-4.8 C
Sibiu
duminică, ianuarie 12, 2025

Filmul „Satul de demult”, regizat de Dumitru Budrala a câștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Etnografic/ Vezi VIDEO

Cele mai citite

Filmul „Satul de demult” în regia lui Dumitru Budrala a fost desemnat  câștigătorul Marelui Premiu al celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) desfășurat în perioada 6-8 iunie la Zlatna. „Satul de demult” este un film în afara tiparelor obișnuite despre viața din satul de odinioară și despre  Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului.

„Satul de demult este un film în afara tiparelor obişnuite despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar care, aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur. Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului reproduce satul tradiţional desluşind tainele vieţii de odinioară: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă „ropotinul ţestelor”?; cât de complicat este un război de ţesut?”, se arată într-un comunicat transmis de Astra Film.

Juriul Festivalului Internațional de Film Etnografic a fost format din actorul Dorel Vișan, criticul de film Nicolae Călin Căliman, conferențiarul universitar Florin Toader, specialistul pentru muzică de film Marian Stere, reprezentantul ICR Horia Barna, regizorul Cristi Toporan și interpretul de muzică populară Ionuț Fulea. 

Motivația juriului în desemnarea filmului Satul de demult cel mai bun film a fost: ”Satul de demult este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de altădată şi să repovestească tainele vieţii de atunci”.

De curând, filmul Satul de demult a fost inclus în programul Zilele Portului Popular Românesc care se va desfășura în Italia între 6 și 7 iulie 2014. Documentarul lui Dumitru Budrala va fi proiectat în cele două zile în peste 190 de parohii ortodoxe românești din Italia.

Vezi trailerul filmului la adresa https://www.youtube.com/watch?v=essxh4UbquY .

Premiul pentru regie a revenit peliculei regizate de Sabin Dorohoi, „Fata din Transilvania”, un scurtmetraj care redă o interacțiune amuzantă dintre universul idilic și atemporal al satului românesc tradițional și lumea corporatistă, iar premiul pentru Cea mai bună regie a unui film străin a fost acordat coproducției Japonia-Spania, „Ainu. Cărările memoriei” cu o regie semnată de Marcos Centeno Martin.

Pelicula poloneză „Ceva pe cont propriu” în regia lui Jacek Wajszczak a câștigat premiul pentru Cea mai bună idee de scenariu, în timp ce scurtmetrajul „Chiriloaia, minunea verde de lângă Brăila”, care vorbește despre Parcul Natural Insula Mică a Brăilei, producător executiv Radu Tora, a primit premiul pentru imagine.

Premiul juriului a fost acordat filmului regizat de Daniel Lorincz, „Cei de pe urmă”, iar premiul pentru originalitate în promovarea identității culturale a revenit peliculei de lungmetraj „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” în regia lui Toma Enache. Reprezentantul ICR în juriul de la Zlatna, Horia Barna, a anunțat după ce filmul a fost desemnat câștigător că în urmă cu câteva zile, după vizionarea filmului, primarul orașului New York a hotărât să organizeze acolo o zi a aromânilor.

Premiul „Uniunii Ziariștilor Profesioniști” a revenit filmului realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba, la propunerea elevului Medrea Antonio, „Ce sunt Fășangii?”. Filmul spune povestea tradiției Fășangilor, un obicei popular străvechi, cu origini barbare, care se desfășoară „la prinderea postului Paștelui”.

Filmul regizat de Răzvan Malciu, „Ulpia Traiana Sarmizegetusa” a câștigat premiul Institutului Cultural Român — pentru promovarea culturii și civilizației, în timp ce premiul de excelență „Radio România Internațional” — pentru ilustrație muzicală a fost câștigat de sud-africanul Andrew Aringhe pentru filmul „Drumuri africane”.

Premiul publicului a revenit zlătnenilor Constantin Vasilie și Horia Fleșer pentru filmul „Pân’ la Rai e o cale lungă”, un film în care realizatorii au încercat să ofere o imagine „sinceră și nepremeditată” a succesiunii de evenimente care au loc înaintea, în timpul și imediat după sărbătoarea Sfintelor Paște într-o comunitate din inima Ardealului — orașul Zlatna, iar premiul organizatorilor i-a fost acordat lui Ionel Sârbu pentru regia filmului „Sângeorzu de la Cetea”, un scurtmetraj despre tradiția Sângeorzului care a fost asimilat în calendarul ortodox cu Sf. Gheorghe.

Juriul celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Etnografic i-a avut în componență pe actorul Dorel Vișan (președinte), criticul de film Nicolae Călin Căliman, conferențiarul universitar Florin Toader, specialistul pentru muzică de film Marian Stere, reprezentantul ICR Horia Barna, regizorul Cristi Toporan și interpretul de muzică populară Ionuț Fulea.

„Festivalul este foarte important pentru filmul documentar. Filmul documentar este un gen cinematografic fără vedete, fără paiete, fără atracții speciale, dar care are grăuntele de aur al adevărului de viață. Astfel de manifestări duc mai departe tradiția filmului documentar. Emoționant la Zlatna sunt nopțile albe de film documentar românesc și străin, ceea ce este unic în lume. Nu am auzit să fie stadioane cu nopți albe cinematografice. Mi se pare de Guinness Book această performanță”, a afirmat la finalul festivalului criticul de film Nicolae Călin Căliman, citat de Agerpres. 

Cea de-a doua ediție a festivalului s-a încheiat duminică seara cu un program artistic susținut de ansambluri, formații și artiști din zona Zlatna, urmate de proiecția filmului din afara concursului, „Anul nou al urșilor” realizat de Muzeul Național al Țăranului Român, și a peliculelor premiate.

 

Sursa: Agerpres

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Mașină răsturnată pe DN 14. Echipaje de prim ajutor intervin de urgență

Mai multe persoane au fost implicate, sâmbătă seara, într-un accident rutier produs între Ruși și Slimnic, pe DN 14.În...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect