Fundația „Un copil , O speranță” (UCOS) se pregătește de un an plin de activități și de pionierate în domeniul în care activează. În momentul de față este prima fundație din România, unde se face terapie asistată cu câini, în mod permanent. De asemenea, Fundația dezvoltă în permanență servicii cu cele mai multe tehnici de recuperare, iar importanța europeană a acesteia a crescut în mod special printr-un serviciu special, care educă părintele copilului cu dizabilități în a-i fi partener în dezvoltare. În plus,un aport deosebit îl au proiectele europene noi, care vor avea copilul în centrul, iar părinții, școala, societatea, instituțiile și statul vor fi în jurul lui.
Pe parcursul anului 2014 sunt programate o serie de evenimente dedicate handicapului și menite să rupă orice barieră și să depășească orice prejudecată. Printre ele se numărăr și carnavalul copiilor speciali, din 6 februarie, care este atât un prilej de sărbătoare, cât și o formă de terapie. O noutate și considerat a fi cel mai important eveniment al perioadei este faptul că pentru prima dată, o echipă de zece specialişti de la Fundaţia UCOS, va pleca în perioada 14 februarie – 1 martie 2014, în Portugalia, unde, într-un schimb de experiență, vor învăţa metode de terapie practicate în alte centre similare. Plecarea este finanțată prin programul Leonardo da Vinci, costul total fiind de 26 de mii de euro.
UCOS este prima fundație din România, unde se face terapie asistată cu câini, în mod permanent. Alexandra Nicula Stăncescu, pedagog specializat în terapia ABA (Applied Behaviur Analysis, în traducere Analiza Comportamentală Aplicată ) este cea care se ocupă de cei 5 câini, Golden Retriever, aflați în prezent la Fundație. Este vorba despre Axel și Lucky, de 4 și respectiv 4 ani jumătate și de micuțele de doar 3 luni, care au fost recent donate fundației de o familie din Mediaș, Aisha, Luna și Bella. Dacă la început copiii au fost reticenți și frica a existat în proporție de 80%, așa cum este normal, după spusele Alexandrei, acum lucrurile stau mult mai bine și chiar dacă mai este mult de muncă, cei mici reacționează foarte bine la această terapie. Câinii sunt educați de Alexandra și nu dresați, iar ea spune că ei sunt singura pereche din România care asistă astfel de terapii, în mod permanent. Alexandra are 24 de ani și este studentă în ultimul an la medicină. Este pasionată și dedicată acestui tip de terapie și spune că orice rasă de câine, chiar și cei maidanezi, pot asista astfel de terapii, dacă se lucrează corespunzător cu ei. Deja în țară se pun la punct programe de reabilitare a câinilor maidanezi prin asistare la terapii. Axel și Lucky urmează să primească un atestat special, prin care le vor fi recunoscute abilitățile de terapeut, după ce vor reuși să treacă de 13 probe, care vor viza în mod special legătura om – câine. Extrem de puțin câini din România mai au acest atestat. Alexandra cunoaște doar 4 câini care să aibă acest atestat.
Fundaţia „Un copil, O speranţă” (UCOS) din Sibiu este primul ONG sută la sută românesc, care furnizează servicii sociale, fără întrerupere încă din anul 1998. UCOS este la Sibiu singurul ONG care se ocupă de copiii autişti, cu sindromul Down, boli rare, care se adresează familiilor cu copii bolnavi şi printre singurele din ţară care oferă aceste servicii. De asemenea, aici este unul din puţinele locuri din Europa, unde activitatea se face cu copii, dar şi părinţii acestora.