Autoarea Doina Blaga, renumită pentru implicarea sa în promovarea unei alimentații echilibrate, revine cu o nouă lucrare: „Alimente fermentate pentru sănătate. Surse de probiotice la îndemâna tuturor”.
Rezultatul a trei ani de cercetare, cartea oferă soluții practice pentru integrarea alimentelor fermentate în dieta zilnică, cu accent pe beneficiile acestora pentru sănătatea digestivă și imunitate.
„Alimentația joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre, iar alimentele fermentate, cu bogăția lor de probiotice și nutrienți, au efecte remarcabile dovedite asupra organismului. Scopul principal a fost să ofer cititorilor un instrument ușor de înțeles și de aplicat, care să arate cum aceste alimente pot îmbunătăţi digestia, întări sistemul imunitar și contribui la un stil de viață sănătos. În ultimii doi ani, am constatat o creștere a interesului față de fermentație și beneficiile sale pentru sănătate, dar și o oarecare confuzie despre cum să integrăm aceste alimente în dieta zilnică. Prin cartea Alimente fermentate pentru sănătate. Surse de probiotice la îndemâna tuturor, am dorit să ofer lucruri practice pentru a face fermentația accesibilă tuturor, chiar şi în micile apartamente de oraş”, spune Doina Blaga.
Evenimentul de lansare va avea loc marți, 29 octombrie, la Biblioteca ASTRA, ora 18:00. Printre invitați se numără dr. Georgiana Nicolescu și conf. univ. dr. Cecilia Georgescu, care vor discuta despre beneficiile alimentelor fermentate. Intrarea este liberă.
Cercetătorii au descoperit că murăturile își păstrează în mare parte vitaminele originale, precum și întreaga cantitate de minerale și oligoelemente. Legumele și fructele conservate prin fermentare nu sunt „alimente moarte”, așa cum s-a crezut mult timp, ci au proprietăți terapeutice incontestabile, care ajută organismul să combată diverse boli.
„Autoarea cărții „Alimente fermentate pentru sănătate” Doina Blaga reușește print-o muncă tenace și bine documentată să explice pe înțelesul tuturor ce sunt, cum se obțin și care sunt beneficiile acestor alimente pentru sănătatea noastră. Obținute printr-un proces relativ simplu și foarte vechi, alimentele fermentate conțin nutrienți, compuși biologic activi valoroși, care funcționează ca biomarkeri ai calității alimentației. Și poate cel mai important lucru care trebuie menționat este faptul că ele pot fi considerate alimente funcționale, alimente care aduc beneficii suplimentare sănătății noastre”, spune chimist Cecilia Georgescu, conf.univ.dr. la Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului.
Medicii nutriționiști susțin consumul de alimente fermentate pentru stimularea imunității și combaterea inflamației în corp.
„Alimentele fermentate nu sunt doar delicioase, ci și benefice pt sănătate. Consumul constant al acestor alimente te ajuta să menții un echilibru digestiv determinând creșterea și numărul bacteriilor bune( probiotice) la nivel intestinal, scăderea inflamație generale, stimularea imunității și menținerea integrității membranei intestinale”, a declarat dr. Georgiana Nicolescu, medic primar diabet zaharat, obezitate și boli de nutriție.
Despre autor
Doina Blaga este o cercetătoare asiduă şi binecunoscută autoare de cărţi despre alimentaţia sănătoasă, precum „Îndrăznesc să trăiesc sănătos”, „Carte de bucate pe anotimpuri”, „Slujirea din bucătărie” ori „Și tu poți să coci pâinici din făină integrală”.
De-a lungul carierei sale, a susținut conferințe şi seminarii, precum şi ateliere de gătit, fiind o promotoare activă al unei diete sănătoase bazate pe alimente naturale, inclusiv alimente fermentate. Autoarea, absolventă a Facultăţii de Litere-Teologie Ortodoxă şi a Masterului în Ştiinţele comunicării, specializarea profesor documentarist, este profesor şi bibliotecar. A urmat cursuri de formator şi vorbit în public, de bucătar, de competenţe antreprenoriale şi povestitor.