6.3 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ionuţ Milea, olimpicul psiholog

Cele mai citite

Ionuţ Milea este olimpic premiat la română, istorie, poezie şi, nu în ultimul rând, la psihologie. Cochetează cu teatrul, iar premiile obţinute şi în acest domeniu sunt o mărturie a talentului actoricesc. Elev al Colegiului Naţional „Octavian Goga”, este unul dintre acei tineri în ale cărui concepţii te poţi încrede. De ce? Pentru că le poate demonstra.

 

Ionuţ Milea s-a născut la Sibiu, însă acasă pentru el a fost mereu la Orlat. Cu o familie care l-a sprijinit întotdeauna şi i-a fost alături, Ionuţ a crescut frumos, fiind astăzi unul dintre olimpicii de top ai Colegiului Naţional „Octavian Goga”. „Mama şi tata au fost mereu sprijinul meu, prietenii mei, dar şi cei de la care am învăţat să fiu om, iar lucrul pe care îl apreciez cel mai tare este faptul că, de cele mai multe ori, mi-au oferit definiţii prin exemplificare, cu privire la modul în care să-mi păstrez verticalitatea, credinţa şi moralitatea. De asemenea, încrederea şi ajutorul lor mă responsabilizează şi mă obligă cel puţin moral să răspund într-un mod similar”. Aproape de suflet îl ţine şi pe Alex, fratele său, cu care are o relaţie specială, chiar dacă între ei este o diferenţă de aproape 6 ani. Ionuţ a ales să urmeze cursurile unui liceu de prestigiu din Sibiu, la profilul filologie bilingv-engleză, pentru că recunoaşte că nu a fost făcut pentru materiile exacte. Simţindu-se în largul său printre colegii pe care îi admiră şi fiind îndrumat de profesori, pe care îi respectă şi pe care îi consideră a fi „cei mai buni”, Ionuţ este unul dintre liceenii de elită ai Sibiului. La olimpiade participă şi obţine rezultate încă din clasa a V-a, însă pe cele notabile le atinge în perioada liceului. Nenumărate locuri I, la olimpiade şi concursuri judeţene, în mod special la psihologie, apogeul până în acest moment fiind atins cu o menţiune (locul IV) la Olimpiada Naţională de Psihologie.

De ce psihologia?

 „Întotdeauna am avut o înclinaţie în a mă apropia de oameni, mai degrabă decât de fenomene ale naturii sau maşinării. De asemenea, faptul că are o aplicativitate practică evidentă pentru un elev de liceu a exercitat o atracţie ca de magnet pentru mine. Totuşi, a fost mai degrabă o descoperire reciprocă, deoarece psihologia m-a găsit pe mine, în clasa a X-a, mai ales datorită profesoarei Paula Ciucur, dar şi eu o anticipasem cumva, prin simplul fapt că deja făceam uz de anumite legi psihologice, fără a le cunoaşte însă teoretic”. Întreaga psihologie este, fără îndoială, fascinantă pentru Ionuţ, dar, cel puţin deocamdată, are o înclinaţie spre capitolele despre personalitate. Dacă la început tânărul olimpic se arăta interesat de firea oamenilor din jurul său şi analiza pentru a descoperi „fărâme din universul lor interior”, acum s-a obişnuit să identifice temperamentul unei persoane, chiar de la primele întâlniri. Dacă manualul descrie psihologia într-un fel, Ionuţ are şi propria sa viziune asupra materiei. „Studiind omul, psihologia este, după mine, mai aproape de infinit decât matematica sau astronomia. Pe lângă faptul că va avea probabil multe de spus în viitor, această ştiinţă nu poate fi niciodată una exactă, căci relativismul fiecărei situaţii şi unicitatea fiecărui om îi conferă aura aceasta de imprevizibilitate. Totuşi, ea este perfectă pentru a relaţiona mai bine cu cei din jur, pentru a explica situaţii inexplicabile, dar şi pentru a învăţa eficient sau pur şi simplu pentru a ne înţelege pe noi înşine”.

Psiholog şi actor

După liceu, cel mai probabil, Ionuţ va urma Psihologia, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Timpul liber şi-l petrece la Palatul Copiilor Sibiu, la cercul de teatru condus de prof. Lorelei Ghazawi, sau citind o carte bună, ori urmărind un meci de fotbal, tenis, curling sau volei, pentru că este şi un împătimit al sportului. În ceea ce priveşte teatrul, a obţinut până acum 4 premii I şi 3 premii II, la Concursul Judeţean de Teatru Şcolar, dând dovadă şi de talent acoricesc.
De asemenea, prietenii de care este foarte mândru îi sunt mereu aproape. „Ferma Animalelor” (G. Orwell), „Portocala Mecanică” (A. Burgess) şi „Cel mai iubit dintre pământeni” (M. Preda) se numără printre cărţile preferate, iar la capitolul filme a fost impresionat de „Joyeux Noel”. Ce ar schimba la societatea de astăzi? „Cu siguranţă moravurile şi aş încerca să aduc unele modificări sistemului de valori care pare să guverneze societatea contemporană. Oamenii sunt parcă prea absorbiţi de aspectele materiale ale vieţii, iar acest lucru nu are decât efecte negative în cazul majorităţii. În acelaşi timp, consider tendinţa, mai ales a generaţiei tinere, de a se internaţionaliza, de a se moderniza cu orice preţ, drept un exemplu din zilele noastre al teoriei formelor fără fond a lui Maiorescu. Cred că este extrem de periculos să ne amestecăm în mulţimea asta, căci ne putem pierde foarte uşor identitatea”.

2010:
• Premiul al III-lea la Olimpiada de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, faza judeţeană;   
• Premiul I la Olimpiada de Istorie, faza judeţeană;
• Premiul I la concursul „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, secţiunea poezie.
2011:
• Premiul al III-lea la Olimpiada de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, faza judeţeană;
• Premiul al III-lea la Simpozionul Naţional „O. Goga sau Ecoul cântecului pătimirii noastre în mileniul III″, secţiunea poezie;
• Premiul I la Olimpiada de Istorie, faza judeţeană;
• Premiul I la Olimpiada de Psihologie, faza judeţeană.
2012:
• Premiul al III-lea la Olimpiada de Limba Engleză, faza judeţeană;
• Premiul I la Simpozionul Naţional „O. Goga sau Ecoul cântecului pătimirii noastre în mileniul III″, secţiunea critică literară;
• Premiul I la Olimpiada de Psihologie, faza judeţeană;
• Menţiune la Olimpiada de Psihologie, faza naţională.
• Premiul I la Olimpiada de Limba, Comunicare şi Literatura Română, faza judeţeană;
• Premiul I la concursul de eseuri „Iordan Chimet”, organizat de Clubul Kiwanis Bucureşti.


 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: Contract de 5 milioane de lei pentru dotarea școlilor din Mediaș

Miercuri a fost semnat la sediul municipalității medieșene un nou contract de achiziție din cadrul proiectului de dotare a...
Articolul precedent
Articolul următor

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect