După ce și-au manifestat împreună credința în cadrul Sfintei Liturghii care a fost slujită pe scena amplasată lângă lacul din Muzeul Satului, tinerii prezenți la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2018 și-au exprimat entuziasmul și bucuria de a avea șansa să participe la ateliere care promovează tradiția.
În muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iubitorii de ortodoxie au luat parte la proiectul „Țăranul Român de la RĂZBOI la UNIRE” finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul de Identitate Națională – România Centenară.
Începând cu ora 14, tinerii au avut posibilitatea să aleagă unul dintre următoarele ateliere: prelucrarea artistică a lemnului, împletit nuiele, prelucrare lemn (rudărit), olărit, țesut brățări, atelier de prelucrare a lânii, împletit brățări, pictură pe lemn, pictură pe sticlă, muzică populară, împletit paie, atelier de bătut toaca, atelier de împletit cosițe, atelier de prelucrat cereale, atelier de premilitărie, atelier de zdrobit mere, jocuri tradiționale.
Participanții au conștientizat că a simți suflul străbunilor prin meșteșugurile pe care ni le-au lăsat moștenire este un dar înălțător, izvorât dintr-o naturalețe a firii și a condiției umane. A iubi tradiția înseamnă a aprecia radiografierea istorică a neamului, a nu uita că fără asumarea trecutului nu putem savura prezentul sau construi viitorul.
ITO se află la a cincea ediție și a reunit peste 3000 de tineri din țară și din străinătate care au demonstrat că în Biserică este vorba de oameni aflați în comuniune.