1.3 C
Sibiu
joi, decembrie 12, 2024

Tehnicienii creativi ai Teatrului pentru Copii și Tineret Gong: Artiștii invizibili ai culiselor

Cele mai citite

În spatele fiecărei reprezentații de la Teatrul Gong din Sibiu se află o echipă de tehnicieni dedicați, care transformă viziunea artistică în spectacole memorabile.

Acești profesioniști, de la regizori tehnici la maiștri de lumini, mânuitori de decor și cabiniere, contribuie la magia ce se desfășoară pe scenă, oferind publicului experiențe de neuitat.

Echipa tehnică compusă din 14 profesioniști e cea care asigură punerea în scenă a acestor spectacole: regizori tehnici (Stela Matioc, Daniel Neagu), operatori de sunet (Claudiu Rusu Costea, Dan Sorin Caras), maiștri de lumini (Ionuț Nasture-Natea, Adrian Truțescu), mânuitori montatori decor (Andrei Arjoca, Lucian Ducu, Emil Predescu, Patrik Voicu), cabiniere (Maria Mihăilescu, Gabriela Popa), operator de imagine (Matei-Horațiu Dancu) coordonați de șeful secției (Adriana Lupșor).

„E momentul ca echipa tehnică a Teatrului Gong să fie în lumina reflectoarelor și să împărtășească din emoțiile, bucuriile, momentele preferate din carieră și motivația care alimentează pasiunea de a aduce magia pe scenă! Aflăm chiar de la ei despre proiectele de suflet, momentele provocatoare și emoțiile constructive din timpul reprezentațiilor.

Adriana Lupșor, șef secție, e convinsă că publicul ar fi surprins de munca de echipă pentru că, de la actor, la regizor, colegii din departamentul marketing, contabilitate sau department tehnic, cu toții punem umărul ca în fața publicului să apară un spectacol inedit și fără cusur!. De la bucata de material achiziționat și montat după viziunea scenografului, până la costume și repetiții generale cu actorii e o călătorie în sine care se transformă în bucuria adusă publicului pe scena Teatrului Gong”, transmit reprezentanții.

Montarea cu exactitate și în siguranță a pieselor este esențială pentru orice spectacol. E surprinzător să descoperi câte acțiuni se derulează în paralel, dar mai ales “de câtă colaborare e nevoie între diversele departamente pentru derularea cu ușurință a spectacolului”. Mai mult, “ajutăm actorii în cadrul jocului cu diverse intervenții și schimbări de decor” spune Andrei Arjoca, mânuitor montator decor. Situațiile neprevăzute sunt nelipsite într-un astfel de departament. Lucian Ducu își amintește de peripețiile premierei unui spectacol care debuta cu un spate de camion împins pe scenă, apoi deschiderea trapei pentru ieșirea actorilor: “nu s-a deschis și am forțat până am dat-o peste cap ca să se poată ieși.” Indiferent de provocările apărute sau de nivelul de solicitare implicat, rezultatul final contează cel mai mult pentru Patrik Voicu care nu poate uita extraordinarul “Harap Alb”: “chiar și după atâția ani, mă bucur să fac parte din acest spectacol”.

Cu o contribuție mai mică sau mai mare în cadrul spectacolelor, emoțiile sunt inerente pentru fiecare membru al echipei tehnice. Cabiniera Maria Mihăilescu se declară bucuroasă și încântată să ajute cu lucruri cât de mici, iar reacțiile publicului o impresionează teribil: “îmi place să văd la sfârșitul spectacolului copii și părinți fericiți și încântați de ce au văzut pe scenă”. Regizorul tehnic Daniel Neagu e motivat de “bucuria spectatorilor de la început până la sfârșit”. Experiența spectacolelor se resimte diferit la nivelul echipei tehnice: monteurul de decor Patrik Voicu are mai multe emoții când joacă un spectacol mai vechi “decât la o premieră care este proaspătă în mintea tuturor”.

Fiecare departament al teatrului contribuie în egală măsură la realizarea unui spectacol, iar operatorul Claudiu Rusu Costea se ocupă de o altă componentă esențială: sunetul. Profesionalismul este vital în pregătirea acestuia astfel încât să fie o parte firească a spectacolului. Indiferent de provocările proiectelor, soluțiile se găsesc chiar și pe ultima sută de metri, până la intrarea publicului în sală. “Atunci se lasă un moment de liniște și începe spectacolul” mărturisește Claudiu.

Cu experiență în lumea teatrului ce variază de la 15 la aproape 20 de ani, tehnicienii Teatrului Gong dovedesc profesionalism, dăruire și pasiune: “provocările sunt depășite dacă ești stăpân pe meserie” spune Adrian Truțescu, operator de lumini. “Ceea ce-mi place aici este relația dintre oameni, nu contează că ești șef, actor sau tehnician”, completează el.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Tragedie în muzica românească: A murit un membru al trupei Vunk

Doliu în lumea artistică din România după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect