4.2 C
Sibiu
miercuri, ianuarie 29, 2025

Un veac de istorie pentru Congregația Surorilor Maicii Domnului. Sibiul – un rol major în activitatea societății

Cele mai citite

Cosmin PAL   

În Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu a avut loc, sâmbătă, lansarea volumului „Surorile Congregației Maicii Domnului. Un veac de mărturie catolică 1921-2021”, semnat de Părintele Fabian Doboș și Sora Maică Letiția Crihălmeanu. Manifestarea culturală și religioasă a marcat centenarul existenței Congregației Surorilor Maicii Domnului de la Blaj și s-a bucurat de prezența distinșilor reprezentanți ai cultelor religioase, ai instituțiilor de cultură, ai autorităților locale și centrale, precum și a numeroși membri ai comunității locale. După lansările în mai multe orașe din Transilvania, în week-end, a avut loc lansarea și în Sibiu.

Au onorat cu prezența evenimentul Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, o apropiată a congregației, ministrul Culturii, Raluca Turcan, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu, Răzvan C. Pop, Părintele Vasile Tofană, Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla, Părintele Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, Părintele Nicolae Popa, Protopop al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din Sibiu, PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, dar și călugărițe de la Blaj și Cluj.

Volumul „Surorile Congregației Maicii Domnului. Un veac de mărturisire catolică 1921-2021” semnat de pr. Fabian Doboș și Sr. M. Letiția Crihălmeanu CMD, prezentat publicului sibian, cuprinde și istoria congregației în municipiul Sibiu, în condițiile în care orașul nostru a jucat un rol important în istoria acestei societăți.

Monografia istorică prezintă activitatea Congregației de la întemeierea acesteia, pe parcursul prigoanei comuniste, în perioada de după Revoluție și misiunea viitoare a ordinului. „Această monografie s-a născut dintr-o dorință nobilă: cinstirea înaintașilor noștri, dar și a contemporanilor care s-au dedicat sau se oferă cu totul slujirii lui Dumnezeu prin ajutorul necondiționat acordat semenilor. Surorile din Congregația Maicii Domnului, cele care și-au încheiat pelerinajul pământesc, dar și cele care astăzi lucrează în via Domnului, fac parte din numeroasa mulțime a urmașilor lui Cristos care, în momentul depunerii voturilor, și-au pus viața în mâinile lui Dumnezeu, muncind și rugându-se pentru propășirea spirituală a poporului român.”, susține pr. prof. dr. Fabian Doboș, unul dintre autorii lucrării.

„Astăzi, mai mult ca oricând, neamul nostru are nevoie de credința și de rugăciunile călugărițelor din Congregație. De aceea îi îndemn pe toți cititorii acestei lucrări să învețe din speranța martirilor, din acea certitudine care i-a întărit în închisori, și anume că Dumnezeu nu îi părăsește niciodată pe aleșii Săi, îi îndemn să învețe din minunile multe cu care El a binecuvântat Congregația în acești 100 de ani.”, afirmă Cardinalul Lucian, arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în Cuvântul de binecuvântare a cărții.

Evenimentul a fost organizat de Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș, Congregația Surorilor Maicii Domnului. 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: CNA închide 3 televiziuni din România

Consiliul Național al Audiovizualului a decis marți retragerea licențelor de emisie pentru trei televiziuni din România din cauza neplății...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect