-2.6 C
Sibiu
luni, ianuarie 13, 2025

EXPO-Conferința Internaţională Meat&Milk se desfăşoară zilele acestea la Sibiu

Cele mai citite

Cele mai acute teme ale sectoarelor românești de carne și lapte, atât în zona de producție primară, cât și în cea de procesare-desfacere sunt dezbătute la Sibiu, în cadrul celei de-a treia ediții a EXPO-Conferinței Internaţionale Meat&Milk. 

 

Conferinţa se desfășoară zilele acestea, mai exact în perioada 11-12 iunie la Hotel Hilton şi a adus laolaltă fermieri, procesatori şi retaileri din industria  produselor  din carne si lactate, faţă în faţă cu reprezentanţi ai autoritatilor naţionale, într-o dezbatere despre factorii ce pot genera un plus de valoare acestui sector.

Crescatorii de animale au susţinut prezentări în care au trasat liniile prin care relatia dintre stat şi investitori să fie mai eficientă. Aceştia s-au plâns de birocraţia excesivă, lipsa unor măsuri reale de susţinere din partea statului şi controale excesive din partea autorităţilor care nu le eferă fără soluţii concrete.

 “Autorităţile promit şi realizează puţin. În continuare birocraţia este sufocantă şi pentru fermieri. În fiecare fermă, în funcţie de efectivele crescute, sunt unul, doi, trei oameni care se ocupă doar de birocraţia cerută de autorităţile statului. Nu ne prea ajută (statul n.r.) să ne facem un plan de afaceri pe termen lung. De asemenea, în domeniul investiţiilor, suntem destul de dezamăgiţi pentru că, pe partea de ferme de porci, chiar dacă toată lumea recunoaşte că importăm anual peste 1500 de purcei pentru consumul intern, facem prea puţin pentru a asigura, a susţine şi a încuraja dezvoltarea fermelor de reproducţie. În fine, avem cel mai mare TVA din Europa la carnea de porc, cu o singură excepţie, dar nu putem să ne comparăm cu danezii sub nicio formă”, a susţinut în prima zi a conferinţei Ioan Ladoşi, presedintele  Asociaţiei Crescătorilor de Porcine din România. Ladoşi a sustinut o prezentare intitulată “Porcul românesc -Încotro?”.  

La eveniment a luat parte şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, care le-a dat dreptate doar parţial fermierilor care susţin că instituţiile statului nu mai contenesc cu controalele şi cu normele pe care aceştia trebuie să le îndeplinească. 

“Pe de o parte au dreptate, pe alta nu. Au dreptate pentru că majoritatea controalelor pe programul strategic al ANSVSA se desfăşoară în unităţile de procesare şi nu numai. Cred că cei din sală se refereau la multitudinea organelor de control, pentru că suntem noi, este Protecţia Consumatorului, sunt cei de la direcţiile de sănătate publică,  care controlează partea de igienă a personalului şi, într-adevăr, devine sufocant pentru ei când, într-o săptămână, se pot întâmpla să fie trei controale de la trei autorităţi…”, a admis Vladimir Mănăstireanu. 

Conferinţa Internaţională de la Sibiu are în program şi expoziţii de produse şi workshopuri tematice, iar maine, în ultima zi de desfaşurare a evenimentului, va participa şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care va prezenta ultimele măsuri luate la nivel de guvern şi minister cu privire la activitatea fermierilor şi procesatorilor din sectorul de carne şi lapte al României.  

Participanților le sunt prezentate în aceste zile şi  produse inovatoare, noutăți tehnologice, legislative sau din sectorul bancar destinat investițiilor în zootehnie și procesare, echipamente și dotări pentru ferme și fabrici de procesare, trasabilitate și siguranța alimentară, sănătate, laborator, logistică etc.

Ținând cont de faptul că piața românească și-a pierdut caracterul național, prin prezența masivă a investițiilor străine pe toate componentele: producție primară/ferme, procesare, desfacere, servicii, industrii conexe, conceptul general a fost pus în concordanță cu realitatea, conferința desfășurându-se sub genericul: ”Finanțare, Optimizare, Parteneriat-Factori care pot genera plus-valoare într-o piață globalizată”.

Organizatorul evenimentului este agenția infoALIMENT, deținătorul celui mai mare portofoliu media din domeniul Agriculturii și Industriei alimentare din România, editor al revistelor Fabrica de Carne și Fabrica de Lapte și al publicațiilor, infoALIMENT MAGAZIN și infoFERMA.

La conferinţă sunt estimate să participe până la final circa 300 de persoane și aproximativ 180 de companii: fermieri, procesatori, furnizori, reprezentanți ai confederațiilor și asociațiilor de profil APRIL, ARC, APCPR, ROMALIMENTA, oficiali MADR, ANPC, ANSVSA, APIA  și ai altor ministere, dealeri de echipamente și utilaje, firme de consultanță, case de avocatură, bănci, fonduri de garantare şi reprezentanți ai ambasadelor.

Totodată, participă şi reprezentanți ai principalelor organizații profesionale internaționale, precum: IFOAM, UECBV, Parlamentul European, DGAgri etc. 

 

 

Publicitate
Ultimele știri

Ne râd în nas: Aproape 15.000 de beneficiari de ajutoare sociale au refuzat să muncească sau să își caute un job în 2024

Țara noastră continuă să fie țara asistaților social, care refuză pur și simplu să muncească, deși li se oferă...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect