Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2”, el declarând la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli, scrie www.news.ro.
Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2”, el declarând la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli. Alexandru Athanasiu a spus că nu a dat o declaraţie în dosar, pentru că trebuie să vadă pe larg acuzaţiile, urmând să revină în faţa anchetatorilor petnru a fi audiat. Fostul ministru al Educaţiei a plecat de la DNA după aproape două ore, el reafirmând că nu este vinovat şi că procurorii nu îl acuză că a luat mită, ci doar că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.
Alexandru Athanasiu a precizat că procurorul de caz i-a spus că acele licenţe pentru şcoli nu erau întru totul necesare. Fostul ministru a precizat că, atunci când a semnat, l-a convins un document din Ministerul Educaţiei şi unul din Ministerul Telecomunicaţiilor. El a precizat că s-a făcut un recensământ al computerelor din reţeaua de învăţământ şi Ministerul Telecomunicaţiilor a stabilit ce tip de licenţă Microsoft educaţională este compatibilă cu configuraţia acelor computere. „În faţa unui astfel de document, care spune că sunt necesare, vă spun drept, nu sunt un mare specialist în IT, eu am fost de bună-credinţă, întotdeauna am fost”, a mai spus Athanasiu. Întrebat dacă este acuzat de toate faptele anunţate în urmă cu doi ani de procurorii DNA atunci când au cerut aviz pentru urmărirea penală, Athanasiu a spus că „au căzut alea”, dar că fapta de abuz în serviciu „nu este o fericire”. Alexandru Athanasiu a precizat că procurorii nu au stabilit încă prejudiciul din dosarul „Microsoft 2” şi, la acest moment, nu ştie cine îl va însoţi, eventual, „în această listă de persoane”. „Acum nu vreau să pozez în victimă, nu sunt o victimă, dar în mod normal în minister eu am conceput funcţia de ministru ca om ce are o viziune, ce lansează idei, proiecte de legi, programe de implementare spre ameliorarea sistemului pe care îl administrează. (…) Am explicat şi procurorului, care a fost extrem de profesionist, că nu am probe prea multe, pentru că nu am plecat cu copii ale unor documente din minister”, a adăugat Athanasiu.
Alexandru Athanasiu a spus, la intrarea în sediul DNA, că el a semnat un memorandum care prevedea că trebuie făcut un recensământ al numărului de computere în şcoli pentru a se şti exact numărul de licenţe necesare. „S-a făcut de secretarul general al ministerului, împreună cu Ministerul Telecomunicaţiilor, iar apoi noi nu am avut bani – că de aceea spun că Ministerul Educaţiei nu a dat niciun ban – şi s-a găsit soluţia. Suma necesară achiziţionării, de 19 milioane şi ceva de dolari, plătiţi în noua rate – a început să fie plătită la un an de la achiziţionare. Au fost achiziţionate la sfârşitul lui noiembrie 2004 şi prima rată de achiziţie s-a plătit în noiembrie sau octombrie 2005, deci nouă rate până în anul 2009. S-a plătit pentru că a fost un credit furnizor finanţat de Microsoft şi acest domn (Claudiu Florică, n.r.), dealerul lui, care înţeleg că stă în zonă, în zona crepusculară”, a adăugat Athanasiu. Întrebat dacă l-a cunoscut personal pe Claudiu Florică şi dacă a negociat cu el necesarul de licenţe IT pentru şcoli, Athanasiu a spus că nu l-a cunoscut, dar ar fi vrut să poată să îi spună că „îl va bate Dumnezeu”, pentru că el este cel care a profitat cel mai mult, are toţi banii la el şi este liber, ceea ce nu este normal. „Niciodată nu a negociat cu mine. (…) Dacă l-aş fi cunoscut după pe Florică, i-aş fi spus vreo două vorbe, că îl va bate Dumnezeu, pentru că nu este normal ca cine a profitat cel mai mult cu o mare măgărie în dauna bugetului României să fie liber şi cu toţi banii la el. Asta este o înfrângere a ideii de dreptate pe care oameni din această clădire, cred ei, că încearcă să o pună în valoare şi sper să o pună în valoare. Unii mi-au fost studenţi şi aşa i-am învăţat. Sper să fie aşa. Când ies, dacă voi ieşi, o să mai vorbim”, a mai spus Athanasiu, la intrarea în sediul DNA.