Sfarsitul de saptamana pare sa nu aduca vesti tocmai bune pentru iubitorii de sporturi de iarna. Riscul de avalansa ramane mare in Muntii Fagarasului.
Conform datelor Administratiei Nationale de Meteorologie „La altitudini mai mari de 1800 de metri, in partea superioara, se intalneste un strat de zapada instabila, cazuta in ultimele zile, ce masoara pe alocuri 50-60 de centimetri. Pe versantii cu expunere sudica si estica regasim structuri de placi de vant recente (…) precum si cruste de gheata. Chiar si o supraincarcare slaba poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafata declansand avalanse de dimensiuni medii.
Riscul de avalansa se mentine crescut si la altitudini mai mici. Aici stratul de suprafata este mai instabil neavand o coeziune cu cel vechi.
„Un risc crescut il reprezinta depozitele de zapada de pe vai si alte zone adapostite. Pe pantele suficient de inclinate declansarile de avalanse mici si medii sunt posibile atat spontan cat si la supraincarcari slabe cu turisti sau schiori.”, mai anunta cei de la ANM.
Pentru a preveni evenimentele neplacute, salvamontistii le recomanda turistilor si iubitorilor de sporturi de iarna sa nu se aventureze pe traseele inchise si sa nu acceseze zonele superioare cabanelor. Cei care vor neaparat sa practice sporturi de iarna trebuie sa fie echipati corespunzator.
„Celor care totusi vor sa practice sporturi de iarna in zona le recomandam sa ia legatura cu patrula Salvamont pentru a le indica zonele in care pot practica sporturi in conditii de siguranta. Le recomandam de asemena sa aiba echipamentul de salvare din avalansa. Vorbim aici despre sonda de avalansa, lopata de zapada, emitator electronic pentru semnalizare cautare in avalansa si rucsac cu airbag.”, spune Adrian David, seful Serviciului Salvamont Sibiu.