să conțină venitul brut realizat pentru care s-a datorat  CAS, plus toate elementele componente: salariu realizat, sumă spor vechime, sumă sporuri permanente și nepermanente etc. Adeverințele trebuie depuse în format original, trebuie să aibă numele, semnătura, ștampila conducătorului societății. Dacă în dosarul de pensii există adeverințe depuse anterior, chiar dacă nu sunt pe formatul dat de anexa 6, dar întrunesc toate condițiile de legalitate date de actuala lege, atunci pot fi validate. Drepturile salariale nu pot fi dovedite prin instanță, cu martori. Doar vechimea o putem dovedi”, a transmis Gabriela Bosnea, coordonator recalculare pensii, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Aproape 5000 de solicitări de recalculare a pensiei

Până în acest moment, conform Gabrielei Bosnea, sunt  înregistrate la Casa de Pensii Sibiu și la Casa Locală Mediaș, 3800 de cereri de recalculare a pensiei, iar dosare agricole, 1046.

„Aceste acte care atestă vechimea în muncă nu sunt eliberate de Arhivele Județene Sibiu. Cetățenii trebuie să se adreseze societăților sau instituțiilor care au preluat arhiva fostelor intreprinderi de stat, organizații desființate sau cele încă în funcțiune. Pentru informații la găsirea acestor arhive, adresăm cetățenilor invitația să vină la sediul nostru sau să ne contacteze telefonic la 0269208519, sau prin email [email protected].

Din păcate, există situații în care arhivele au fost mutate dintr-un județ în altul, acolo unde funcționează prestatori de servicii arhivistice care dispun de spații de depozitare. Există cazuri în care nici noi nu știm să-i îndrumăm pe cetățeni spre a găsi adeverințele, dar în cazurile de 80-90% se descoperă unde trebuie să se adreseze. Țin să menționez în acest context obligativitatea creatorilor și deținătorilor de a elibera aceste adeverințe. La nivelul județului Sibiu există un singur operator economic care deține un astfel de depozit, care deține state de plată și carnete de muncă.

Dar problema principală sunt tarifele plătite. Se raportează la numărul de ani lucrați. Taxa administrativă care este de 101, taxa de cercetare pentru numărul de ani solicitat de petent, pentru sporuri este 63 de lei pe anul cercetat, pentru grupă este 9 lei pe anul cercetat, iar pentru venituri brute sau reconstituire de vechime este 81 de lei per anul cercetat, toate aceste prețuri fiind fără TVA. Plus alte tarife speciale. Sperăm să se găsească o soluție și pentru rezolvarea acestor probleme”, spune Ioana Mărginean, directorul Arhivei Județene Sibiu.

Ioana Mărginean a mai menționat că „Unele instituții comerciale desființate, cum ar fi Victoria, FELAM Mediaș, sau Libertatea, refuză să ofere adeverințele de vechime în muncă. Ele există, dar  nu au condiții bune de depozitare. Iar o parte din arhiva de la Victoria a fost inundată la un moment dat. În mod normal trebuiau să notifice la momentul potrivit ceea ce nu s-a întâmplat. Notificarea nu a ajuns. Dacă primeam această notificare, se constata faptul că arhiva s-a distrus, se constata perioada statelor de plată și a cărților de muncă ce erau acolo. Legiuitorul nu prevede la asemenea cazuri amendă sau alte contravenții”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect