10.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Picturile Salii Marii Uniri, readuse la viata de restauratorii Muzeului Brukenthal

Cele mai citite

Restauratorii de la Muzeul National Brukenthal isi pun semnatura pe viitoarea infatisare a Salii Unirii de la Alba Iulia. La solicitarea colegilor din Cetatea Unirii, specialistii sibieni au luat picturile de mari dimensiuni care au impodobit Sala in perioada interbelica le-au reparat si le-au reconditionat.
Este cel mai amplu proiect de restaurare dedicat Centenarului Marii Uniri.
“Anul acesta suntem la a doua expozitie care este dedicata centenarului. Este odata expozitia “Primul Razboi Mondial reflectat in colectia de arta a Muzeului National Brukenthal care este dechisa la cabinetul de stampe in Palatul Brukenthal si aceasta este cea de-a doua expozitie fotodocumentara prin care este valorificat un proiect foarte ambitios, probabil cel mai complex proiect care a fost desfasurat de laboratoarele de restaurare ale muzeului si anume recuperarea picturii monumentale din Sala Marii Uniri de la Alba Iulia.”, a declarat Dana Hrib, specialist comunicare Muzeul National Brukenthal.
Picturile din Marea Sala a Unirii au fost realizate in anul 1920 de catre renumitul pictor de origine franceza Pierre Bellet. Despre acesta se stie ca a colaborat cu mari case regale, inclusiv cu cea a Romaniei. Picturile de la Alba Iulia au fost insa distruse in proportie de mai bine de 50% de catre comunisti cel mai probabil in incercarea de a ascunde adevarata istorie a romanilor. Panzele infatisau domnitori si mari personalitati istorice care si-au pus puternic amprenta pe destinul romanismului.
“Au decorat Sala Unirii in periodada interbelica, in vremea regimului comunist acestea au fost indepartate, taiate in bucati, partial distruse. Partile care au supravietuit au fost depozitate intr-un mod necorespunzator. Am fost solicitati de catre colegii nostri de la Muzeul din Alba Iulia sa intervenim pentru salvarea acestor piese. Ne-am deplasat acolo, am desfasurat operatiuni de conservare a pieselor ramase, pe acestea le-am transportat la noi la Sibiu.” spune Andrei Popa, restaurator.
Procesul de reabilitare a inceput inca de acum 2 ani. Ultimul an a fost insa unul de foc. Iar munca nu a fost deloc usoara dat fiind faptul ca restauratorii aveau la dispozitie doar fragmente disparate de panza pictata si niste fotografii alb-negru realizate in perioada interbelica.
“Am cautat, ne-am documentat, am gasit imagini de epoca din perioada interbelica sau portrete similare ale domnitorilor reprezentati acolo, realizate de acelasi artist si partile care mai erau disponibile din pictura originala le-am reasamblat in forma acelor arce si am completat restul imaginii.
La restaurare cea mai grea parte a fost pictarea personajelor lipsa. Am avut doar niste fotografii alb-negru de epoca si a trebuit sa facem din punct de vedere cromatic o analogie cu partile existente. La un personaj poate aveam doar un mic fragment de haina dupa care noi trebuia sa ne imaginam practic culorile. (…) Lucrand dupa o imaginie alb-negru trebuia sa-ti inchipui cumva, sa te uiti la restul…”, isi aminteste restauratorul sibian.
La momentul de fata picturile gata restaurate de catre specialistii Muzeului National Brukenthal sunt depozitate, corespunzator de aceasta data in Muzeul de la Alba Iulia. Se spera ca lucrarile de restaurare a Salii Unirii sa fie gata pana la 1 Decembrie si, la marea sarbatoare, interiorul sa aiba aceeasi infatisare ca cea de acum 100 de ani.
Pana atunci insa sibienii se pot delecta in curtea interioara a Muzeului Brukenthal cu expozitia fotodocumentara intitulata “Recuperarea picturii originale din Marea Sala a Unirii, Alba Iulia. Expozitia consta din 15 panouri documentare in care sunt prezentate fragmente din munca restauratorilor sibieni.
Expozitia este cuprinsa in programul RO-BRUKENTHAL prin care Muzeul National Brukenthal celebreaza alaturi de intreaga tara Centenarul Marii Uniri.
Restaurare Brukenhal

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Profesorul Corvin Lupu despre succesul neașteptat a lui Călin Georgescu și curentele naționaliste/suveraniste și extremiste din România. Implicațiile asupra Sibiului de astăzi

Profesorul Corvin Lupu nu este surprins în totalitate de succesul lui Călin Georgescu, din primul tur al alegerilor prezidențiale...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect