5.2 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibiul este în această săptămână capitala luminii

Cele mai citite

La Sibiu are loc cel mai mare eveniment dedicat luminii din Europa centrală, intitulat Lumen.Past, Present&Future. Astfel, într-o singură săptămână, între 8 și 12 septembrie vor fi organizate expoziții, spectacole vizuale 3 D în Piața Mare, conferințe internaționale și de film la Sala Thalia și un observator stelar, în Muzeul Astra. Anul 2015 a fost proclamat Anul Internațional al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe lumină de catre ONU în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale, în anul 2013.
Printre evenimentele programate să se desfășoare în zonele centrale din Sibiu se numără „Guerrilla Lighting”, în 10 septembrie, între orele 21.00 și 22.30, copiii și adulții având aici posibilitatea să creeze modele de design de iluminat cu ajutorul lanternelor led de ultimă generație. Vineri, 11 septembrie, în Piața Mare, de la ora 21.30 și de la 23.00 este programată o competiție de 3 D Mapping, un spectacol vizual, cu proiecții îmbinând elementele arhitecturale ale Muzeului Brukenthal cu animație video 3D.
„La Sibiu, cele 3 echipe recunoscute din România vor intra in competiție cu 6 echipe internaționale selectate după concursul de proiecte. Așadar, publicul va asista la 9 „deconstruiri / reconstruiri / transformări” ale fațadelor Muzeului Brukenthal și Casei Albastre, foarte diferite în stil și idee”, transmit organizatorii.
Un alt proiect ce va fi derulat în cadrul festivalului este „Casa cu ochi”, celebrii ochi de pe acoperișurile caselor din zona centrală a Sibiului fiind puși în evidență prin intermediul unor benzi luminoase și al unor lămpi. Astfel, lucarnele vor căpăta o mimică proprie, fiind create jocuri luminoase, în urma cărora „privirile” vor interacționa cu oamenii.
La Sala Thalia, în 9 septembrie, de la ora 18.00 și de la 20.30, sibienii vor putea viziona cel mai premiat film despre lumină, orașe mari și regăsirea cerului nopții, intitulat The City Dark. Regizorul Ian Cheney va prezenta filmul, în premieră în România, iar la finalul fiecărei proiecții va discuta cu participanții.
De asemenea, în 10 septembrie, la Sala Thalia, sibienii sunt invitați să afle despre efectele luminii arficiale asupra omului și naturii de-a lungul veacurilor, la primul simpozion internațional în domeniul iluminatului organizat în România, la care participă specialiști de talie mondială.
Festivalul Lumen.Past, Present&Future va găzdui și patru expoziţii : „Lumina din Univers” la Biblioteca Astra, „Zână sau demon? 2000 de ani de lumină bună şi lumină nocivă” şi „Paris/Sibiu: o scurtă istorie ilustrată a iluminatului public”, ambele la Muzeul Astra – Casa Artelor, iar „Focul şi iasca” poate fi admirată la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.
Evenimentul este conceput și gestionat de către Asociația Lichnologică Internațională (ILA), ce numără peste 200 de membri din 39 de țări, cu sediul la Geneva – Elveția, împreună cu Comitetul Național Român pentru Iluminat ( CNRI) și Asociația Română pentru Iluminat (ARI), cu sprijinul muzeelor și instituțiilor culturale din Sibiu. Programul complet al manifestărilor poate fi consultat pe www.lightingsibiu.eu

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Spectacol grandios de Ziua Națională la Sibiu. Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Ionuț Dolănescu și Andra printre invitați

Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Mariana Anghel sau Andra sunt printre invitații spectacolului de Ziua Națională de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect