7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Klaus Iohannis a promulgat controversata Lege a pensiilor. Ea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial

Cele mai citite

Contoversată și adoptată de Parlament după discuții aprinse și acuzații politice și politicianiste spuse în plenul Camerei Deputaților, Legea pensiilor a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. Aceasta va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Un comunicat al Administrației Prezidendițiale se arată că „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 8 iulie a.c., decretul pentru promulgarea Legii prinvind sistemul public de pensii”.
Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022. Valorile prevăzute pentru punctul de pensie sunt:

  • la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
  • la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
  • la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei;

Potrivit legii, din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat. Potrivit fostului ministru al Muncii Lia-Olguța Vasilescu, Legea Pensiilor va avea în 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde, în 2021 de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei.
Prevederile legii
Proiectul prevede 4 categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și cea de urmaș. De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.
Noutăți

  • Introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte;
  • Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil;
  • Pensia de urmaş se menţine şi apare o nouă prestaţie – ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie;

Dezbateri aprinse
Deputații au adoptat Legea pensiilor, în 26 iunie, cu 197 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și 70 de abțineri. De la tribuna Camerei Deputaților, parlamentarii Opoziției au acuzat că „cei aflați la guvernare urmăresc să stoarcă voturi de la pensionari, prin propunerea lor de a crește punctul de pensie cu 40% înainte de alegeri parlamentare din 2020”. În replică, inițiatorul legii, fostul ministru al Muncii Lia-Olguța Vasilescu susține însă că „Legea pensiilor elimină toate inechitățile din sistem între femei și bărbați, între persoanele de același sex, dar care au ieșit în ani diferiți la pensie, este vorba de introducerea masteratului și doctoratului ca și perioade contributive, condiții mai avantajoase pentru mamele cu mai mulți copii, se schimbă formula de calcul”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect