2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

BNR „bate” moneda cu ocazia Centenarului

Cele mai citite

Banca Nationala a Romaniei emite numismatica de colectie cu ocazia Centenarului. Vorbim despre monede din metale pretioase si semipretioase care vor fi disponibile pentru achizitie incepand cu data de 26 noiembrie. Unele dintre ele vor fi editie limitata, strict pentru colectie iar altele vor fi puse in circulatie.

„In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 26 noiembrie 2018, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din aur, o moneda din argint, o moneda din alama pentru colectionare si, totodata, va pune in circulatie o moneda aniversara din alama, avand ca tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.”, se arata intr-un comunicat de presa emis de catre BNR.
Pentru colectionari se va emite un tiraj de 200 de monede din aur, 200 din argint si 5.000 din alama. La acestea se adauga 1.000.000 de monede din alama, cu valoarea de 50 de bani, care vor fi puse in circulatie.
Monedele din aur, cu o greutate de 31,103 grame se vor vinde la pretul de 6.715,00 lei pe bucata iar impreuna cu acestea cumparatorii vor primi si brosura de prezentare. Cele din argint vor costa 330 de lei iar cele din alama 10.00 lei.
Lansarea in circuitul numismatic a monedelor de colectie se vor face in regionalele BNR din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timis. Tot de acolo vor incepe sa circule si monedele aniversare dedicate platilor in numerar.
In ceea ce priveste infatisarea, fiecare moneda in parte va infatisa personalitati care au scris istorie la Marea Unire dar si inscriptii care sa aminteasca de cei 100 de ani sarbatoriti in 2018.
Aversul monedei din aur reda o imagine a Marii Adunari de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscriptiile in arc de cerc „ROMANIA” si „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominala „500 LEI”, stema Romaniei si anul de emisiune „2018”.
Aversul monedei din argint reda o imagine a Marii Adunari de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscriptiile in arc de cerc „ROMANIA” si „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominala „10 LEI”, stema Romaniei si anul de emisiune „2018”.
Aversul monedei din alama pentru colectionare reda o imagine a Marii Adunari de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscriptiile in arc de cerc „ROMANIA” si „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominala „50 BANI”, stema Romaniei, anul de emisiune „2018” si litera „N”, intr-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colectionare.
Aversul monedei din alama pentru circulatie reda o imagine a Marii Adunari de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscriptiile in arc de cerc „ROMANIA” si „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominala „50 BANI”, stema Romaniei si anul de emisiune „2018”.
Reversul comun tuturor monedelor prezinta portretele lui Stefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Basesti, Iuliu Maniu, Vasile Goldis si Iuliu Hossu, personalitati care au contribuit la infaptuirea Marii Uniri; inscriptia in arc de cerc „100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE” si data evenimentului aniversat „1 DECEMBRIE 1918”.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect