Ediţia cu numărul nouă a Festivalului „Mediaş-Cetate Medievală” a debutat în această după-amiază în Piaţa Regele Ferdinand, cu tradiţionala paradă a cavalerilor, care au făcut trecerea la perioada medievală. Deschiderea acestui eveniment de vară, a avut loc în prezenţa oficialităţilor medieşene dar şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea. Aceştia au primit din partea cavalerilor, însemnele oraşului.
“Este pentru prima dată când Festivalul “Mediaş-Cetate Medievală” se încadrează într-o acţiune mai largă şi anume “Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu”. Pentru acest lucru, vreau să-i mulţumesc personal d-lui preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, care cu echipa dânsului, încearcă să unească aceste manifestări care au loc în judeţ, în ideea de a creşte atractivitatea zonei”, susţine Teodor Neamţu, primarul Mediaşului.
“Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu, în ediţia de primăvară-vară, a ajuns pe Valea Târnavelor. Binenţeles, prin bunăvoinţa Consiliului Local din Mediaş am cuplat aceste manifestări care sunt la a noua ediţie, Zilele Medievale de la Mediaş cu Zilele Culturale. Mediaşul este capitala zonei, din nordul Judeţului Sibiu dar şi a Văii Târnavelor, motiv pentru care nu putea să înceapă Zilele Culturale fără aici la Mediaş, deşi ele au loc de la Laslea şi până la Micăsasa, în toate localităţile de pe Valea Târnavelor”, susţine Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Publicul prezent, a asistat la un dans medieval susţinut de grupul Nosa, urmat de o deosebită animaţie cu steaguri şi prezentarea meşteşugarilor, iar Ordinul Cavalerilor de Mediaş şi-a prezentat “Povestea Trubadarului”. Spre seară, medieşenii au avut parte de 3 concerte. Cei care au dat startul, au fost Cimpoierii din Transilvania, urmaţi de Nomen est omen şi Magda Puşkaş. Prima zi de festival, va fi închisă de un spectacol pirotehnic, oferit de Sirius.
Al doilea eveniment de tradiţie din municipiul Mediaş, “Zilele Revistelor de Cultură din Transilvania şi Banat”, a debutat în această după-amiază la Biblioteca Municipală “St.L.Roth”, în prezenţa primarului Teodor Neamţu, a directorului Direcţiei de Cultură, Lucian Costea, dar şi a publicului prezent, venit special cu această ocazie. După cuvântul de deschidere, a urmat vernisajul expoziţiei “Interferenţe”, realizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Mediaş, dar şi un extraordinar simpozion şi prezentarea Revistelor Culturale. Încheierea manifestării, a avut loc după lansarea Concursului Naţional de Poezie, semnat de autorul “Aron Cotruş”.
“Cu certitudine putem spune că “Zilele Revistelor de Cultură din Transilvania şi Banat” vor fi reluate. A fost un prim atelier de lucru, urmând ca următoarea ediţie să aibă loc în luna octombrie, cu susţinerea substanţială a Direcţiei de Cultură, Sport, Tusim şi Tineret Mediaţ”, susţine Teodor Neamţu, primarul Mediaşului.