2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

12 copii adoptați de la începutul anului

Cele mai citite

Începând cu anul 2014 în România se sărbătoreşte Ziua Naţională pentru Adopţie pe data de 2 iunie. De la începutul anului 2014 și până în prezent, în judeţul Sibiu, 67 de copii au avut şansa să fie primiţi în familii, prin procedura de adopţie.

Față de anul 2015, în anii 2016 și 2017 există o creștere a numărului familiilor atestate pentru adopție. În județul Sibiu, de cele mai multe ori, familiile atestate doresc să adopte copii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. Printre puținele familii care acceptă copii mai mari, cu vârsta între 3-14 ani, sunt familiile de plasament care au crescut copiii de la vârste fragede și s-au atașat de aceștia.

De la începutul anului 2017 și până în prezent, au fost adoptaţi 12 copii, s-a deschis procedura adopţiei la 28 de copii şi au fost atestate 15 persoane/familii ca fiind apte să adopte.

Printre adopțiile noastre cu final fericit se numără o familie care a fost de la început deschisă spre altceva. Povestea a început cu un cuplu tânăr care s-a adresat Biroului Adopții cu emoții și cu o mare dorință de a avea copilul propriu. Ce face atît de specială această adopție? Deschiderea familiei de a accepta copii mari. Aceștia și-au dorit încă din perioada evaluării 2 copii cu vârstă cuprinsa între 3-14 ani.

Cu o deschidere pozitivă și mult entuziasm, familia a intrat destul de repede în potrivire cu copiii doriți. Primul copil, la vremea respectivă în vârstă de 8 ani, a cunoscut familia la 3 luni după atestarea acestora ca familie adoptivă. Cel de-al doilea copil, care avea vârsta de 7 ani, aflat pe lista copiilor greu adoptabili din Registrul Național al Adopțiilor, a fost vizualizat și a intrat în potrivire cu familia la un an de la atestare. Întreagul proces de potrivire a fost un succes, iar în prezent cei doi copii și-au găsit o familie. Această familie ne-a arătat că se poate să existe adopții de succes cu copii cu vârste mai mari.” – spun reprezentantii Biroului Adoptii si Postadoptii din cadrul DGASPC Sibiu.

Copiii adoptabili nu au nevoie de părinţi perfecţi; ei au nevoie de adulţi care să-şi asume responsabilităţile de creştere şi îngrijire, dornici să vină în întâmpinarea nevoilor copiilor. Specialiștii DGASPC au obligaţia să identifice cea mai potrivită familie pentru fiecare copil adoptabil. Aceasta presupune ca fiecare familie care doreşte să adopte să fie evaluată de către profesionişti din punct de vedere social şi psihologic. Chiar dacă oricine îşi poate dori un copil, nu oricine poate adopta. Există criterii şi cerinţe pe care legislaţia în vigoare le prevede şi care trebuie îndeplinite pentru ca adopţia să se realizeze.
“Această zi va fi sărbătorită de noi, ca o zi miracol pentru toţi copiii şi familiile adoptive, o zi în care celebrăm adopţia ca pe o cale de a deveni părinte! 2 Iunie este ziua în care vom celebra copiii adoptaţi indiferent de vârstă, etnie sau stare de sănătate! Un copil într-un mediu familial aduce împlinire, armonie și iubire, de aceea, Ziua Națională pentru Adopție este o zi dedicată tuturor celor care înțeleg, acceptă și îmbrățisează adopția şi copilul adoptat”, declara directorul general Laura Camelia Vilsan

Persoana/familia care doreşte să adopte trebuie să fie atestată ca persoană/familie adoptatoare, atestatul se obţine la cerere, în urma parcurgerii unui procesul de evaluare de către solicitant. Atestatul de persoană/familie adoptatoare certifică îndeplinirea condițiilor materiale și garanțiilor morale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului, precum și existența abilităților parentale formate/dezvoltate pe parcursul procesului de evaluare. Adopţia este gratuită și reprezintă operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces care schimbă în bine viaţa unui copil si a familiei care l-a adoptat.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect