2.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Laura Vîlsan: Este important ca familia care doreşte să adopte un copil să-l accepte aşa cum este, să nu caute ”copilul ideal” sau un copil care să îi semene

Cele mai citite

În prezent, în județul Sibiu sunt 112 copii disponibili pentru adopție. Care sunt pașii ce trebuie urmați de o persoană sau o familie care dorește să devină părintele unui copil aflat într-un centru de plasament, ce vârste au copilașii declarați adoptabili la momentul actual și ce durată au procedurile de adopție ne spune Laura Camelia Vîlsan, director general Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.
La finele acestei luni se va încheia campania „Și tu poți să adopți”. Cum apreciați că se derulează și ce ați realizat până la momentul prezent?
Campania „Şi tu poţi să adopţi” este o campanie de promovare a adopţiei pe plan judeţean şi de creștere în rândul cetăţenilor a interesului pentru adopţie. Aceasta se derulează conform unui program anterior stabilit, în sensul că reprezentanţii din cadrul Biroului adopţii şi postadopţii se deplasează la fiecare primărie din judeţ -la data şi ora agreată de comun acord cu primarul- unde are loc întâlnirea cu persoanele din comunitate interesate de adopţie. Acestea sunt informate despre procedura adopţiei – reglementări legale, paşii ce trebuie urmaţi, efectele adopţiei -, totodată, purtându-se discuţii în vederea clarificării acestei proceduri. La întâlnire am dorit să participe şi personalul cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului din cadrul primăriei, lucru care s-a şi întâmplat până la acest moment, ba mai mult, chiar şi domnii primari şi-au manifestat dorinţa să cunoască procesul de adopţie, participând ei înşişi la aceste discuții. Ne exprimăm speranța de a schimba mentalitatea oamenilor și să spulberăm mitul că procedura adopţiei este prea greoaie sau durează prea mult, pe cale de consecință, explicăm toate etapele prevăzute de legislaţia în materie pentru funcţionarea acestei instituţii – adopţia. Decizia de a adopta un copil nu este una uşoară, nu poate fi luată de pe o zi pe alta, trebuie asumată în cunoștință de cauză de către cei care doresc să devină părinţii unui copil adoptabil. Rolul nostru este să-i îndrumăm pe potenţialii adoptatori şi să sprijinim relaţia copil-adoptator şi apoi copil-părinţi (adoptivi), astfel încât adopţia să aibă un curs normal pentru toată viaţa, problemele care intervin în mod firesc în viaţă să le poată depăşi, iar toţi membrii familiei nou formate să se simtă împliniţi și fericiți.
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană sau o familie care vrea să adopte un copil ?
Paşii ce trebuie urmaţi în procedura adopţiei sunt următorii: evaluarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare în vederea obţinerii atestatului-max.120 de zile de la depunerea cererii, potrivirea cu copilul- aprox. 3 luni (perioada poate creşte dacă adoptatorul refuză copilul/copiii prezentat/prezentaţi), încredinţarea în vederea adopţiei – aprox. 20 zile la care se adaugă 90 de zile, perioadă în care copilul locuiește la adoptator și încuviinţarea adopţiei-aprox. 2 luni, ultima etapă fiind de competența instanței judecătorești. Deci, un calcul aritmetic ne conduce la un termen general de aproximativ 1 an de zile.
Anul trecut ați atestat 20 de persoane/familii adoptatoare, în județul Sibiu fiind adoptabili 112 copii și numai 16 copii adoptați. În momentul de față, ce vârste au copiii declarați adoptabili și ce ne puteți spune despre ei ?
Cei 112 copii adoptabili se încadrează în următoarele grupe de vârstă: 9 copii 0-3 ani, 13 copii 4-7 ani, 46 copii 4-7 ani, şi 44 copii 12-18 ani. Cei mai mulţi copii adoptabili provin din zona de nord a judeţului (ex.Mediaş, Brateiu, Şaroş pe Târnave etc.), iar referitor la sexul copiilor adoptabili, precizez că sunt mai mulţi copii de sex bărbătesc.
Procedurile se mențin în continuare complicate și pe termen lung. Unele familii însă, nici măcar nu ajung să fie chemate să vadă un copil. Din ce cauză se întâmplă acest lucru?
Potrivirea copil-adoptator se iniţiază de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie prin identificarea şi selecţia pentru copilul adoptabil aflat în evidenţa ANPDCA a persoanelor/familiilor adoptatoare care răspund în cea mai mare măsură nevoilor acestuia emiţându-se pentru copil o listă cu cel mult 10 adoptatori. Persoanele/familiile din listă sunt ierarhizate în funcţie de criteriul proximităţii în raport de domiciliul copilului şi, ulterior, în funcţie de vechimea atestatului. Lista se comunică la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la domiciliul copilului unde, pe baza criteriilor prevăzute în legislaţie, se face potrivirea teoretică a copilului cu personele din listă. Din listă se selectează persoana/familia potrivită şi ulterior acesteia i se prezintă informaţii despre copil. Pe baza acordului de continuare a procedurii de potrivire cu copilul, are loc prima întâlnire cu copilul. În situaţia în care adoptatorul refuză continuarea procedurii de potrivire cu copilul această întâlnire nu va mai avea loc. Procedura de potrivire pentru adoptator se va relua cu copilul pe lista căruia este selectat. Consider că procedura de adopţie nu este complicată, se întâmplă însă ca unele persoane/familii adoptatoare să aştepte mai mult timp să intre în potrivire cu un copil, deoarece mulţi adoptatori au solicitat să fie atestaţi doar pentru copii cu vârste între 0-3 ani, clinic sănătoşi, fără trăsături specifice etniei rrome sau cu întârzieri în dezvoltarea fizică sau psihică, însă, după cum am menționat anterior, dacă mă refer doar la vârstă, cei mai mulți copii adoptabili se încadrează în grupele de vârstă 7-18 ani.

Care sunt problemele care blochează și acum demararea procedurilor în cazurile în care copii abandonati, aflați în plasament sunt declarați adoptabili, si cu toate acestea, părinții provizorii întâmpină greutăți cu adopția?

Considerând că sintagma ”părinţi provizorii” se referă la persoana sau familia la care copilul locuieşte cu măsura de protecţie specială, subliniez că nu sunt întâmpinate dificultăţi, întrucât aceasta este informată despre stabilirea adopţiei ca finalitate a planului individualizat de protecţie (documentul întocmit pentru fiecare copil aflat cu măsură de protecţie specială) şi totodată de necesitatea de a se adresa Biroului adopţii şi postadopţii pentru a-şi exprima intenţia cu privire la adoptarea copilul, iar pe de altă parte, noi îi trimitem și o notificare în acest sens. Aşadar, persoana sau familia de plasament are cunoștință despre necesitatea depunerii cererii pentru a putea adopta copilului respectiv.

Pe de altă parte, cu toate că numărul copiilor instituționalizați este foarte mare, unii dintre ei nu sunt declarați adoptabili. Care este numărul acestora și ce ar trebui să se schimbe în legislație pentru ca acești copii să nu fie privați de șansa de a avea o familie?

Instituția noastră are în evidenţă un număr de 587 de copii pentru care managerul de caz a stabilit ca finalitate a măsurii de protecție specială reintegrare în familie sau integrare socio-profesională (care se află cu măsură de plasament la asistentul maternal profesionist, persoană/familie de plasament sau în centre rezidențiale), de aceea pentru aceștia nu poate fi deschisă procedura de adopție. Pentru ca un copil să devină adoptabil și să aibă sanșa de a avea o familie, consider că ar fi necesare anumite modificări legislative, cum ar fi: procedurile de identificare și evaluare a situației rudelor să se facă doar față de cele care au menținut sau mențin constant legătura cu copilul; să se inițieze demersurile de deschidere a procedurii adopției dacă părinții nu au căutat copilul 6 luni de la intrarea acestuia în sistemul de protecție specială; să se micșoreze termenul de 60 de zile în care familia poate reveni asupra declarației privind inițierea procedurii de adopție, la 30 de zile.
Ce considerați că este important să știe o familie care dorește să adopte un copil?
Consider că este important ca persoana sau familia care doreşte să adopte un copil să ştie că orice copil are propria sa individualitate, să-l accepte aşa cum este el și să nu caute ”copilul ideal” sau un copil care să îi semene . Orice copil este un dar divin, este unic, merită iubit și are dreptul să trăiască într-un mediu familial care să-i ofere cele mai bune condiții pentru a deveni adultul integru și responsabil de mâine. Încurajez persoanele care doresc să-și ofere șansa de a deveni părinții acestor copii minunați, să facă primul pas: să vină la sediul instituției noastre pentru a primi toate informațiile privind procedura adopției, urmând ca ulterior, să decidă dacă vor urma și ceilalți pași necesari finalizării acesteia.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect