6.3 C
Sibiu
vineri, ianuarie 24, 2025

Premiera filmelor studențești „Varza, capra și vecinii”

Cele mai citite

Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Sibiu a prezentat în premieră miercuri, 22 ianuarie, producţia DVD „Varza, capra și vecinii”, proiect realizat de studenți de la specializările Jurnalism, CRP și Istorie. DVD-ul este cel de-al cincelea proiect realizat de studenți din anul I și II, sub îndrumarea specialistului de film Günter Czernetzky din München, Germania.
Seria de minireportaje „Varza, capra și vecinii” cuprinde evocări ale localnicilor pe tema vecinătății din 10 sate transilvănene, din zona numită „colțul verzei”: Bruiu, Felmer, Cincu, Gherdeal, Cincșor, Marpod, Șomartin, Șoarș, Seliștat și Toarcla. Sate aproape părăsite, unele cu foarte puțini locuitori, care își amintesc cu tristețe vremurile în care oamenii nu doar trăiau împreună, indiferent de etnie, ci se ajutau reciproc și munceau cot la cot, în favoarea lor și a comunității.

Vecinătatea sașilor, preluată de români

Nostalgia vecinătăților săsești, a sărbătorilor sau a muncii în echipă încă îi mai „bântuie” pe românii rămași acasă. Străzi pustii, case dărâmate, pământ nelucrat, lipsa banilor sau a tinerilor sunt doar câteva dintre maladiile satului românesc de astăzi. Cu toate acestea, există oameni care se străduiesc din răsputeri să „resusciteze” ceea ce a mai rămas din spiritul comunitar de odinioară. Sași care s-au întors acasă, au înființat fundații prin intermediul cărora reușesc să restaureze vechea școală, biserica (Cincșor) sau organizează diferite evenimente, cu scopul de a-i reapropia pe oameni unii de ceilalți. Scopul inițial al vecinătăților era ca oamenii să se ajute reciproc. De exemplu, când cineva construia o casă, ceilalți săteni veneau să dea o mână de ajutor și aduceau alimente. La fel se întâmpla dacă avea loc o nuntă, un botez sau o înmormântare.

„La noi în sat nu e diferență între români, sași, unguri sau țigani”

Satul Seliștat, comuna Șoars, județul Brașov are în prezent aproximativ 200 de locuitori, iar cinci dintre ei sunt sași. „La noi în sat nu e diferență între români, sași, unguri sau țigani. Noi trăim în armonie împreună, sătenii se ajută între ei. Cei care veneau la noi în sat se mirau când vedeau ce bine se înțeleg oamenii de-aici”, povestește Ioan Bucneru, localnic.
„În urma realizării acestui film am observat o creștere a numărului de persoane și al ONG-urilor care încearcă „revitalizarea” satelor, restaurarea bisericilor evanghelice, a monumentelor istorice și revenirea la tradiții și agricultură bio. Cred tot mai mult că economia socială, întreprinderile de economie socială reprezintă soluții mai avantajoase decât încercarea identificării și rezolvării tuturor problemelor de la nivel central. Filmele ilustrează fațete ale realității cu care ne confruntăm, iar noi avem oportunitatea de a contribui la cursul schimbărilor care intervin.”, spune Angela Zaporojan, editor-șef al proiectului.


foto: Biserica fortificată din Seliștat, jud. Brașov

Filmul studențesc, participant la Concursul Internațional CIVIS Media Prize din Berlin

Proiectul a fost coordonat de conf. univ. dr. Ioana-Narcisa Creţu, prodecanul Facultăţii de Științe Socio-Umane: „Consider că este un proiect binevenit pentru studenții de la specializările noastre, pentru că au șansa de a dobândi, în primul rând, competențe profesionale datorită faptului că cei care iau parte la proiect primesc indicații și ajutor, dar, în principiu, primesc aparatul de filmat în mână. În al doilea rând, au șansa de a colabora cu un specialist de film, regizor la Berlin, cu o bogată experiență în filme documentare și reportaje. Colaborarea cu Günter Czernetzky s-a dovedit a fi una solidă, urmând, după acest film, un al 6-lea proiect similar, cu portretizarea satelor din zona Rupea. Este un câștig incontestabil, atât pentru studenți, cât și pentru facultate, căci le poate oferi studenților îmbinarea cursurilor teoretice cu workshop-uri practice”.
Filmul „Varza, capra și vecinii” realizat cu regizorul Günter Czernetzky, participă la concursul internațional CIVIS Media Prize, ce premiază anual la Berlin producțiile media pe tema integrării şi diversității culturale.

Publicitate
Ultimele știri

Atenție ce postați pe rețelele de socializare. Bărbat reținut după ce a instigat la violență

Un bărbat de 44 de ani, din comuna Baru Mare, județul Hunedoara, a fost reținut de polițiști pentru comiterea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect