Autoritatile implicate in organizarea Summitului care va avea loc anul viitor la Sibiu sunt nevoite sa se descurce singure, cu ce au la indemana. Desi s-au solicitat in repetate randuri bani pentru achizitii de dotari, atat pentru Aeroport, Spitalul Judetean cat si pentru Ambulanta, banii intarzie. Singura alocare existenta la momentul de fata este in valoare de 2.400.000 de lei pentru cateva aparate care ar urma sa intre in folosinta la Spitalul Judetean Sibiu.
Reprezentantii Consiliului Judetean spun ca Summitul s-ar putea desfasura fara probleme si in conditiile existente astazi insa, solicitarile de finantare au fost facute pentru situatii de exceptie, neprevazute.
“In ce priveste Aeroportul inca nu s-a acordat nimic, nicio suma din cea solicitata, desi exista din partea Ministerului Transporturilor o adresa prin care ni se comunica faptul ca toate solicitarile noastre sunt fundamentate si sunt necesitati reale. A fost inaintata aceasta lista mai departe Guvernului pentru a fi luata in considerare dar, pana in acest moment, nu avem niciun raspuns pe acest domeniu, in ceea ce priveste Summitul.
Vreau sa punctez niste lucruri. Solicitarile noastre sunt pentru niste necesitati care exced functionarii normale atat a Aeroportului cat si a Spitalului Judetean. In acest moment noi putem sa raspundem actualelor solicitari si cu Spitalul si cu Aeroportul. Solicitarile pe care le-am formulat au in vedere situatii de exceptie, au in vedere numarul mare de participanti la acest Summit si posibilitatea de a raspunde in cel mai tragic si pesimist scenariu. Nu inseamna ca Summitul ar fi periclitat daca s-ar desfasura la Sibiu in aceste conditii. Ca niste oameni cumpatati si prevazatori ne pregatim pentru a raspunde si celui mai pesimist scenariu.”, a declarat joi, Daniela Cimpean, sefa administratiei judetene.
Cornel Benchea, managerul Spitalului Judetean Sibiu spune ca a inaintat Ministerului Sanatatii o lista cu 20 de puncte, solicitand aparatura pentru dotarea mai multor sectii. Suma necesara s-ar fi ridicat undeva la 15 milioane de lei insa din banii solicitati s-a aprobat o suma de aproape 7 ori mai mica.
“Ne-am intalnit 10 medici si un economist si am stabilit care ar fi prioritatile, in cazul in care s-ar putea intampla ceva, nu neaparat ca ar fi un act terorist ci pur si simplu urgente medicale, si am intrebat care ar fi cele mai necesare aparate si am stabilit sa dotam Urgenta, ATI-ul, Chirurgiile, Gastro si Cardio. Si laboratorul. Am cerut aparatura de prima necesitate. Oricui i se poate face rau, are o problema cu inima sau mananca ceva care nu ii cade bine, se poate intampla orice, are o criza de rinichi, pe nepregatite… In consecinta am cerut aparatura de aproximativ 15 milioane de lei. (…) Am primit acum 2 saptamani o adresa in care ni s-au acordat finantari de 2,4 milioane cu nominalizarea aparaturii.”, spune Cornel Benchea.
Aeroportul nu este insa singura institutie care pana la momentul de fata nu a primit nimic. S-au solicitat bani si pentru achizitia de ambulante. Si aceasta solicitare a ramas fara raspuns.
Summitul de la Sibiu va incepe in data de 9 mai si va aduna pe meleagurile noastre un numar de 27 de sefi de stat si de guvern, 36 de delegatii oficiale, peste 400 de invitati de rang inalt si aproximativ 800 de jurnalisti.