Primăria Sibiu implementează, începând din anul 2019, conceptul de bugetare participativă. Asta înseamnă că va pune în aplicare zece proiecte propuse și votate de sibieni. Depunerea proiectelor a avut loc în perioada 1 iulie – 30 august, fiind depuse 152 de proiecte, cele mai multe la la secțiunea “Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației” (36), la „Alei, trotuare și zone pietonale” (34), dar și la secțiunea „Spațîi verzi și locuri de joacă” (30).
Din 15 octombrie a început prima etapă a votului. Acum puteți alege câte un proiect din fiecare secțiune, votul urmând a se încheua 28 octombrie. În primele 24 de ore, peste 1.600 de persoane își exprimaseră opțiunea.
Primele trei proiecte din fiecare categorie vor întră în cea de-a două etapă a votului, când fiecare dintre cei interesați va putea alege un singur vot. Primăria Sibiu a alocat acestui tip de buget suma de 1,5 milioane de euro. Fiecare proiect poate avea valoarea maximă de 150.000 de euro.
Vă prezentăm lista integrală a proiectelor:
- Secțiunea Alei, trotuare și zone pietonale – 5 proiecte
- Treceri pietonale supraînălțate în zona școlilor – treceri cu marcaj termoplast, foarte vizibile, pentru a avea zone mai sigure în apropierea școlilor.
- Treceri de pietoni iluminate inteligent – la care se adaugă indicatoare rutiere luminoase permanent (preferabil cu energie regenerabilă sau acumulatori solari).
- Loc de joacă pentru copii în zona cartierului Tilișca.
- 4.Panouri de graffiti în spații publice – asigurarea de panouri pe care artiștii (sau artiștii amatori) pot crea lucrări temporare.
- Panou de escaladă accesibil tuturor în mod gratuit – va coagula comunitatea de pasionați ai cățăratului, încurajând sibienii să petreacă mai mult timp în aer liber.
- Secțiunea Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației – 5 proiecte
- Sens giratoriu la intersecția străzilor Argeșului, Goga, Bahluiului.
- Benzi separate pentru autobuze și bicicliști pe Sos. Albă Iulia/Andrei Șaguna – rămân numai 2 benzi pentru mașini individuale.
- Montarea unui gard de protecție – pe trotuarul de pe strada A. Șaguna, în direcția de mers spre Alba Iulia, unde există riscul ca pietonii să fie acrosati de autovehiculele care vin din spate.
- Stații de reparații și panouri de atenționare pentru un Sibiu bike-friendly – standuri pentru reparația bicicletelor și panouri la întrările în oraș care menționează cei 1,5 metri recomandați pentru depășirea laterală a bicicliștilor.
- Delimitatoare pentru pistele de bicicletă – delimitatoare din cauciuc, inofensive atat pentru ciclisti, cat si pentru șoferi, dar care împiedică șoferii să pătrunda pe banda destinata bicicliștilor.
- Secțiunea Spații verzi și locuri de joacă – 7 proiecte
- Sibiul verde – s-au tăiat toți copacii care erau la marginea trotuarelor și nu ai unde să te adăpostești de arșiță, iar aerul pe care-l respiri e plin de noxe.
- Aparate gimnstică persoane cu probleme medicale – în parcul de pe str Litovoi și reamenajarea acestuia pentru copii.
- Modernizarea parcului Piața Cluj – sunt câteva bănci, un spațiu de joacă pentru copii, dar într-o stare avansată de degradare, nu mai sunt nici alei, nici gazon.
- Teren fotbal/ baschet copii strada Viitorului – în zonă e un teren viran liber (plin de pământ de umplutură și pietre -impracticabil pentru orice sport ) care s-ar putea ușor amenaja.
- Spațiu verde în Turnisor – Piața Iancu de Hunedoara – planarea de copaci (pentru atenuarea zgomotului) și mobilarea cu câteva bănci.
- Plantarea de flori în zonele care separă traficul auto – Zona din Piața Unirii, pe axul principal de trafic, individualizată prin separatoare de sens din beton, ar putea fi folosită pentru plantare de flori sau gard viu. La fel, pe str. A. Șaguna.
- Joaca urbană e și pentru „oameni mari” – amplasarea de infrastructură pentru jocuri precum scrabble, șah, table, ping-pong și trambuline mari, în Parcul Tineretului.
- Secțiunea Amenajare spații publice (mobilier urban, etc) – 8 proiecte
- Amenajare piață agroalimentară în Turnisor – în prima etapă se va amenaja o piață agroalimentară mobilă.
- Spațiu depozitare bagaje – în parcuri dulapuri metalice protejate împotriva condițiilor meteo nefavorabile, supravegheate video și cu încuietoare.
- Coș gunoi stradal/coș gunoi pentru resturile câinilor, zona Terezian.
- Amenajare și acces la monument Gușterița – Proiectul propune finanțarea studiului de fezabiluitate.
- Art parc – amenajare cu mobilier urban a Parcului Cetăţii.
- Aparate de fitness în aer liber în toate cartierele.
- Parcări modulare supraetajate – se pot identifica terenuri virane, prezente în fiecare cartier, care ar putea fi locuri perfecte pentru amplasarea unor parcări modulare pe structuri metalice.
- Leagăne muzicale – sunt niște instrumente muzicale colective, ce aduc aduc împreună trecătorii și îi îmbie să creeze echipe ad-hoc cu care să alcătuiască mici compoziții din sunetele produse individual, în timp ce se dau în leagăn.
- Secțiunea Educație – 6 proiecte
- Dotare curți școli și grădinițe cu jocuri educative playform – oferă o modalitate diferită de realizare a jocurilor educative şi distractive pentru copii, care să le stimuleze imaginația şi creativitatea.
- Ferma animalelor – Zoo Sibiu – crearea unui spațiu unde vizitatorii pot interacționa direct cu animalele domestice (oi, capre, iepuri etc.) prin hrănirea și observarea lor.
- Vrem o școală ca afară, la Colegiul „Terezianum” – dotarea cu mobilier școlar, videoproiector cu ecran de proiecție, softuri educaționale specializate pentru limbi străine și table interactive, la Colegiul „Terezianum”.
- Mâinile curate salvează vieți! Săpun în școli – se dorește dotarea spațiilor sanitare ale instituțiilor de învățământ cu dozatoare de săpun, iar voluntari ai Asociației Propediatria, prin Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, vor instrui copiii să se spele corect pe mâini.
- Căsuța de lectură – presupune instalarea și dotarea cu cărți a unor biblioteci stradale în miniatură, la care au acces liber toți doritorii.
- Amenajare și acces în curțile școlilor – proiectul își propune să deschidă curțile școlilor și să permită accesul liber al copiilor, în zonele unde nu sunt locuri de joacă și spații verzi
- Secțiunea Smart City – 5 proiecte
- Smart city bus – aplicație – crearea unei aplicații mobile privind transportul public și dotarea autobuzelor cu dispozitive GPS cu scopul de a permite urmărirea acestora în timp real. Pe harta trebuie să apară şi staţiile.
- Iluminare stralada solară – sistem de iluminare publică pe baza de tehnologie led cu alimentare solară.
- Aplicație – parcare inteligentă – constă în transmiterea în timp real a numărului locurilor de parcare disponibile în Piața Mică.
- Stații de încărcare pentru telefoanele mobile – amplasarea a 18 stații de încărcare USB în acele zone din oraș unde nevoia de a avea acces la propriul telefon este maximă – aeroport, gară, autogări, zonele turistice, dar și zonele cele mai aglomerate.
- Ecrane led de înaltă rezoluție pentru pasajul de la Bulevard – înlocuirea actualului sistem de afișaj cu 2 videowall-uri compuse din matrice de display-uri profesionale care vor putea fi folosite în diferite configurații
Lista de proiecte și detalii despre acestea găsiți pe https://bugetareparticipativa.sibiu.ro/.
Pentru a vota, trebuie să cont, introducând doar câteva date.
A două etapă de vot se va desfășura în perioada 1-15 noiembrie. Rezultatele finale vor fi afișate pe platformă în 30 noiembrie. Proiectele care vor fi selectate în final vor fi finanțate de Primăria Municipiului Sibiu.