Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi-a stabilit ca obiectiv prioritar efectuarea unei evaluări a activităţii desfăşurate în cadrul structurii centrale a DNA şi a celor teritoriale, care să măsoare eficienţa şi calitatea prin raportare la resursele folosite şi rezultatele obţinute.
„Rezultatele evaluării vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat procurorului general al României, Secţiei pentru procurori din cadrul CSM şi ministrului Justiţiei şi va constitui un instrument relevant pentru stabilirea liniilor directoare necesare strategiei şi planificării acţiunilor pe termen scurt şi mediu. Totodată, raportul va fi adus la cunoştinţa publicului”, a scris Adina Florea, în proiectul managerial, precizând că raportul va fi realizat în cel mult trei luni de la data declanşării procedurii de evaluare.
Un alt obiectiv îl reprezintă îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală, pentru asigurarea combaterii eficiente a corupţiei.
„Corupţia vulnerabilizează statul, generează prejudicii economiei şi afectează potenţialul de dezvoltare a ţării, buna guvernanţă, decizia în folosul cetăţenilor şi comunităţilor, precum şi încrederea în actul de justiţie şi în instituţiile statului. În plan extern, persistenţa corupţiei are un impact negativ asupra credibilităţii imaginii României. Măsurile de combatere a corupţiei luate de DNA nu au avut suficientă sustenabilitate şi predictibilitate prin raportare, în special, la eşecurile din faţa instanţelor judecătoreşti din ultima vreme, dar şi la recuperarea redusă a prejudiciilor”, se mai arată în documentul citat.
De asemenea, în termen de şase luni ar urma să fie efectuată o evaluare a situaţiilor în care s-au dispus măsuri restrictive privind libertatea persoanei sau în care s-au obţinut mandate de supraveghere tehnică în ultimii ani, fără ca dosarele penale să se finalizeze cu trimitere în judecată.
Adina Florea îşi mai propune să îşi asigure sprijinul subordonaţilor de la toate nivelurile, să realizeze un control operativ curent, pentru asigurarea finalităţii urmăririi penale şi evitarea achitărilor şi să facă o analiză profesională a soluţiilor de achitare definitivă sau de restituire dispuse de instanţele de judecată. Printre priorităţi se mai numără diminuarea stocului de dosare vechi sau creşterea transparenţei activităţii DNA.
În document se vorbeşte şi despre introducerea unui stil de conducere participativ.
„Important pentru conducerea activităţii este ca procurorul-şef să acţioneze adecvat în raport cu toţi factorii menţionaţi anterior şi să promoveze un stil de conducere participativ, care apreciez că este corespunzător profilului moral şi profesional al colectivului DNA. (…) Cultivarea unei relaţii bazate pe încredere reciprocă între procurorul-şef şi procurorii-şefi adjuncţi, între procurorul-şef şi ceilalţi procurori cu funcţii de conducere, procurorii operativi, personalul auxiliar de specialitate, va constitui, pentru mine, o prioritate a activităţii, de această relaţie depinzând omogenitatea echipei manageriale şi, respectiv, modul de antrenare a tuturor în realizarea obiectivelor propuse”, a mai scris Adina Florea în proiect.
Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, este propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a ocupa funcţia de şef al DNA.
„În urma desfăşurării procedurii de selecţie, care a avut loc în perioada 6 august – 4 septembrie, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este Adina Florea”, se arată în anunţul publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.
Potrivit MJ, urmează ca această propunere să fie transmisă Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obţinerii avizului consultativ, şi, ulterior, preşedintelui Klaus Iohannis, pentru numirea în funcţie.
Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.