16.8 C
Sibiu
joi, mai 2, 2024

Student la 63 de ani – cafele cu colegii, râsete și multă școală

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Facultatea de Drept din cadrul ULBS se mândrește cu cel mai vârstnic student din Sibiu. La 63 de ani, Petru Carol Staiculescu studiază dreptul și spune că viața i-a demonstrat, în repetate rânduri, că unul dintre cele mai importante lucruri, în societatea zilelor noastre, este să îți cunoști drepturile și obligațiile.
Atunci când vorbești de studenți și de anii studenției, în fața ochilor îți apare un tablou plin de tinerețe și vitalitate. În unele locuri, găsești și câte o pată de culoare. La Universitatea Lucian Blaga” din Sibiu excepția se numește Petru Carol Staiculescu. Are 63 de ani și este student în anul I la Facultatea de Drept. Petru Carol Staiculescu s-a luptat toată viața cu Statul și cu modul în care autoritățile acționează. Norocul nu a fost întotdeauna de partea lui și a fost nevoit să se descurce, de cele mai multe ori, singur. Electrician de când se știe, fără vreo facultate de profil terminată, Petru a luat o decizie radicală, ar spune unii – la 63 de ani, s-a înscris la Facultatea de Drept și vrea să știe exact care-i sunt drepturile și ce poate face în instanță.
„Am avut multe probleme. Procese pe care nimeni nu le aborda cum trebuia, am fost jefuit, atacat, și nimeni nu a avut niciun interes să mă ajute. Nu aveam un avocat pe care să pot să mă bazez, fiul meu, care făcuse Dreptul, m-a ajutat o vreme după care a renunțat chiar și la carieră și a plecat din țară. Ei bine, toate aceste lucruri m-au supărat”, spune Petru râzând.
„Eram abătut și, într-o zi, când am văzut mai multă agitație la Facultatea de Drept am intrat să văd despre ce era vorba. Erau înscrieri. Am văzut care erau probele și am decis că e momentul să fac asta pentru mine, așa că m-am înscris la examen. Mulți oameni m-au întrebat ce șanse cred că am la vârsta mea. Nu pot să mai fac o carieră și nici nu vreau, dar măcar să știu că pot să îmi apăr singur drepturile”, povetește studentul.
Un suflet tânăr, printre doze de tinerețe pură
Tânăr în suflet și în zâmbet, cu ochi albaștri și plini de viață, studentul povestește cu mult entuziasm despre experiența la facultate. Are emoții mari acum că se apropie prima sesiune, dar spune că va trece cu siguranță examenele. În fond și la urma urmei, asta își dorește – să fie bun, să știe, să învețe. Primele zile de cursuri au fost mai grele. Nimeni nu se aștepta ca un bărbat cu părul alb să fie pe picior de egalitate cu ei.
„În primele zile au fost destul de izolați și rușinați, ba chiar au crezut că sunt un supraveghetor la examen. Mă mai și luau în râs uneori. Toți sunt tineri și eu am mers la de trei ori vârsta lor. Asta a fost în primele zile, după care am început să ies cu ei în pauze și acum pot să spun că mă simt ca unul dintre ei și ei se simt bine cu mine”, mărturisește Petru.
Cel mai vârstnic student în istoria recentă a universităților din România a fost un bărbat de 81 de ani.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Camelia Constantinescu: ”Am vrut să miroasă casa bunicilor iar a ceară de albine”

Casa ce miroase a ceară de albineCa să ne dăm seama cum arată o lumânare făcută din ceară de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect