6.3 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Servicii sociale pentru victimele violenței domestice din județul Sibiu

Cele mai citite

”Servicii sociale pentru victimele violenței domestice din județul Sibiu”  a fost tema simpozionului din cadrul proiectului „Nu violenţei domestice!”  organizat de către DGASPC Sibiu. Simpozionul a fost deschis de către directorul general al DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan. Invitați de onoare au fost Ana Rădulescu – director general AsproAS , Herbert PAULISCHIN – președinte CFCECAS, Lucian Caciamac –  Coordonatorul Programului de Formare și Supervizare în domeniul violenței Domestice, cei 2 vicepreședinți ai CJ Sibiu, Marcel Luca și Wiegand – Helmut Fleischer, Camelia Proca – director A.L.E.G.,  în total au fost aproximativ 100 de participanți, primari si reprezentanți ai primariilor, directori de instituții și  reprezentanți ai ONG –urilor care sunt preocupate de violența domestică din județ.
În cuvântul de deschidere a evenimentului, directorul general a declarat: „Un copil victimă a abuzului este, în primul rând, un copil aflat în suferință și de aceea el trebuie să beneficieze de sprijin integrat și multidisciplinar. Țin foarte mult la aplicarea principiului unei justiții mai prietenoase pentru copii în materia audierii acestora,  prin înființarea camerelor de audiere,  unde polițistul, procurorul, judecătorul, psihologul, medicul  și managerul de caz să lucreze împreună, într-o singură echipă, să conducă un singur interviu, evitându-se astfel, audierile repetate care pot conduce la revictimizarea copilului, cu consecințe negative asupra sănătății lui psihice. Combaterea abuzurilor de orice natură și a relelor tratamente  asupra copiiilor ar trebui considerată prioritate națională de către noi toți!
Doresc să multumesc domnilor vicepreședinți ai Consiliului Județean-Marcel Luca și Wiegand Fleischer- pentru participare, cuvintele frumoase adresate și sprijinul pe care ni-l vor acorda pentru buna funcționare a CPRU ”Sf.Ana”. De asemenea, mulțumiri alese invitaților mei speciali: Herbert Paulischi, Ana Rădulescu, Lucian Caciamac, directorului A.L.E.G. Camelia Proca, precum și celor aproape 100 de participanți la acest seminar.”
Președintele Centrului de Formare și Evaluare în Asistența Socială (CFCECAS) și Directorul Internațional al Asociației Asistenților Sociali din Austria (OBDS), Herbert PAULISCHIN a subliniat importanța deschiderii acestui centru “Decizia de a deschide centrul de asistență a victimelor violenței domestice prin DGASPC Sibiu este un semnal clar dat comunității sibiene că oamenii nu sunt lăsați singuri să facă față acestei probleme extrem de serioase. Prin Doamna Director, Laura Vîlsan, comunitatea și-a asumat responsabilitatea pentru a oferi suportul necesar femeilor, mamelor și copiilor în risc. Este mesajul că oamenii nu sunt lăsați singuri în probleme. Vă felicităm și vă oferim suportul nostru!”.
Ana Rădulescu, Directorul General al Asociației Asistenților Sociali din România (ASproAS) și expert internațional în violență domestică a vorbit despre  ”Strategii eficiente de asistență a femeilor victime ale violenței în familie”:“Violența domestică este o problemă cu grave consecințe sociale și economice. Persoanele care trăiesc în relații de violență și abuz în familie nu pot ieși singure din această situație. Intervenția este complexă și necesită o echipă de profesioniști bine pregătită. Asistenții sociali care intervin în cazurile de violență au nevoie de formare continuă și supervizare profesională; doar așa pot să asigure cele mai bune strategii de siguranță și asistență pentru femeile, mamele și copiii victime ale violenței.  Centrul deschis de DGASPC Sibiu are potențialul de a deveni un model de bună practică în asistența victimelor violenței domestice, dar și în modul în care răspunde comunitatea acestei probleme. Felicitări pentru inițiativă. Vă suntem aproape”.
La rândul lui și Coordonatorul Programului de Formare și Supervizare în domeniul violenței Domestice (CFCECAS), Lucian Caciamac, a vorbit despre nevoia unui astfel de centru: “Deschiderea Centrului este o etapa de început care semnalează comunității faptul ca DGASPC Sibiu și partenerii implicați abordează responsabil fenomenul violenței în familie. Primul pas a fost facut și cred că, în timp, serviciile de suport pentru victimele violenței în familie  femei și/sau copii se vor dezvolta și vor putea oferi un răspuns adecvat fundamentat pe cunoaștere, competențe și expertiză. Intervenția eficientă în cazurile de violență se face holistic, multidisciplinar și multisistemic și are la baza valori și obiective comune. Le doresc succes celor implicați și îi felicit pentru initiațiva în implementarea acestui proiect.”
Camelia Proca, director A.L.E.G. a motivat de ce este bună prevenția în cazul victimelor violenței domestice exemplificând câteva cazuri cu un final tragic care au avut loc în județul Sibiu: „În majoritatea cazurilor de violență domestică în care victima și-a pierdut viața exista un istoric de violență cunoscut celor din jur, dar neînregistrat și nesancționat de autorități. Bune practici la nivel local înseamnă să ajungem să intervenim înainte să fie prea târziu. Totul pornește de la o bază comună de acțiune între instituții și anume înțelegerea corectă a fenomenului violenței domestice, fără minimalizarea problemei, pentru a putea  gestiona riscurile și oferi siguranță victimelor și copiilor lor”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Se cere suspendarea TikTok în România începând de joi, 28 noiembrie

Pavel Popescu, vicepreședinte al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), anunță că va cere suspendarea platformei...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect