Gala de deschidere a manifestărilor prilejuite de aniversarea a 750 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Mediaș a cuprins și un eveniment aparte. Este vorba despre expoziția „Renașterea unei legende – Caspari Mediaș“, desfășurată la Casa Schuller din oraș. În mod concret a fost vorba despre povestea lui Friedrich Caspari, profesor și viticultor, care a reușit să ridice atât numele Caspari, cât și Mediașul la rangul de simbol al viței de vie și al vinului de calitate. Medieșeanul Octavian Isailă a reușit să achiziționeze brandul Caspari și dorește ca povestea viticultorului care a plantat replantat Europa cu sute de hectare de viță de vie să fie cunoscută de cât mai multă lume.
Numele Caspari este recunoscut pentru replantarea viței de vie sănătoase în Europa după devastarea cauzată de filoxeră la începutul secolului 20. Ca al doilea fiu al negustorului de textile Carl Josef Caspari, Friedrich Caspari a văzut pentru prima dată lumina zilei la Mediaș pe data de 21 octombrie 1858 și a devenit cel mai mare viticultor din Transilvania. Tânărul Caspari s-a înscris la Colegiul Pedagogic Sibiu și a absolvit și de această dată cu succes examenul final din 1879. În următorii zece ani a lucrat la Mediaș ca învățător, dar salariul de 400 florini pe care îi câștiga ca dascăl nu au fost suficienți pentru ca să-și îndeplinească dorințele și pretențiile astfel încât și-a îmbunătățit salariul lucrând în perioada 1884-1890 ca profesor de școală profesională. Profesia de dascăl nu l-a împlinit, deoarece deja ca și copil era pasionat de viță de vie, livezi, podgorii și natură. Îl fascina să altoiască pomi, să îmbunătățească vinul și să găsească soluții pentru problemele viticultorilor. În timpul liber își îmbunătățea cunoștințele practice prin altoirea, înmulțirea și plantarea viței de vie și a pomilor fructiferi. Apoi, s-a hotărât să investească în pasiunea lui și să o transforme în a doua sa sursă de venit. În anul 1891, la 33 de ani, frecventează Colegiul de viticultură de doi ani din Klosterneuburg, lângă Viena. Anii pe care i-a petrecut ca și copil și tânăr în podgorii s-au dovedit foarte utili, deoarece față de alți colegi a avut avantajul cunoștințelor practice și cu ajutorul hărniciei a putut să absolve Colegiul de viticultură după doar un an și să ia examenul cu succes. Hărnicia, dăruirea și perseverența urmau să îi fie în curând răsplătite.
Când s-a întors acasă, s-a lovit din nou de o mare problemă, deoarece podgoriile din jurul Mediașului și din întreaga Europă au fost pustiite de filoxeră. Situația era atât de disperantă, încât autoritățile au hotărât să înceapă cu informarea și combaterea filoxerei. S-a înființat în Transilvania postul de comisar de stat pentru combaterea filoxerei. Folosindu-se de moment, Friedrich Caspari a candidat pentru acest post și l-a obținut pentru un salariu anual de 2000 coroane. Astfel, în următorii zece ani s-a ocupat de replantarea podgoriilor și formarea viticultorilor. Ținea prelegeri și căuta soluția ideală pentru ieșirea din această situație problematică. Găsise o soluție de mult timp, dar era legată de munca sa și nu putea să ajungă prea departe. De aceea, dizolvarea postului său în 1902 nu a fost o problemă pentru el, chiar din contră, a fost o eliberare deoarece acum putea să-și îndeplinească visul de a înființa propria sa școală de viță. Friedrich, care între timp s-a căsătorit cu verișoara sa Mathilde Caspari, și-a asumat cel mai mare risc din viața sa când a hotărât în anul 1902 să importe viță de vie altoită americană, să o producă el însuși și să o înnobileze în mase mari. A obținut profit, și riscul pe care și l-a asumat l-a transformat cu ani mai târziu în cel mai bogat om din Mediaș, dar în special a obținut titlul de pionier al viticulturii deoarece după plantarea grădinilor de portaltoi a înființat școli de viță pentru vița de vie altoită. Puțin timp mai târziu, pe toate domeniile Caspari au apărut noi podgorii. Nu a durat mult și podgoriile sale Americane s-au extins dincolo de dealurile medieșene, până în Buzd, Paucea, Boarta și Vânători. Friedrich Caspari era încă înainte de Primul Război Mondial unul din cei mai bogați oameni din Mediaș și era proprietar a 1.000 jugări de teren liber care se extindea chiar până în Oltenia, unde a înființat filiale ale companiei sale, iar depozitele sale cuprindeau în acel moment până la 4 milioane de podgorii altoite. În această perioadă a reușit să-și îndeplinească promisiunea pe care și-a făcut-o ca tânăr, de a aduce în proprietatea familiei casa părintească de pe strada Honterus, cumpărând acea casă în 1907.
Friedrich Caspari nu era doar un proprietar excelent de podgorie şi de şcoală de viță, ci era şi un bun comerciant cu un simţ aparte pentru reclamă şi strategii de vânzare. El a poziţionat faimosul panou publicitar cu globul pământesc pentru vie în majoritatea gărilor monarhiei de atunci şi reclamele din toate revistele de specialitate recomandau viile Caspari; în plus distribuia în fiecare an mii de cataloage cu preţurile menționate în toate zonele de vie din Europa. Astfel, nu era de mirare că viile sale au devenit cunoscute mult în afara zonei Târnavei şi livra cu vagoanele din viile sale către Austria, Ungaria, Oltenia, chiar şi în Rusia, aproape până la graniţa cu Asia. Nu ar fi existat metropola vinului Mediaş fără Friedrich Caspari, pentru că prin el i s-a dăruit regiunii viticole de pe valea Târnavei o personalitate excelentă şi un spirit de pionier care au avut un impact extraordinar asupra refacerii podgoriilor distruse, notează site-ul www.caspari.ro.
„Tehnic, în anul 2007, etajul clădirii Caspari era de vânzare. Și cunoscând-o pe Maia Caspari, am mers să o întreb care etse situația cu clădirea, dacă poate fi cumpărată, dacă este în proces și Maia mi-a spus că poate fi cumpărată. Și mi-a spus că aceea casă are o poveste deosebită și mi-a spus în câteva cuvinte ce înseamnă casa asta, povestea familiei Caspari, ce făceau cu via, cu vița și așa mai departe. Am cumpărat etajul acelei case în 2007, Maia Caspari mi-a aprins fitilul pe toată povestea și am început să strâng tot ce s-a putut despre familia Caspari, astfel încât în acest moment cred că sunt în posesia marii majorități a obiectelor care există despre ei în piață pentru că nu se cunoaște nimic despre familie, despre povestea familiei. Sunt destul de multe povești iar mie mi-a plăcut foarte mult faptul că el a revenit în oraș și după 10 ani de comisariat în ceea ce privește replantarea viilor din cauza filoxerei, s-a dedicat pasiunii pe care a ridicat-o la nivel de business și pe care a extins-o cu mult în afara granițelor României”, a spus Octavian Isailă, posesorul mărcii Caspari.