Mai mulți absolvenți maghiari care nu au promovat examenul de Bacalaureat din cauza notelor obținute la proba de Limba și literatura română intenționează să acționeze în instanță Ministerul Educației, cerând daune morale și materiale.
Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care susține că predarea limbii române pentru elevii maghiari reprezintă o problemă de sistem ce trebuie rezolvată de autorități, relatează ziarharghita.ro.
În cadrul unei conferințe de presă, Borboly Csaba a prezentat rezultatele obținute de elevii maghiari la proba de Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat, subliniind că instituția pe care o conduce a inițiat, în ultimii zece ani, demersuri pentru îmbunătățirea predării limbii române în școlile cu predare în limba maghiară. Deși au fost făcuți pași înainte, Borboly a menționat că rezultatele nu sunt încă semnificative. Au fost propuse măsuri precum accentuarea comunicării în limba română și organizarea de tabere și programe extracurriculare pentru elevii maghiari, astfel încât aceștia să își exerseze abilitățile de comunicare, potrivit portalinvatamant.ro.
Președintele CJ Harghita a făcut referire și la o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia limba română trebuie predată minorităților după programe și manuale speciale, iar Ministerul Educației nu și-a îndeplinit această obligație, motiv pentru care copiii maghiari sunt discriminați în modul în care învață limba română.
Deocamdată, 17 absolvenți ar urma să fie parte a acțiunii în instanță împotriva Ministerului Educației. Lor li se pot alătura și absolvenți din seriile anterioare, având în vedere că dreptul la acțiune se prescrie în trei ani.
Dacă demersul va avea succes, atunci programele școlare și subiectele întocmite de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație vor trebui corelate cu decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție și adaptate realității locale, a mai spus președintele CJ Harghita.
Vara trecută, mai mulți părinți și elevi din județul Cluj au lansat acuzații de „discriminare gravă la Bacalaureatul de Limba română”, după ce elevilor de la școli cu predare în limba maghiară din județ „le-a fost refuzat dreptul de a fi evaluați și notați în mod special” la proba de limba română, mai precis de către profesori de limba română care predau la astfel de unități de învățământ. Într-o petiție lansată online, aceștia au scris că în județul Cluj li s-a refuzat elevilor bifarea apartenenței la o școală de predare în limba etno-culturală alta decât româna (secția maghiară).