în luna august 2009, a avut loc o sesiune de instruire a 15 formatori asistenţi sociali, psihologi, jurişti din cadrul DGASPC Sibiu, în cadrul programului de tip „şcoala Părinţilor”. Acesta urmăreşte sprijinirea şi asigurarea de educaţie parentală permanentă cu scopul de a ajusta ori de a schimba comportamentele acestora.
în urma discuţiilor avute la masa rotundă din august, organizată de IPJ Sibiu, conducerea DGASPC Sibiu a identificat şi a propus în comuna Vurpăr ca soluţie de prevenire a fenomenului de abandon scolar implementarea unui program numit „şcoala Părinţilor”. Acesta s-a desfăşurat, prin Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii, din cadrul Direcţiei, pe o perioada de 3 luni. Trebuie specificat faptul că nivelul intelectual şi material al părinţilor copiilor aflaţi în abandon este mult sub cel mediu.
La sfârşitul programului „şcoala Părinţilor” situaţia celor 48 de copiii se prezintă astfel: cinci dintre copiii s-au reînscris şi frecventează cu regularitate şcoala, treisprezece au reluat cursurile şi frecventează şcoala cu unele absenţe, doi dintre ei s-au transferat la alte şcoli, trei sunt plecaţi din localitate cu familiile lor, opt fete sunt căsătorite în prezent, iar două dintre ele sunt însărcinate. Paisprezece fie au depăşit vârsta limită pentru a putea fi reînscrişi la şcoala generală, fie lucrează, iar trei au declarat în scris că nu mai doresc să frecventeze şcoala. (G.M.)