3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Șase generații de dansatori, pe scena Festivalului Național „Ioan Macrea”

Cele mai citite

Ediția a XIX-a a Festivalului Național „Ioan Macrea” a debutat aseară. Spectacolul a fost conceput ca o călătorie, în cântec joc şi obicei tradiţional, o lecţie, muzical – coregrafică în zonele etnofolclorice românești, prin care s-au evidențiat obiceiurile specifice fiecărei regiuni. Aproximativ 300 de dansatori, reprezentanţi a şase generaţii, componenţi ai Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Veteranii Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” (condus de Silvia Macrea), „Ceata Junilor Junior” (coordonat de Alesea şi Ovidiu Sas) Pentru prima dată, elevii Școlii de Dans „Ioan Macrea”, coordonați de Alesea Sas şi Livia Tarcea au evoluat pe scena acestui festival.
„Fiecare ediție a Festivalului Național Ioan Macrea este o ediție cu multă emoție pentru mine, deoarece este un festival, dedicat în memoria tatălui meu. Însă, ediția aceasta este o ediție specială. Cum spunea și Iuliana Tudor, pentru prima oară pe scena festivalului sunt șase generații de dansatori, despre care cred că au reușit să vă poarte în această călătorie de ritm, de  vers, de cânt și joc. Aplauzele dumneavoastră demonstrează  faptul că am reușit acest lucru de a vă purta prin toate zonele reprezentative ale țării.”, a spus Silvia Macrea.
Familia Macrea, o familie dedicată dansului popular
Silvia Macrea a mărturisit că cea mai mare parte a timpului o petrece în compania dansatorilor Junii Sibiului, care sunt pentru ea o a doua familie. Emoționată, a ținut să precizeze și totodată să le muțumească mamei, sorei și unchiului din partea tatălui că îi sunt alături și că fac parte și ei din ansamblul pe care îl coordonează.
https://youtu.be/hqNre3_Q8_w
Momentul artistic a debutat cu Mărginimea Sibiului, despre care s-a prezentat obiceiul pastoral de aprindere a „focului viu”, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Chiar dacă spectacolul a durat aproximativ trei ore, publicul nu a avut timp să se plictisească.  Intrarea fetei în hora din Banat, Sânzienele din Maramureş, obiceiuri de iarnă din Bucovina, culesul viilor în Dobrogea, Drăgaica din Muntenia, jocuri populare din Oltenia,  şezătorile de pe Târnave şi învârtitele de pe Valea Hârtibaciului au fost următoarele reprezentații. Spectacolul a fost redat și prin intermediul unor filmulețe video în care, „Călătorul”, actorul Mihai Bica prezintă în vers, specificul fiecărei zone folclorice.
Pe scena festivalului a urcat și Daniela Cîmpean,  preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, care ținut să le mulţumească Ansamblului Cindrelul-Junii Sibiului şi Silviei Macrea pentru spectacol, oferindu-le și o diplomă onorifică din partea instituției pe care o administrează.
Festivalul_National_Ioan_Macrea-[1]
Biletele pentru prima zi a festivalului s-au epuizat  în doar cinci ore, încă din ziua punerii în vânzare. Spectacolul continuă și în această seară, de la ora 19:00, la Sala Transilvania. Festivalul Național „Ioan Macrea” are „acel ceva”, care atrage anul din ce în ce mai mulți spectatori, de toate vârstele.
„A fost foarte frumos. Nici nu mă așteptăm să fie altfel. Este al treilea an în care vin cu mare drag. Mă bucur că prin intermediul acestor momente se promovează folclorulși tradițiile românești.”, a spus Maria.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect