Un alt doilea proiect international pe care Primaria Sibiu îl deruleaza în aceasta perioada se intituleaza Parlamentul Transnational al Tinerilor. Proiectul este initiat de Primaria din Lanshut, oras înfratit cu Sibiul, si se bucura de participarea tinerilor din sase orase europene: Elgin (Anglia), Sibiu (România), Landshut (Germania), Nowosibirsk din Rusia, St. Petersburg din Rusia, Mukatschevo din Ucraina. Toate aceste orase sunt înfratite cu Landshut.
Tinerii liceeni care participa la acest proiect vor purta un dialog cu privire la realitatile comunitatilor în care traiesc, dar si probleme ce tin de actualitatea internationala. Din partea Sibiului participa sase liceeni de la Liceul Gheorghe Lazar si Colegiul Samuel von Brukenthal, îndrumati si însotiti de reprezentanti ai Primariei Sibiu.
întâlnirea generala a Parlamentului Transnational al Tinerilor va avea loc în perioada 29 septembrie – 10 octombrie 2009, în Landshut, Germania. La aceasta dezbatere elevii sibieni vor face o prezentare a orasului nostru si vor participa în dezbaterile care vor atinge teme precum: compararea tarilor si a parlamentelor comunale, cum se desfasoara pornind de la sedinte, compententa, coloratura politica; Regulile unei sedinte a consiliului; Conducerea unei sedinte cu teme prestabilite; Sedinta cu teme liber alese, stabilirea ordinii de zi si prezentarea organizarii tinerilor din tarile non-EU, respectiv cele ale tinerilor din tarile EU; Posibilitatile unui parlament transnational al tinerilor; Intrarea în politica locala si aratarea posibilitatilor de a intra în politica, aici printre altele interviuri cu politicieni; Propunderi de promovare si managementul proiectelor; Spicuiri privind alegerile EU si parlamentare Sisteme politice si luptele pentru alegeri prin compararea tarilor; Dezvoltarea democratiei în tarile participante ca si cauza a pozitiilor democratice actuale, abordare comparativa; Cooperarea politica precum parlamentul tinerilor, cu buget; Rezolutia privind cooperarea în limbile participantilor; Propunerea comuna privind cooperarea în pozitiile competente precum parlamentele comunale; Motivele unui parlament international al tinerilor (discutarea structurilor, elaborarea statutului, continuitatea parlamentului tinerilor dupa întâlnire, posibilitatile de largire, stabilirea cailor de comunicare dupa întâlnire); Energii regenerabile; Festivaluri pentru tineri; Prezentarea mediului politic; Comunicarea cu mass-media si alte teme de interes pentru tinerii participanti.
„Cred ca este foarte important ca tinerii sa ia contact cu realitatile altor comunitati. E un mod bun de a învata sa comunice, sa ia contact cu diversitatea si sa învete sa colaboreze pentru realizarea unui obiectiv comun, lucruri ce le vor fi utile în activitatea viitoare.” a declarat primarul Klaus Iohannis.