Concursul de ceramică și gătit se desfășoară zilele acestea în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.
Vizitatorii și locuitorii Sibiului pot să scape de stresul și aglomerațiile orașului și să se bucure de un festin ocular și olfactiv zilele acestea la „Frumos. Ceramic. Folositor”, concursul de olărit și gătit din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. La această ediție participă 25 de bucătari și olari din Ungaria și din România.
„Este un altfel de târg al olarilor, în care criteriile de participare au fost să realizeze vase de lut, să lucreze la roata olarului și să gătească în vase de lut pe vatră deschisă. În cadrul târgului avem ateliere de olărit pentru copii și adulți, în special sâmbătă și duminică. Așteptăm publicul vizitator să cumpere, să învețe să deosebească vasele de plumb de cele ecologice, să lucrăm împreună la roată și să ne cunoaștem mai bine”, a declarat Carla Roșca, muzeograf.
Olăritul și mâncărurile tradiționale, mână în mână
Varza cu ciolan și fasole este mâncarea specifică zonei de șes din Ungaria și se gătește cel puțin odată pe lună. Această mâncare este gătită zilele acestea și la Muzeul în Aer Liber. Rețeta sună excelent și nu am putut să nu ne imaginăm și noi ce gust bun va avea.
„Se prepară cu varză murată, se adaugă fasole înmuiată în vin alb și ceva specific locului, un cârnaț care se face numai la noi. Aceste ingrediente se așează în straturi. Când este gata, luăm puțină zeamă pe care o amestecăm cu smântână și lăsăm să dea în clocot. Dacă cineva mănâncă o farfurie din această specialitate, va fi în stare chiar să mute Munții Făgăraș din loc”, povestește Gabor, bucătarul maghiar.
Meșterii nu se opresc aici. O altă specialitate care ne-a făcut stomacul să tremure de poftă este supa cu tarhon.
„Iau ceapă și untură, adaug morcovi, ceapă verde, ardei roșu și țelină. Folosesc puțin piept de pui tăiat pentru aromă. Ingredientul special este tarhon, la care adaug și alte ierburi, dar și sare, piper și ulei. Supa se gătește la temperatură medie iar apoi la foc puternic în ultimele minute”, ne explică tanti Iutko.
Sâmbătă și duminică vizitatorii vor putea să și deguste mâncărurile pregătite de olarii bucătari.