3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Transportul public VS mașina personală. Tursib aduce argumente

Cele mai citite

Să investim într-o mașină personală sau să utilizăm transportul public? Ambele variante au argumente pro și contra, iar Tursib ne lămurește.

Cel mai are avantaj de a alege deplasarea cu mașina personală este confortul, deoarece puteți să vă faceţi programul la alegere, fără să vă faceți griji cu privire la orare sau rute.

De asemenea, puteți controla temperatura ȋn care călătoriţi, muzica și alți factori.

Care sunt dezavantajele deplasării cu mașina personală

Există ȋnsă şi o serie de dezavantaje: achiziţionarea unei mașini personale poate fi costisitoare, iar preţul carburantului a crescut ȋn ultima perioadă. Trebuie să luați de asemenea în considerare costurile cu asigurările, taxele și întreținerea maşinii.

Pe lăngă toate astea, mai există și impactul asupra mediului. Mașinile produc emisii care contribuie la poluarea aerului și la schimbările climatice, la care mulţi dintre noi suntem sensibili şi care pe termen lung pot cauza probleme de sănătate ȋn special celor mici.

De ce să alegem transportul public

Dacă facem un calcul scurt, o persoană care face zilnic ȋn medie 10 Km dus respectiv 10 Km ȋntors de la muncă cu maşina proprie, la un consum mediu de 8 litri la suta de km, ar consuma o medie de 50 de litri de carburant pe lună.

La un pret mediu de 8 lei/ litru de benzină rezultă un cost mediu de 400 de lei pe lună doar pentru trasport.

Ȋn cazul motorinei, costul e ceva mai mare, preţul mediu al litrului de motorină find de 8.28 lei/litru. Ȋn cazul ȋn care o familie are două maşini pe care le utilizează, costul este evident, dublu.

Dacă ne referim la preţurile aferente transportului public ȋn Sibiu, un abonament pe 30 de zile calendaristice costă 86 de lei. Diferenţa, ȋn cel mai bun caz, depăşeşte 300 de lei pe lună, ȋn favoarea trasportului public, o sumă considerabilă pentru unii.

Ce ne spun cei de la Tursib

Dacă ne referim la condiţiie de călătorie, transportul public din Sibiu a beneficiat ȋn ultimii doi ani de ȋmbunătăţiri considerabile ȋn ceea ce priveşte flota auto, aşa ȋncât cea mai mare partea a acesteia este formată acum din autobuze noi, dotate cu toate opţiunile necesare unui transport public modern şi confortabil.

Autobuzele sunt dotate cu sisteme audio-video pentru informarea călătorilor, aer condiționat și încălzire, echipamente pentru WiFi și prize USB pentru încărcarea aparatelor mobile, rampă pentru accesul persoanelor care se deplasează cu cărucior rulant sau cu cărucior pentru copii.

Un alt aspect de luat ȋn calcul este poluarea pe care o presupune utilizarea maşinilor personale versus transport public. Putem spune că o maşină personală este utilizată ȋn medie de două persoane pentru transportul spre şi de la locul de muncă. Ȋn acelaşi timp, capacitatea medie a unui autobz de 12 metri este de 91 de locuri, iar al unui autobuz articulat, de 18 metri lungime este de 158 de locuri pentru pasageri.

Ca atare, un autobuz scurt transportă un număr de pasageri egal cu cel transportat de 18 maşini pline la capacitate maximă. Dacă luăm ȋnsă ȋn calcul numărul mediu de utilizatori amintiţi mai sus şi anume două persoane la o maşină, atunci vorbim de un număr de 45 de maşini mici care circulă pe şosele transportănd persoanele care ar putea ȋn mod normal ȋncăpea ȋntr-un singur autobuz.

Dacă extrapolăm calculul la cazul unui autobuz articulat, acesta ar transporta un număr de călători care ȋn altă situaţie ar călători utilizănd 79 de maşini mici.

Mai puține mașini pe drumuri înseamnă mai puțin trafic, iar mai puțin trafic înseamnă că există mai puține emisii de carbon și mai puțin timp pierdut pe drum.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect