16.8 C
Sibiu
joi, mai 2, 2024

Anchete nefinalizate: prăbuşirea elicopterului la Iacobeni, incendiul de pe Transalpina şi crima de la Consulat

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Trei dintre evenimentele produse în ultimii ani pe raza judetului Sibiu au şocat opinia publică din întreaga Românie: prăbuşirea elicopterului la Iacobeni, incendiul de pe Transalpina şi crima de la Consulat. Au trecut anii peste dosarele deschise odată cu producerea lor şi, deocamdată, nimeni nu a găsit vinovaţi. Au murit oameni şi au fost distruse zeci de hectare de pădure şi vegetaţie şi nici acum nu ştim de ce s-au întâmplat toate acestea.
Elicopter prăbuşit – opt morţi şi doi răniţi grav. Dosarul finalizat abia în 2016
Cel mai recent eveniment s-a produs în 21 noiembrie 2014: un elicopter militar cu zece oameni la bord s-a prăbuşit pe raza comunei Iacobeni, în localitatea Stejăriş. Opt oameni au murit pe loc şi doi au fost grav răniţi.
A fost un elicopter IAR-330 PUMA de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii şi se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.
Astăzi, la împlinirea unui an de când s-a produs tragedia, nimeni nu ştie nimic. Ancheta, preluată de la început de Parchetul Militar Cluj, este departe de a fi finalizată.
Reprezentanţii Parchetului Militar Cluj au precizat, la solicitarea Sibiu 100%, că până în prezent au fost efectuate mai multe expertize pentru stabilirea “împrejurărilor care au făcut posibilă producerea accidentului, determinarea cauzelor producerii acestuia şi stabilirea eventualelor responsabilităţi de natură penală”. De asemenea, au fost audiaţi mai mulţi martori şi urmează a mai fi audiaţi şi alţii.
“Urmează să mai fie audiaţi alţi martori propuşi de către părţile civile, respectiv colegi ai pilotului şi copilotului care au executat sau urmau să execute misiuni de zbor în ziua respectivă şi alte rapoarte întocmite de comisiile abilitate şi desemnate în acest sens. În rapot de probele care urmează a mai fi administrate în cauza estimăm finalizarea anchetei în cursul trimestrului I 2016”, au precizat reprezentanţii Parchetului Militar.
Aceştia au anunţat că familiile militarilor morţi s-au constituit părţi civile în dosar şi este important de stabilit împotriva cui trebuie să se indrepte.
Se împlineşte un an de când au murit opt oameni, un altul decedând în 8 decembrie în spital.
Reprezentanţii Academiei Forţelor Terestre din Sibiu – locul unde au fost aduse trupurile neînsufleţite ale militarilor pentru a fi preluate de către familii – au anunţat că se va ţine un moment de reculegere în amintirea militarilor căzuţi în timpul misiunii.
Acelaşi lucru se va întâmpla la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii de unde erau militarii, iar slujbele religioase de pomenire le vor organiza familiile în localităţile de domiciliu.
La Stejăriş, la locul tragediei, a fost montată demult o troiţă, dar la împlinirea unui an, nimeni n-a mai urcat să o sfinţească.
Incendiul de pe Transalpina – peste 40 de hectare afectate, nicio cauză oficială
La început de noiembrie s-au împlinit patru ani de când s-a produs cel mai mare incendiu de pădure care a avut loc în România. Peste 40 de hectare de vegetaţie, gol alpin şi pădure de conifere situate pe Transalpina, la limita dintre judeţele Sibiu, Alba şi Vâlcea au fost afectate.
Incendiul a pornit într-o sâmbătă în apropierea Vârfului Tâmpa din Munţii Obârşia Lotrului. În timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, alte două incendii au izbucnit în zona montană, unul dintre ele fiind în zona Vârful lui Petru, judeţul Alba, iar cel de-al doilea în zona Vârful Buceciu din Munţii Lotrului, judeţul Sibiu.
Zile întregi, pompieri, militari, jandarmi şi localnici s-au luptat cu flacările înteţite de vântul care sus la munte bătea cu peste 70 de kilometri la oră.
La momentul respectiv, autorităţile anunţau că, în interval de 24 de ore, peste trei sute de oameni din mai multe judeţe participau la operaţiunile de stingere a incendiilor, iar eliminarea tuturor focarelor a durat aproape o săptămână.
Oficialii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, anunţau atunci la Sibiu, că pentru prima dată în România s-a folosit elicopterul cu apă în zona montană pentru stingerea unui incendiu, fiind efectuate nouă curse.
După ce pericolul a fost înlăturat, a demarat ancheta pentru a stabili ce s-a întâmplat. În 5 noiembrie s-au împlinit patru ani de la momentul izbucnirii incendiului şi nici acum nu ştim, de fapt, ce s-a întâmplat.
“În urma incendiului produs în zona montană Transalpina din luna noiembrie 2011, la nivelul IPJ Sibiu – Poliţia Oraşului Sălişte au fost demarate cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sălişte, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu a constatat, la data respectivă, faptul că incendiul a pornit de la păşunatul (vegetaţia uscată) din apropierea pădurii, sursa probabilă de aprindere fiind flacăra, însă până în prezent nu s-a putut stabilii cu certitudine dacă incendiul a fost provocat intenţionat sau a fost un accident”, se arată într-un răspuns formulat la cererea Sibiu 100% de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu.
În plus, reprezentanţii IPJ Sibiu precizează că “în urma cercetărilor efectuate, poliţiştii sibieni au întocmit un cerc de suspecţi, însă nu au putut fi stabilite probe directe pentru a putea fi incriminaţi pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă”.
“În prezent, dosarul se află în evidenta dosarelor penale cu autor necunoscut, în continuare fiind efectuate cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sălişte”, mai spun oficialii IPJ Sibiu.
Crima de la Consulat – un tânăr ucis, revolta familiei, neputinţa autorităţilor
Un alt caz care a şocat opinia publică şi care a rămas, deocamdată, fără rezolvare este cel al jandarmului Marius Paliuc, ucis în timpul serviciului efectuat la Consulatul Germaniei.
În dimineaţa zilei de 30 mai 2012, tânărul a fost găsit mort, cu mai multe plăgi înjunghiate, de către un coleg care venise să-l schimbe. S-a demarat o anchetă, s-au făcut cercetări la faţa locului, s-au luat probe AND de la rude, cunoscuţi, dar şi de la colegi de serviciu, fără însă a avea vreun rezultat.
S-au formulat mai multe ipoteze de lucru, fără însă ca vreuna dintre ele să poată fi probată. Au fost bănuite mai multe persoane, inclusiv colegi şi membrii ai familiei, dar tot fără vreun rezultat.
În acest moment, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu şi cei ai Poliţiei Judeţene Sibiu recunosc că nu au nicio pistă, iar cazul a fost înregistrat ca faptă cu autor necunoscut (A.N).
“Dosarul a fost înregistrat în evidenţa cauzelor cu A.N. Actualmente sunt în derulare activităţi de urmărire penală conform metodologiei de investigare a infracţiunilor de omor rămase cu autori necunoscuţi”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, la solicitarea Sibiu 100%.
Neputinţa autorităţilor a adus revolta familiei. Mama lui Marius Paliuc, Maria, spune că este imposibil să nu se fi aflat nimic până acum, ba chiar acuză de rea-voinţă autorităţile locale.
“Sunt foarte revoltată. Au trecut trei ani şi jumătate şi nimeni nu a făcut nimic. Mi s-a spus că nu există crimă perfectă şi că faptaşul va fi prins, dar…Nu mai am încredere în nimeni, nu s-a făcut nimic şi nici nu se va face nimic. E o tăcere de mormânt din partea autorităţilor, un zid extrem de gros faţă de noi, familia”, a declarat Maria Paliuc.
Aceasta acuză mai multe nereguli, de la faptul că au fost lăsate prea multe persoane să intre în locul unde s-a comis fapta şi până la faptul că în noapte cu pricina fiul ei nu a fost controlat de către superiori, aşa cum se întâmpla de fiecare dată.
“Toţi m-au dezamăgit. Eu mă rog la Dumnezeu pentru că numai el mai poate afla ce s-a întâmplat cu Marius. Vor plăti toţi cei care sunt implicaţi”, a mai spus mama jandarmului ucis.
O mare durere a femeii este că fiul său nu a fost avansat post-mortem, aşa cum I s-a promis. Maria Paliuc spune că, deocamdată, şi-a pierdut orice speranţă că i se va mai face dreptate.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Camelia Constantinescu: ”Am vrut să miroasă casa bunicilor iar a ceară de albine”

Casa ce miroase a ceară de albineCa să ne dăm seama cum arată o lumânare făcută din ceară de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect