2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Iubire – tot ce-și dorește un copil părăsit

Cele mai citite

E prea mare”, „Nu știu din ce familie vine”, „Dacă are probleme de sănătate” – acestea sunt doar câteva dintre gândurile unei familii care se gândește la adopție.

Problema adopțiilor în România este una veche și bine cunoscută. Oamenii cred că procesul de adopție este unul greoi și costisitor și, mai mult decât atât, sunt rezervați atunci când vine vorba de copiii trecuți de vârsta de 3 ani. Acesta este și motivul pentru care mulți copii cresc în orfelinate până la vârsta de 18 ani, atunci când trebuie să învețe să se descurce singuri.

Cred că cel mai dificil lucru este să te hotărăşti şi să te adresezi Biroului de adopţii. Există ideea că este dificil să adopţi. Vreau să vă spun că nu este aşa. Trebuie doar să fiţi decişi, iar restul o să vină de la sine. Cele mai multe familii din România doresc copii cu vârsta maximă de 3 ani, sănătoşi şi de etnie română. Noi avem foarte mulţi copii adoptabili, dar marea majoritate sunt mai mari de 3 ani. De aceea, perioada de aşteptare este mai lungă. Trebuie să le explicăm familiilor că şi copiii mai mari au nevoie la fel de mult de afecţiune şi de o familie”, spune Andreea Neagu, responsabil al Biroului Adopţii şi Post Adopţii al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

Cum poate schimba adopția viața unui copil

Familia Bocicor este unul din cazurile fericite. Cei doi soți au adoptat doi copii – o fată și un băiat – acum mulți ani, după ce i-au avut o perioadă în plasament. Simona Bocicor spune că i-a considerat întotdeauna copiii ei şi că a simţit asta din primul moment când i-a luat în plasament.

Întotdeauna am simţit că cei doi fac parte din familie şi niciodată nu am considerat că sunt copii luaţi sau ai altora pentru că, pur şi simplu, ne-au intrat la inimă. Mi-a fost mai greu atunci când îi aveam în plasament. Pentru fiecare tratament sau intervenţie, trebuia ca părinţii lor să îmi semneze un acord. Am considerat întotdeauna că e o mare prostie să stai să te uiţi la copilul pe care îl simţi ca fiind al tău şi să nu poţi să faci nimic. Dar Dumnezeu a fost alături de noi şi acum nu mai depind de nimeni. Copiii sunt ai mei şi pot să am eu grijă de ei cum ştiu. I-am iubit dintotdeauna şi nu concepem să fi fost altfel şi să nu fi fost în viaţa noastră. Ne rugăm Domnului să pregătească mai multe familii aşa deschise care să ia copii care au atât de multă nevoie de afecţiune şi atenţie”, povestește Simona, zâmbind.

Întâlniri suflet la suflet

Adopţia este gratuită și reprezintă operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.

În primele 6 luni ale anului 2016, în judeţul Sibiu au fost adoptaţi 5 copii, 87 sunt declaraţi adoptabili, iar 18 familii/ persoane au fost atestate ca şi familii adoptatoare.

Anul acesta, de Ziua Adopţiei, părinţii adoptivi şi copiii lor au avut ocazia să se întâlnească şi cu alte familii adoptive şi să împărtăşească miracolul de a fi părinte. Întâlnirea a avut loc într-un spaţiu neconvenţional, în intimitate, singurii care au avut acces la întâlnire fiind cei implicaţi într-un proces de adopţie.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect