10.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

11 inculpați în dosarul traficului de droguri au fost arestați. Iată cum acționau traficanții și de unde își procurau drogurile

Cele mai citite

Instanța a hotărât ca 11 dintre inculpații în dosarul de trafic de droguri să fie arestați preventiv, e vorba de membrii rețelei din Sibiu, 6 inculpați din București sunt arestați la domiciliu iar ceilalți 4 sunt cercetați sub control judiciar. Rețeaua din Sibiu s-a înființat de la începutul anului 2013, după destructurarea grupului infracţional coordonat de Adrian Negru, cunoscut ca “Adi Foto”, care practic avea un cvasimonopol în ceea ce priveşte distribuţia de substanţe etnobotanice în municipiul Sibiu, au început să apară diverşi alţi „dealeri” de astfel de substanţe, profitând de situaţia creată şi de  consumatorii  deja existenţi. Traficanții și-au amenajat un garaj unde preparau și ambalau drogurile pe care le cumpărau de traficanții din București dar creșteau și plante de cannabis.

Totul a început în luna octombrie 2013, când organele de poliţie din cadrul S.C.C.O. Sibiu s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe raza municipiului Sibiu s-a constituit o grupare infracţională ai cărei membri desfăşoară activităţi concertate pe linia traficului cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În cauză a fost dispusă ulterior efectuarea de acte de urmărire penală.

Cine erau membrii rețelei

În urma investigațiilor efectuate, sunt suspectați că fac parte din grupare numiţii Clay  Harry, Hanganu Flaviu Costian, Mânduc Silviu Cristian, Deppner Robert Erich, Vodă Ioan Răzvan, Presecan Mihai Laurențiu, Făgăraș Raul Eduard, Lacău Ioan Felician, Vitan Daniel Ioan, Ciurezeanu Alexandru Vicențiu, Buzdugă Andrei, Iordănescu Cătălin Andrei, Ciocănea Paul Alexandru, Cândea Gheorghe Robert, Cimpoca Adrian, Leu Christian Marius, Moldovan Alexandru, Damian Alexandru Ștefan, Moraru Călin Claudiu. Totodată,  numiţii Dina Flavius Daniel, Prepeliță Ștefan, Muscă Ioan Teodor, Sehleanu Mircea Filip sunt suspectați că au desfăşurat activităţi de sprijinire a membrilor grupului infracţional prin intermedierea de vânzări către consumatori sau prin intermedierea achiziţionării substanţelor de la furnizori prin firmele de curierat rapid.

Membrii grupării au reuşit stabilirea în timp a unor filiere stabile de procurare a drogurilor, de la persoane cu preocupări pe această linie, ce distribuie substanţele psihoactive şi psihotrope prin firmele de curierat, sub paravanul unor societăţi comerciale fie cu obiect de activitate legitim, fie cu nume fictive. 

Cum s-a extins rețeaua

Față de numiții Clai Harry, Hanganu Flaviu Costian, Mânduc Silviu Cristian  (în legătură cu aceştia fiind şi numitul Deppner Robert Erich) există suspiciunea rezonabilă că au structurat în zona lor de influenţă iniţială – Valea Aurie – o grupare ce avea ca scop comun obţinerea de profituri cât mai mari din comercializarea de substanţe psihoactive. Din vara anului 2013, ei au început să atragă în jurul lor şi ceilalţi dealeri ce acţionau în zona cartierului Hipodrom – numiții Presecan Mihai Laurenţiu, Vodă Ioan Răzvan, Vitan Ioan Daniel, Lăcău Ioan Felician, Ciurezeanu Alexandru, Iordănescu Cătălin Andrei, Făgăraş Raul Eduard, Ciocănea Paul Alexandru. Aceștia din urmă, la rândul lor, colaborau deja întrei ei în acelaşi scop, al vânzării cât mai eficiente şi profitabile pentru toţi a substanţelor psihoactive. Colaborarea ce a început între aceştia a dus astfel  la structurarea  unei grupări infracţionale extinse în scopul comercializării pe raza municipiului Sibiu de substanţe „etnobotanice”, grupare ce acţionează în principal pe două paliere, în funcţie de zonele de influenţă arătate, membrii acesteia stabilind să coopereze în concret prin găsirea şi schimbul de informaţii privind sursele de aprovizionare,  împărţirea mărfii sau  îndrumarea consumatorilor către alţi membri ai grupului infracţional, în măsura în care, la un moment dat, nu aveau ei înșişi disponibile substanţe psihoactive pentru vânzare.

La scurt timp grupul infracţional a atras noi şi noi membri care aveau deja preocupări pe linia traficului de substanţe psihoactive sau care au început să aibă astfel de preocupări. Astfel, potrivit probelor din dosar, rezultă suspiciunea rezonabilă că la grupul infracțional au aderat și numiţii Buzdugă Andrei, Cimpoca Adrian, Damian Alexandru Ştefan, Moldovan Alexandru, Cândea Robert Eugen, Leu Christian Marius. Față de aceştia există suspiciunea rezonabilă că au beneficiat, prin crearea legăturilor infracţionale cu grupul, de împărţirea mărfii procurate de la furnizori sau prin aprovizionarea cu substanţe psihoactive de la membrii grupului infracţional ce acţionau pe cele două paliere şi aveau stabilite contactele cu furnizorii ce le comercializează en-gross  în mediul on-line.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că grupul infracțional a fost sprijinit și de către numiții Dina Flavius Daniel, Sehleanu Filip (aceştia având legături cu membrii grupului infracţional de pe ambele paliere), Prepeliţă Ştefan, Muscă Ioan Tedor (aceştia având legături strânse cu Clay Harry).

Au racolat și minori

Gruparea infracţională din municipiul Sibiu a atras ca membri inclusiv minori care se ocupau, la rândul lor, cu distribuţia substanţelor psihoactive şi stupefiante către consumatorii foarte tineri (elevi). Ca mod de operare, din cercetările efectuate a rezultat că aceștia achiziţionează substanţele  psihotrop
e şi psihoactive  în cantităţi mari, de la diferiţi furnizori din ţară cu care au intrat în legătură în urma anunţurilor postate pe site-urile pe care se promovează substanţele psihoactive. Discuţiile pentru achiziţionarea substanţelor psihoactive şi stupefiante se poartă doar în mediul on-line, în timp ajungându-se la o relaţie strânsă de „afaceri” între cele două părţi, dată de constanţa şi „seriozitatea” partenerilor, substanţele furnizate grupării din Sibiu având efectele psihotrope urmărite de către consumatori. 

Primeau drogurile prin curierat rapid

Au fost identificate astfel mai multe surse – una din municipiul Tîrgu-Jiu, iar altele din municipiul Bucureşti – care livrează drogurile  prin serviciile curierat, fiind disimulate în diferite colete, expediate pe numele reale ale membrilor grupării infracţionale din municipiul Sibiu sau pe numele unor persoane fictive.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că expeditorii coletelor din municipiul.Bucureşti acţionează sub umbrela mai multor societăţi de tip „fantomă”, care figurează cu un extrem de mare de astfel de colete expediate către diferite destinaţii din ţară. De asemenea, numerele de telefon de contact sunt de regulă tot fictive, la acestea nu răspunde nimeni şi nu par a fi în reţea, contactul făcându-se direct prin curieri cu care s-a stabilit, în prealabil, o legătură în acest sens.  Coletele în litigiu, în multe cazuri, nu sunt expediate personal de către cei aflaţi la originea operaţiunii, practica fiind ca acestea să fie colectate de către diverşii curieri care sunt la curent cu acest mod de lucru, care le depun apoi la sediul firmelor de curierat, de unde sunt expediate în ţară. În mod similar, de regulă, sumele de bani încasate ramburs de la destinatarii coletelor sunt livrate de aceiaşi curieri, expeditorii rămânând astfel ascunşi şi foarte greu de identificat.

Pe parcursul cercetărilor  a reieşit  că furnizorii din Bucureşti, pentru a nu da de bănuit şi pentru a evita depistarea, foloseau noi şi noi denumiri pentru firmele fictive de pe numele cărora expediază colete, alternând denumirile folosite sau, după caz, renunţând ori folosind din ce în ce mai puţin numele firmelor despre care au fost expuse prea mult anterior. Din aceleași motive, alternau şi firmele de curierat prin intermediul cărora  expediau coletele, în diferitele faze ale activităţii infracţionale reducându-şi activitatea prin intermediul firmelor folosite intensiv anterior şi orientându-se spre altele mai puţin folosite, practic fiind vorba de o „rotaţie” a acestora.

Iniţial, membrii grupării din municipiul Sibiu ridicau aceste colete în nume personal,  ulterior adoptând şi ei măsuri de precauţie prin folosirea unor identităţi false, după exemplul furnizorilor. Deşi identităţile sunt fictive, s-a putut constata că, în unele cazuri, cel care semnează de primire este chiar unul dintre făptuitori, iar în alte cazuri nr. de telefon menţionat pe documentele de transport îi aparţine unuia dintre membrii grupării.

Drogurile proveneau din China

Conform probatoriului administrat până în prezent, furnizorii ce livrau pe teritoriul României substanţele cu efect psihoactiv şi stupefiant le procurau din China, unde efectuau inclusiv deplasări pentru perfectarea relaţiei de afaceri, coletele parvenind apoi  prin serviciile de coletărie internaţionale,  disimulate ca substanţe legale, care se pot comercializa fără restricţii.

Prețuri

După ce primeau drogurile, membrii rețelei ambalau substanţele în pliculeţe de tip zip-lock  în diverse cantităţi între 0,1 grame şi 0,5 gram, pe care le comercializau către cercul propriu de consumatori cu prețuri începând de la 25 lei/doza, fie că este vorba de substanţe psihotrope care se prizează, sub formă de praf – „Powder” sau care se fumează – „Smoke”, impregnate pe diverse fragmente vegetale de suport.

În ceea ce priveşte amploarea activităţii infracţionale a reieşit până în acest moment că expediţiile de substanţe psihoactive şi psihotrope efectuate de către furnizori pe întreg teritoriul ţării, din anul 2013 până în prezent, se ridică la suma 1.519.002 RON,iar către membrii grupului infracţional constituit pe raza municipiului Sibiu,  în sumă de 162.985 RON.

21 de suspecți reținuți

Procurorii DIICOT – BT Sibiu au dispus prin ordonanțele reținerea pentru 24 de ore a 21 de suspecți: Clay Harry, Hanganu Flaviu Costian, Mânduc Silviu Cristian, Deppner Robert Erich, . Vodă Ioan Răzvan, Lacău Ioan Felician, Vitan Daniel Ioan, Ciurezeanu Alexandru Vicențiu, Presecan Mihai Laurențiu, Iordănescu Cătălin Andrei, Făgăraș Raul Eduard, Buzdugă Andrei, Ciocanea Paul Alexandru, Cândea Gheorghe Robert, Damian Alexandru Ștefan, Ivașcu Gheorghe Marian, Ilie Liviu Eugen, Niculae Irinel Petre, Tănase Adrian, Munteanu Mircea Răzvan, Voicu Raluca Gabriela. Dintre aceștia, 11 au fost arestați preventiv, pentru alți 6 s-a dispus măsura arestului la domiciliu iar ceilalți 4 sunt cercetați sub control judiciar.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Obezitatea începe să facă ravagii și în Sibiu

6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, arată studiul cantitativ „Incidența obezității în rândul populației din România”, realizat...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect