În perioada Postului de Crăciun, populaţia care respectă această tradiţie creştină, solicită pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morărit şi panificaţie, soia, fasole, mazăre, alte sortimente de legume, fructe, produse de patiserie şi zaharoase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste. solicitare care determină operatorii din domeniul alimentar să pună pe piaţă cantităţi mai mari de astfel de alimente decât în mod obişnuit. Având în vedere volumul mare de produse alimentare din aceste sortimente, care se regăsesc la procesare sau în distribuţie pe piaţa de consum, există riscul ca pe parcursul lanţului alimentar să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin substanţe chimice (contaminanţi naturali care sunt introduşi accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor) respectiv prin contaminare biologică, reprezentată de bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi și contaminanţi chimici, care includ substanţe chimice provenite din mediu, reziduuri de medicamente de uz veterinar, metale grele sau alte reziduuri.
„Din acest motiv este absolut necesar ca siguranţa produselor alimentare să poată fi obţinută şi controlată prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit. Cu toate că legislaţia şi regulile din domeniul siguranţei alimentelor pe întreg lanţul alimentar, obligă operatorii din acest domeniu de activitate, să garanteze că alimentele sunt sigure pentru consumatorul final şi nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei, totuşi personalul de specialitate din cadrul servicilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, se implică permanent în protejarea populaţiei, prin monitorizarea şi intensificarea acţiunilor de control tematic, în perioada cu tradiţii religioase (cum este Postul Crăciunului) urmărind respectarea normelor de funcţionare şi igienă în obiectivele furnizoare de materii prime nonanimale, în unităţi de procesare, unităţi de depozitare şi comercializare, pieţe agroalimentare şi alte obiective care pot fi considerate în anumite condiţii cu risc alimentar, prin:
-Asigurarea asistenţei de specialitate în funcţie de cerinţele legislative, pentru eficienţa sporită a activităţii, la nivel judeţean, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din oraşe şi în unităţiile de procesare şi desfacere cu volum mare de produse alimentare.
-Efectuarea de controale şi inspecţii planificate, corelate cu gradul de risc a unităţiilor, stabilit în urma evaluării şi luarea de măsuri corective, urmărindu-se monitorizarea obiectivelor care furnizează materii prime pentru unităţile de procesare, îndeplinirea condiţiilor generale de funcţionare şi de igienă a unităţilor de profil, asigurarea condiţiilor optime la recepţie, la procesare, depozitare, expunere şi desfacere a materiilor prime şi a produselor finite, existenţa documentelor care atestă originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor şi efectuarea acţiuniilor D.D.D și etichetarea produselor, cu informarea corectă privind componentele acestora, valabilitatea şi modul de păstrare;
-Supravegherea prin analize de laborator a calităţii şi salubrităţii, materiilor prime, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, a contaminanţilor, pesticide, precum şi prin teste de sanitaţie pentru supravegherea stării de igienă a unităţilor..
-Colaborare cu celelalte instituţii judeţene, cu atribuţii în acest domeniu, D.S.P. A.P.C. D.A.J. I.P.J. asociaţii pe produs, operatori economici”, explică Ioan Pența, secretarul Colegiului Medicilor Veterinari din județul Sibiu.
În contextul normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, populaţia consumatoare de produse alimentare specifice Postului de Crăciun, este responsabilă să se protejeze prin achiziţionarea alimentelor specifice postului numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, care garantează, prin examen de specialitate, calitatea şi salubritatea acestora, evitând comerţul ”stradal”; citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, preparare corectă şi termenul de valabilitate; păstrarea corectă a alimentelor în frigider, în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz; păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor (mese, blaturi,veselă, etc); folosirea la prepararea alimentelor numai a apei potabile; spălarea atentă a fructelor, a zarzavaturilor şi verdeţurilor folosite în reţetele culinare sau când acestea se consumă crude; asigurarea condiţiilor de protecţie necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau alte animale; gestionarea corectă a resturilor menajere.