Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Sibiu au desfăşurat, în 2016, un număr total de 2.299 de acţiuni de control la un număr de 1.725 de agenţi economici. Numărul total de amenzi aplicate a fost de 642, în valoare totală de 3.211.300 lei. De asemenea, s-au aplicat 881 avertismente.
„Din numărul total de procese verbale de constatare a contravenției încheiate în anul 2016, însumând 1.523 (642 cu amenzi aplicate şi 881 cu avertismente ), 549 au fost pe segmentul de produse alimentare, 499 pe segmentul de produse nealimentare, 117 pe segmentul de servicii alimentare, 246 pe segmentul de servicii nealimentare, 35 pe servicii financiare şi un număr de 77 pe alte segmente”, au precizat reprezentanții CJPC Sibiu, la solicitarea Sibiu 100%.
Potrivit acestora, cele mai multe măsuri dispuse la încheierea proceselor verbale de constatare a contravenţiilor au fost următoarele: remedierea deficienţelor constatate cu dispunerea termenului de intrare în legalitate, oprirea temporară de la comercializare până la remedierea deficienţelor constatate în cazul produselor care au abateri minore (cum ar fi problemele de etichetare incompletă sau traducere incompletă a informaţiilor de pe ambalaj), oprirea definitivă de la comercializare pentru produsele neconforme, cu distrugerea produselor alimentare periculoase, multe altele fiind punctuale şi specifice.
Valoarea mărfurilor neconforme oprite definitiv de la comercializare a fost de 8.464 lei.
Cele mai frecvente abateri pentru care s-au încheiat procese verbale de constatare a contraventiei şi s-au aplicat amenzi, au fost lipsa informării corecte, complete şi precise a consumatorilor, precum şi comportamentul incorect faţă de consumator şi nerespectarea celor prescrise şi declarate de către operatorii economici.
Cuantumul celor mai mari amenzi aplicate unui operator economic în decursul anului 2016 în judeţul Sibiu, a fost de 20.000 lei, această fiind aplicată atât unei unităţi de cazare, cât şi unei societăţi de închiriere maşini.
„În cursul anului 2016, din fericire pentru consumatorii sibieni, s-a constatat o creştere a nivelului de calitate al serviciilor, cât şi a calităţii produselor oferite spre comercializare, astfel nu s-a dispus oprirea sau suspendarea activităţii niciunui operator economic de pe raza judeţului Sibiu”, au mai precizat reprezentanții CJPC Sibiu.
Numărul abaterilor constatate în cursul anului 2016 a fost cu 19,85 % mai mic în comparaţie cu anul 2015.