Camelia Oprea este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal“. Când directorul liceului a fost rugat să menţioneze unul dintre olimpicii instituţiei, numele ei a fost rostit instantaneu şi cu mândrie de Hermann Gerold. Este unul dintre olimpicii despre care se spun multe şi se vor auzi multe. Este matematicianul de aur al colegiului.
Să reuşeşti să o lauzi pe Camelia Oprea este o adevărată provocare. O minte sclipitoare, cu rezultate pe măsură în matematică şi fizică. Iar acesta este doar începutul. Cami s-a născut la Cluj, însă în momentul de faţă locuieşte la Sibiu. Inteligenţa şi dragostea pentru ştiinţele exacte le moşteneşte din familie. „Tatăl meu este profesor universitar de chimie la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar mama are aceeaşi pasiune ca şi mine: matematica. Am o soră mai mare, care acum este la facultate în Austria. Eu învăţ la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal“, unde am făcut şi clasele V – VIII. Un liceu cu predare în limba germană, cu multe activităţi extraşcolare”. Rezultatele Cameliei la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale de prestigiu sunt uimitoare. Vorbesc de la sine. Numărul medaliilor şi diplomelor care o clasează pe primele poziţii în competiţiile de matematică şi fizică este uriaş, cu atât mai mult, cu cât au început încă din primul an de gimnaziu. Pe lângă acestea, medaliile de aur obţinute îi completează palmaresul, certificând valoarea de matematician a Cameliei. Atracţia pentru această disciplină a început încă din timpul grădiniţei. „Apoi şcolăriţă fiind, am început să lucrez cu pasiune dincolo de programa şcolară şi să îmi verific cunoştinţele participînd la concursuri. De fizică am auzit cu mult înainte să încep să o am ca materie şi întotdeauna mi se părea un mister atrăgător. Din clasa a VII-a, când materia începuse să fie mai interesantă, am descoperit cât de mult îmi place fizica şi cât de logică este. De asemenea, am o pasiune pentru biologie, anatomie şi genetică”, spune Camelia.
Matematica, un labirint
Pentru că matematica stă la baza tuturor ştiinţelor exacte şi se întrepătrunde cu fizica, Camelia le percepe „ca un întreg, care trebuie studiat în toată complexitatea lui, luând fiecare nouă problemă ca o provocare. Matematica o văd ca pe un labirint, în care cu cât mergi mai departe cu atât este mai pasionant, mai provocator, dar şi mai dificil. Instrucţiunile lui le găseşti în nenumăratele cărţi de matematică. Desigur nu poate lipsi pasiunea şi voinţa, deoarece fără ele înaintezi greu sau chiar deloc. Mulţi abordează matematica, dar se pierd printre zidurile labirintului. Cosumă timp ca orice activitate de perfomanţă, dar când vezi rezultatele te simţi împlinit şi mulţumit”, continuă Camelia. Pentru a defini fizica, pe Camelia am provocat-o să aleagă un citat. S-a oprit la Richard Feynman, iar unul dintre citate este „Tot ce cunoaştem e numai un fel de aproximaţie, fiindcă ştim că nu ştim încă toate legile. De aceea, lucrurile trebuie învăţate pentru a fi dezvăţate din nou sau, mai probabil, pentru a fi corectate”.
Confecţionează bijuterii în timpul liber
În viitor Cami îşi doreşte să studieze la o facultate de prestigiu, dar nu se grăbeşte să-şi aleagă domeniul. În timpul liber îi place să citească, pentru că mereu este dornică de cunoaştere, însă îi mai place ceva. „Să confecţionez bijuterii. Este o activitate relaxantă şi creativă, în care mă pot exprima cu dezinvoltură şi o pot face simultan cu vizionarea unui film. Îmi rezerv timp şi pentru sport, desigur nu atât cât aş dori. Timpul este resursa mea cea mai limitată. Îmi place să ies cu prietenii pe afară şi deseori mă implic în activităţile şcolare opţionale”. Ultima carte citită de Camelia este, desigur, una de fizică. “Şase lecţii uşoare” de Richard P. Feynman. O introducere în fizica cuantică şi mecanică atomică. La capitolul filme văzute şi reţinute sunt „Naşul, Forrest Gump şi The Green Mile. Toate au fost interesante şi din toate poţi învăţa câte ceva”. Ce ar schimba Camelia Oprea, multiplă medialită cu aur la matematică şi fizică, pe plan naţional şi internaţional, la societatea noastră? „Multe legi ar trebui reformulate şi făcute mai clare, fără să mai rămână posibilităţi de interpretare, care pot cauza multe incidente. Dar cred că important este să conştientizăm că stă în puterea noastră să facem lumea în care trăim mai bună şi mai frumoasă prin implicare directă”.
Biografie:
Data naşterii: 18 ianuarie 1997
Studii: Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal“
O parte din rezultatele Cameliei pe anul 2011 – 2012
Premii la concursurile naţionale
Concursul Naţional „Gazeta Matematică şi Viitori Olimpici”- medalia de aur
Concursul Naţional „Năstăsescu” Evaluare Naţ. la Matem., Etapa I- medalia de argin
Concursul Naţional „Năstăsescu” Evaluare Naţ. la Matem., Etapa II- medalia de bron
Concursul Naţional „Năstăsescu” Evaluare Naţ. la Matem., Etapa III- medalia de au
Concursul Naţional „Năstăsescu” Evaluare Naţ. la Matem., Et. Finală- Premiul I ( locul I )
Concursul Naţional de Matematică „Euclid”, Etapa I- medalia de aur
Concursul Naţional de Matematică „Euclid”, Etapa finală- Premiul II
Concursul Naţional de Matematică „Arhimede”, Finala- Premiul de excelenţă
Concursul Naţional de Matematică „LuminaMath”- Premiul I
Concursul Naţional de Matematică „N. N. Mihăileanu”- Premiul II
Concursul de Matematică „Viitori Matematicieni”- Premiul de excelenţă
Concursul de Matematică „Regina Maria”- Premiul Regina Mari
Concursul de Matematică „Gh. Lazăr”- Premiul Lions Millenium
Premii la concursurile internaţionale
International Mathematical Arhimede Contest- medalia de aur
Concursul Internaţional de Matematică Barbu-Barbilian- medalia de aur
The Mathematics Contest The Clock-Tower School – medalia de bronz
Concursul Internaţional de Matematică Aplicată „Cangurul”- Premiul I
Concursul Internaţional „Multiple-choice Contest in Mathematics” – clasament pe echipe
O parte din rezultatele Cameliei pe anul 2012 – 2013
Concursul National de Matematică „Euclid“Etapa I- Medalie aur
Concursul Naţional „N. Coculescu”- Premiul II
Evaluare Nationala la Matematică „Năstăsescu”- Locul III
Concursul Naţional de Mate-Fizică „Vrânceanu – Procopiu”- Menţiune
Concursul National de Matematică “Euclid“Etapa II- Medalie aur