0.2 C
Sibiu
duminică, ianuarie 12, 2025

EDITORIAL. Parcările supermarketurilor. Invazia „handicapaților”

Cele mai citite

La o simplă hălăduială prin parcările supermarketurilor autohtone (însă sunt convins că nu e o particularitate nicidecum locală), aura de oraș al bunelor maniere intră într-o zonă crepusculară grav avariată și viciată. Nu cred că doar eu am fost înzestrat cu mania ghinionistului în permanentă recidivă, dar constatat tot mai acut că nesimțirea unor (deloc puțini) șoferi e o molimă cu instalare invariabil rapidă și greu tratabilă.

Mai mereu când ajung în parcarea câte unui supermarket, pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități tronează autonome varii mașini, cu șoferi sadea, care în afară de trăsăturile unor veritabili latifundiari parcăreți, numai „handi” nu sunt. Am avut sporadic și curiozitatea de a încerca să detectez dacă mașinile respective sunt, într-adevăr, unele destinate persoanelor de gen, îndreptățite să aspire la un asemenea loc. Nu am avut acest noroc de legitimitate. Am văzut, în schimb, persoane cu dizabilități care dădeau târcoale vreme bună în căutarea unui astfel de loc și cărora nu li se arăta neam împricinatul! În astfel de situații, mi se confirmă tot mai mult că unii dintre noi vrem să trăim într-o lume fără obligaţii. Mai ales faţă de noi înşine. 

Toate marile supermarketuri și centre comerciale au creat locuri de parcare speciale pentru persoanele cu dizabilități. E o normă de bun simț, pentru a le ușura acestora viața și a le facilita intrarea în incinta magazinelor. Problema e că șoferii sănătoși tun, dar cu exces de nesimțire, parchează pe aceste locuri, chiar și atunci când parcarea este aproape goală. Chiar în mijlocul săptămânii fiind, moment în care parcările nu suferă de saturare, șoferii cu ceafă lată nu se simt obstrucționați să parcheze unde vor puținii lor neuroni.

Deși aceste parcări nu se află pe domeniul public, e bine de știut că drumurile de acces sunt destinate circulației publice. Ceea ce înseamnă, conform legii, că șoferii trebuie să respecte întocmai regulile de circulație, indiferent că e vorba de viteza de deplasare, sensurile de mers sau parcare. Mai mult decât atât, aceste prevederi legale sunt prezente, prin afișaj sau semne rutiere specifice, în mai toate parcările supermarketurilor. Iar Poliția poate aplica sancțiuni și în aceste parcări, așa cum o face pe drumurile publice. Sau cum ar trebui să o facă. Nu de alta, dar prin legea nr. 145/2020 s-a decis faptul că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu handicap riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei, precum și ridicarea vehiculului de pe locul de parcare respectiv.

Poate mi-a scăpat mie, însă ați văzut vreodată o acțiune a poliției, în acest sens, în parcările marilor centre comerciale? Măcar atunci când intruziunea tupeiștilor șoferi se extinde și pe locurile rezervate poliției, ambulanței sau pompierilor? Mie nu mi s-a dat să fie…

Nu ar strica să le reamintim, din când în când, acestor șoferi (și poliției, aș fi tentat să adaug), că nesimțirea nu se consideră handicap.

PS. Poza din imagine a fost făcută cu ceva vreme în urmă. Mașina, fără șofer, a staționat cel puțin 15 min chiar în zona intrării de acces în supermarket, în ciuda semnelor de circulație mai mult decât evidente și în lipsa ostentativă a bunului simț.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Baia Mare devine primul oraș din România care începe reciclarea hainelor vechi

În Baia Mare a fost lansată prima inițiativă de colectare a deșeurilor textile, conform cerințelor Uniunii Europene.Locuitorii pot depune...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect