Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Greenpeace România, în cazul a opt tăieri de pădure din Munții Cindrel există suspiciunea că ar fi ilegale.
În primul caz este vorba despre o tăiere la ras pe un versant cu panta de aproximativ 55 de grade, pe o suprafață mai mare de un hectar, într-o pădure de amestec.
”Pe lângă faptul că versantul este foarte înclinat și acum este și mai predispus viiturilor și alunecărilor de teren, este pusă în pericol și albia râului, pentru că aceasta se poate bloca, în urma unor ploi abundente, cu resturile lăsate în urma tăierilor. În acest loc am găsit și lemn abandonat, albia râului nu este protejată, iar panoul informativ lipsea, toate acestea constituind indiciile unei tăieri ilegale de arbori”, susțin activiștii.
În al doilea caz a fost semnalată o tăiere la ras pe o suprafață de 4,5 hectare, efectuată înainte de octombrie 2014, fără regenerare viabilă și cu pericol de alunecare de teren. De asemenea, Greenpeace a semnalat o tăiere pe o suprafață de peste șapte hectare, efectuată înainte de iulie 2012, cu regenerare pe mai puțin de o treime din suprafață, dar și o altă situație care a vizat o suprafață de 25 hectare, compusă prin alăturarea unor suprafețe tăiate la ras fără regenerare.
”Regenerarea este instalată parțial în 2017. Altfel spus, s-a tăiat și s-a tăiat din nou până când s-a ajuns la o „gaură” de 25 de hectare”, susțin reprezentanții Greenpeace.
În ultimul caz descoperit de echipa Greenpeace, suprafața de teren afectată a fost de cincizeci de hectare. Aceștia cer ministerului de resport să facă un control intern cu privire la modul în care au fost efectuate verificările și măsurile luate pentru cele opt sesizări referitoare la potențiale tăieri ilegale pe Valea Sadului, județul Sibiu, să facă un control pe teren și să dispună regenerarea suprafețelor tăiate la ras ce fac obiectul sesizărilor.
”Toate aceste măsuri nu vor putea înlocui pădurea care a dispărut și nu vor ajuta cu nimic viețuitoarele din zonă care au avut de suferit de pe urma tăierilor rase sau bucățile de pădure ciuntită rămasă pe munți, pentru că știm că pădurea este puternică și sănătoasă cu cât este mai veche și mai lipsită de intervenția omului. Acesta este însă un semnal pentru toți cei care nu respectă o lege menită să apere pădurea, pentru cei care fac lucrurile pe jumătate pentru că sunt convinși că nu îi vede nimeni, nu îi prinde nimeni”, a declarat Ionuț Apostol, director de campanii Greenpeace România, citat în comuniatul de presă
Potrivit acestora, tăierile la ras nu sunt permise în păduri de amestec rășinoase-foioase și nu pot depăși 3 hectare în pădurile de molid. După o tăiere la ras, regenerarea pădurii trebuie să aibă loc în termen de două sezoane de vegetație.
Activiștii Greenpeace afirmă că răspunsurile primite de la autorități arată că ” aproape totul este în regulă și că s-au dat și niște amenzi derizorii într-un singur caz”.
”Tăierile au fost autorizate cu respectarea prevederilor amenajamentului silvic. Pentru tăierea la ras executată în locul unei tăieri de conservare (cazul 1) s-a aplicat o amendă contravențională de 2 mii lei și una de 4 mii lei. Suntem indignați de aceste răspunsuri”, mai spun activiștii.
Aceștia solicită Ministerului Apelor și Pădurilor:
– să facă un control intern cu privire la modul în care au fost efectuate verificările și măsurile luate pentru cele 8 sesizări referitoare la potențiale tăieri ilegale pe Valea Sadului, jud. Sibiu;
– să facă un control pe teren, nu doar în hârtii, pentru cele 8 sesizări și să ia măsurile legale de sancționare și recuperare a prejudiciului;
– să dispună regenerarea suprafețelor tăiate la ras ce fac obiectul sesizărilor.
Aceștia solicită ajutorul tuturor cetățenilor pentru sesizarea tăierilor ilegale pe site-ul pe www.salvezpadurea.ro.