6.3 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Două noi titluri de Doctor Honoris Causa, acordate de ULBS

Cele mai citite

Un nou eveniment al Universității „Lucian Blaga” a marcat astăzi săptămâna aniversară „Zilele ULBS 45”.  Este vorba despre acordarea a două titluri de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Lucian Blaga”, în cadrul unor ceremonii specifice. Astfel, în Aula Magna a Universității au fost acordate aceste titluri academicianului prof. univ. dr. Jaime Gil Aluja, președintele Academiei Regale Spaniole de Științe Economice și academicianului prof. univ. dr. Ioan Aurel, rectorul Universității „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

 

Laudatio pentru acad. prof. univ. dr. Jaime Gil Aluja a fost citit de prof. univ. dr. Liviu Mihaescu, decanul Facultății de Știinte Economice a ULBS.
Academicianul Jaime Gil Aluja s-a născut la 25 septembrie1936, la Reus, în provincia spaniolă Tarragona și este licenţiat în ştiinţe politice, economice şi comerciale al Universităţii din Barcelona (1959), unde şi-a obţinut, în 1964, şi titlul de doctor în ştiinţe, cu felicitările juriului şi cu excelenţa „Cum laudae”. În 1977 este diplomat în studii superioare în organizarea şi conducerea întreprinderilor al Şcolii Superioare de  Administrarea Întreprinderilor din Barcelona. Este membru de onoare al Academiei Române (din 1995) şi al altor importante academii din Europa (Franţa, Rusia, Azerbaidjan, Muntenegru,  Bosnia-Herţegovina, Austria) şi din SUA. Deţine numeroase titluri de Doctor Honoris Causa din partea unora dintre cele mai importante universităţi de pe toate continentele (Buenos Aires, Vigo, Reggio Calabria, Havana, Lipstok, Perpignan, Kiev, Minsk, Moscova, Leon, Saint Denis, Montesquieu, Messina, Astana, Michoacan, Baku, Madrid, Santiago de Compostella, Petroşani, Timişoara şi, acum, Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga”.

Pentru meritele sale ştiinţifice şi academice a fost onorat cu numeroase distincţii şi medalii conferite de şefi de state, guverne şi academii ale lumii, fiind și deţinătorul a numeroase premii ştiinţifice academice. „Jaime Gil Aluja şi-a consacrat activitatea academică, de cercetare ştiinţifică, luptei împotriva determinismului şi predestinării, încercând să construiască elemente teoretice şi aplicaţii tehnice care să asigure libertatea viitoare a cercetătorului, a individului. Este, în acelaşi timp, un promotor al colaborării strânse între cercetătorii care aparţin unei largi diversităţi de domenii ale cunoaşterii, punând în evidenţă faptul că cercetarea interdisciplinară este cu atât mai productivă şi mai capabilă să contribuie la construirea unei Europe noi, pluraliste, pe cât de necesar este azi şi în viitor, tolerantă la inovaţie, stimulantă pentru creativitate şi progres”, scrie în laudatio subliniindu-se aportul adus studiilor economice mondiale, dar și implicarea sa într-o colaborare intensă și fructuoasă cu Academia Română, mai exact cu Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” al Academiei.
Al doilea titlu de Doctor Honoris Causa a fost înmânat academicianului prof. univ. dr. Ioan Aurel, rectorul Universității „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar Laudatio a fost citit de conf. univ. dr. Ioan Marian Tiplic, prorector ULBS responsabil de programele academice. A fost subliniată legătura dintre Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, care se menține încă din perioada celui de al doilea război mondial. elemente comune, știută fiind contribuția universității clujene la constituirea unui centru universitar sibian subliniindu-se aportul adus de mediul universitar din Cluj în înființarea unei Universități la Sibiu. 

Academicianul Ioan Aurel Pop s-a născut la 1 ianuarie 1955 în localitatea Sântioana, judeţul Cluj. După absolvirea studiilor liceale în orașul Brașov la liceul ”Andrei Șaguna” a urmat și absolvit în 1979 cursurile Universității căreia astăzi îi coordonează activitățile în calitate de rector, pentru ca în 1989 să obțină titlul de doctor în istorie cu o teză dedicată istoriei instituțiilor medievale din Transilvania (Adunările cneziale  din  Transilvania în veacurile XIV-XVI) pentru care a fost distins în anul 1991cu premiul George Barițiu al Academiei Române. Din 1984 până în prezent a parcurs toate gradele didactice în cadrul Facultății de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai, devenind în anul 2000 și conducător de doctorat în domeniul istorie. Este autorul a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură. „Domnul Academician Ioan Aurel Pop a desfășurat și desfășoară și o bogată activitate managerială ilustrată de deținerea unor atribuții de coordonator al unor prestigioase instituții, adevărate ambasade ale culturii și cercetării românești peste hotare. În perioada 1994-1995 Domnia sa a coordonat activitatea Centrului Cultural Român din New York, pentru ca în anii 2003-2007 să primească sarcina coordonării Institutului Român de Cultura şi Cercetare Umanistică din Veneția. Pe aceeași linie a activităților manageriale trebuie menționată crearea și apoi puternica dezvoltarea a celui mai activ centru de cercetare a istoriei Transilvaniei – Centru de Studii Transilvane – filială a Academiei Române. CST este umbrela sub care s-a dezvoltat un grup complex de cercetare a istoriei medievale, moderne și chiar recente a spațiului transilvan”, se arată în laudațio. De asemenea, se subliniază aportul adus asupra istoriei medievale transilvane, pe care a studiat-o în amănunt și amprenta pe care a lăsat-o în istoriografia noastră. Academicianul a primit titlul apreciind onoarea de a-i fi fost oferit și primindu-l și în numele Universității „Babes-Bolyai” din Cluj.
La ceremonii au fost prezenți reprezentanți ai lumii academice, ai administrației publice, studenți și invitați. Săptămâna aniversară  a Universității va continua în această seară, de la ora 18:00, la Sala Thalia, unde va avea loc festivitatea aniversară Zilele ULBS 45, urmată de un concert simfonic susținut de orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu.

 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pieton rănit în timp ce traversa neregulamentar

Un medieșean a fost rănit, miercuri seara, într-un accident rutier produs pe strada Hermann Oberth din municipiu.Din primele cercetări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect