În jur de 40 de calfe călătoare sunt aşteptate să dichisească oraşul timp de mai bine de o lună. Primii sosiţi au început deja să lucreze pe Strada Cetăţii şi fac planurile pentru acest an.
Turnurile din Zidul Cetăţii, în plan de recondiţionare
Pe agenda cu lucruri de făcut anul acesta, calfele au inclus ca în fiecare an lucrările de întreţinere şi restaurare a Casei Calfelor, dar şi un proiect mai îndrăzneţ. Acestea doresc să restaureze cele trei turnuri din Zidul Cetăţii, care de la an la an se degradează tot mai mult.
„Nu vrem să zicem foarte multe cu privire la obiectele pe care intenţionăm să le facem anul acesta în cadrul atelierele şi asta pentru că multe idei frumoase se nasc şi pe parcurs. Sunt, ca în fiecare an, lucrări de restaurare la Casa Calfelor, la diferite obiecte din casă sau la clădirea propriu-zisă. Anul acesta, am intrat în turnuri şi am văzut că nu sunt foarte bine conservate, asta şi pentru că nu sunt folosite timp de un an şi am dori să intrăm şi să facem câteva lucrări de restaurare”, a declarat una din calfele călătoare ajunsă la Sibiu.
Cele trei turnuri aflate pe strada Cetăţii sunt cunoscute ca Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor și Turnul Dulgherilor şi fac parte din cea de-a treia centură de fortificații a orașului.
Fierari, pietrari, lăcătuși, dulgheri, tâmplari, sculptori în lemn și croitori, îmbracaţi în costumul tradiţional al calfelor, au început atelierele de lucru începând de astăzi şi vor putea fi văzuţi până pe 31 august atât pe strada Cetăţii, cât şi în faţa Casei Calfelor. Anul acesta, lucrările şi obiectele realizate de calfe vor fi făcute atât cu tehnici de lucru tradiţionale cât și moderne.
„Calfele vor rămâne până pe 31 august. Proiectul din acest an are trei componente principale: atelierele de lucru de pe strada Cetăţii, o expoziţie de fotografie şi obiecte cultiurale realizate de calfe şi serile culturale din faţa Casei Calfelor”, a declarat Anda Ghazawi, reprezentanta a Asocatiei Casei Calfelor din Sibiu.
Expoziţii de fotografie
Reprezentanţii Asociaţiei Casei Calfelor Sibiu vor organiza, pe perioada în care calfele sunt în Sibiu, expoziţii de fotofrafie care să îi ajute pe oameni să le înţeleagă cultura şi munca. Vizitatorii vor putea admira în cadrul expoziţiei fotografii realizate de profesionişti pe parcursul celor şapte ani în care calfele au poposit în Sibiu. Expoziţia face referire şi la istoria meşteşugarilor călători, costumul tradiţional al calfelor şi diferitele asociaţii de calfe din lume.
Calfele vor să fie mai aproape de sibieni
În acest sens, proiectul de anul acesta include ateliere de lucru comune sibienilor şi calfelor. Sibienii care doresc să vadă, să lucreze în lemn sau să fure ceva din tehnicile calfelor străine sunt aşteptaţi, cu mic cu mare, zilnic pe strada Cetăţii.
„Am vrea să lucrăm şi cu copiii în cadrul atelierelor. Am vrea să colaborăm şi cu orfelinate, cu copii din familii cu o situaţie materială precară. Vrem să aibă posibilitatea de a veni şi să aibă posibilitatea de a lucra împreună cu calfele atât pe pietrărie, fierărie dar şi pe lemn. Ceeea ce ne dorim este o colaborare mai strânsă cu meşteşugarii de aici şi avem câteva ateliere pentru invitaţi, unde meşteşugari sibieni vor venii şi vor lucra cu calfele venite din străinătate”, a mai spus calfa călătoare.
Şi serile de joi…
De asemenea, pana la finele lunii august, in fiecare seara de joi sunt progaramate ateliere dedivertisment în fata Casei Calfelor, la care publicul este invitat sa vizioneze filme, să cânte şi de ce nu, să lege prietenii cu calfele călătoare.