-1 C
Sibiu
duminică, noiembrie 24, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

HĂRȚI Cum și-a dublat suprafața în ultimii 30 de ani orașul Sibiu, simultan cu creșterea rapidă a populației

Cele mai citite

Orașul Sibiu și-a dublat suprafața intravilană în ultimii aproape 30 de ani, potrivit unui raport realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, finanțat cu fonduri europene, însă există orașe în România care și-au mărit suprafața mult mai mult, permițând construirea de noi cartiere de locuit.

Orașul Sibiu și-a menținut constantă populația, raportat la anul 2006, pe baza statisticilor din 2019, numărându-se printre puținele orașe care au reușit să combată migrația, după ce, în intervalul 1990 – 2006 orașul înregistra o scădere de câteva procente a populației. În schimb, suprafața orașului a crescut substanțial, cu peste 2.500 de hectare, creșterea fiind una în ambele etape studiate, 1990 – 2006 și 2006 – 2020. În 1993, potrivit datelor INS prezentate în studiul MPLPDA, Sibiul avea o suprafață intravilană de 2.474 hectare, iar în 2020, suprafața ajunsese la 5009 hectare. Un exemplu de creștere este cartierul Tineretului, reprezentat în studiu pe Google Maps, în 2007 și 2019, dar pentru care putem analiza hărțile din 2005 – 2012 și 2020, pentru a vedea evoluția acestei zone. În plus, Sibiul a beneficiat de o creștere periurbană, prin dezvoltarea de noi zone rezidențiale și mixte în localitățile din jurul orașului.
harta Sibiu
Chiar dacă situația din punct de vedere al regimului locuințelor s-a îmbunătățit în România, inclusiv prin creșterea suprafețelor intravilane și a numărului de locuințe noi, în continuare suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, din foarte multe puncte de vedere.
În România se înregistrează, așa cum ne-am onbișnuit deja, mai multe paradoxuri în materie de locuințe. Țara noastră are cel mai mare procent de locuințe ocupate de proprietari, din UE,  96,8%, însă locuitorii au cele mai reduse standarde de viață, conform criteriilor UE.
Datele Eurostat arată faptul că România are:
– cel mai mare procent de persoane care locuiesc în gospodării supraaglomerate – 47% din
populație, comparativ cu media europeană de 15,7%;
– cel mai mic număr de camere de persoană – 1,1 camere, comparativ cu media europeană
de 1,6 camere;
– cea mai mare rată a privării de locuință – 16,5%, comparativ cu media europeană de 4%.
Un grafic prezentat în studiul Ministerului Lucrărilor Publice arată care este raportul dintre distanța zonelor în expansiune din jurul Sibiului și accesul acestora la servicii urbane și sociale. Din imagine putem observa cu ușurință că noile cartiere, atât de pe teritoriul Sibiului, cât și din localitățile limtrofe, create în ultimii ani, sunt tot mai lipsite de servicii, pe măsură ce se îndepărtează de centrul orașului. Mai mult, unele cartiere din vestul Sibiului (Calea Șurii Mici) sunt mai îndepărtate de centrul orașului și de facilitățile acestuia decât noile cartiere din Șemibăr sau Cisnădie.
grafic dezvoltare Sibiu
LEGENDĂ grafic dezvoltare Sibiu
„Dinamica de creștere reflectă o schimbare a nivelului de trai și o preferință pentru locuințe individuale, spații de locuit mai flexibile, grădini private și spații verzi în apropiere, ceea ce duce la dependența de autovehicul și un timp mai lung de navetă spre locul de muncă, servicii publice, facilități, și chiar la izolare socială. Totuși, această reacție firească a populației cu venituri mari este alimentată de o atitudine relaxată față de dezvoltarea durabilă, preferința dezvoltatorilor pentru zonele periurbane având în vedere costurile mai scăzute ale terenurilor și procesul mai simplu de obținere a autorizației de construire și lipsa de stimulente pentru regenerare urbană”, se mai arată în studiu, cu aplicare directă și în fenomenele de extindere din Sibiu.
harta Selimbar
Spre deosebire de alte orașe din România, care și-au extins foarte mult suprafața prin introducerea în intravilanul orașului de terenuri noi, Sibiul s-a extins indirect, prin dezvoltările periurbane. Dacă analizăm hărțile orașului realizate de-a lungul timpului, putem vedea cartierele care au „crescut” în Sibiu, în Șelimbăr sau în Cisnădie.
Oficial, populația Sibiului este de 169.733 locuitori, conform celor mai recente date privind domiciliul stabil, cu circa 25.000 de persoane în plus față de cel mai recent recensământ, care confirma 147.245 de locuitori. Populația din cele două cartiere-dormitor, din Șelimbăr și Cisnădie, depășește deja 20.000 de locuitori, astfel că regăsim creșterea la nivelul populației județului Sibiu, la 475.658 de locuitori, cele două localități vecine având împreună peste 40.000 de locuitori (25.769 Cisnădie și 16.313 Șelimbăr). În 2002, județul Sibiu avea aproximativ 422.000 de locuitori, iar în 2011 scăzuse la circa 397.000 de locuitori.
Anul acesta, România va face un nou recensământ al populației, care ar trebui să ne aducă cifre noi privind numărul real al locuitorilor, inclusiv al celor care mai au doar domiciliul aici, însă locuiesc în străinătate.
harta cisnadie

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, cheamă sibienii la vot

Ministrul Culturii, Deputatul Raluca Turcan, a votat astăzi, 24 noiembrie, la secția de votare amenajată în cadrul Colegiului Național...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect