Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu suferă de un deficit general de personal de 5%, iar pe anumite segmente acesta este și mai mare, a anunțat rectorul Ioan Bondrea.
„Există un deficit de personal mai ales la intrarea în sistem. Dacă suntem foarte mulți profesori și conferențiari în universitate, lectori, șefi de lucrări suntem puțini. Undeva la 5% din cele 667 de cadre didactice ar trebui să intre acum în sistem”, a declarat Ioan Bondrea, în cadrul primei conferințe de presă susținute după realegerea în funcție.
În semestrul I al actualului an universitar, au fost scoase la concurs 43 de posturi și s-au ocupat 30, iar în prezent sunt scoase 39 de posturi de profesor, conferențiar, lector, asistent, dar încă nu au avut loc concursurile.
În ceea ce privește asistenții universitari, deficitul este chiar mai mare, de circa 15%.
„Principalul motiv este nivelul de salarizare, dar și faptul că legea nu mai permite celor fără doctorat să intre în sistem, nici măcar ca asistenți. În momentul în care un absolvent are deja doctoratul, își dorește un post de lector. Cea mai mare problemă este la facultățile de Medicină și Inginerie (calculatoare, IT), unde salariile din mediul privat sunt mult mai mari decât ceea ce poate oferi Universitatea, și atunci nu există motivația ca absolvenții să intre în sistem”, au precizat reprezentanții ULBS, la solicitarea Sibiu 100%.
Nici la capitolul administrativ universitatea nu se poate lăuda. Și aici există anumite carențe, iar recrutarea, spune rectorul, nu este una ușoară.
„E important să fim atenți la ceea ce înseamnă rezerva de cadre, pentru că noi trebuie să și pregătim niște oameni. Nu ajunge să îți dorești doar să ocupi o anumită funcție. Nu poți să le ai așa cum vin, astăzi fac numai cercetare și mâine vin în zona administrației. Sunt lucruri pe care nu toată lumea le cunoaște, iar într-o poziție administrativă nu sunt numai lucruri bune și avantaje”, a mai declarat Bondrea.
ULBS a scos postul de consilier juridic de trei ori la concurs și cel de grafician de două ori până să reușească să găsească oameni, iar postul de inginer de sistem este scos acum a patra oară la concurs.
„Foarte greu se găsește personal pentru îngrijitori la cămine”, mai spun reprezentanții ULBS.
În universitatea sibiană lucrează circa 1.200 de persoane, jumătate fiind cadre didactice, iar restul personal administrativ.