Două persoane din municipiul Sibiu au fost infectate cu virusul West Nile, un virus transmis prin înțepăturile țânțarilor Culex. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 60 de ani și o femeie de 54 de ani. Aceștia au fost infectați în cursul lunii august, iar la bărbat virusul a fost deja confirmat prin analiza de laborator. Acesta a primit tratament specific, fiind externat din spital, în prezent starea sa fiind bună. În schimb, cealaltă pacientă este încă în spital, internată în stare gravă, în cazul său nefiind încă primite rezultatele analizelor care să confirme cu certitudine prezența acestui virus.
Potrivit medicilor de la Spitalul Județean, femeia are meningo-encefalită virală West-Nile, cu componentă autoimună. În spital, ea a fost tratată printr-o metodă medicală numită „Dublă filtrare plasmafereză”, practicată în premieră națională la Sibiu în secția clinică Anestezie Terapie Intensivă a SCJU Sibiu, sub coordonarea doctorului Mihai Sava, medicul şef al secţiei.
„Metoda reprezintă o tehnică transfuzională, iar deosebirea faţă de plasmafereza clasică este că folosim două filtre în prelevarea plasmei fapt care duce la creşterea eficienţei. Practic, datorită faptului că nu se îndepărtează plasma în totalizate ci doar anticorpii, metoda e mai fiziologică, mai bine tolerată de pacient”, a explicat la Dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu. Dr. Alina Bereanu medic primar specialitatea ATI şi cea care a aplicat efectiv procedura spune că: „Aceste cazuri sunt foarte rare. Pacienta se afla în comă profundă şi s-au efectuat trei şedinţe de dublă-filtrare plasmafereză, urmate de ameliorarea stării neurologice. Pacienta se află în continuare în cadrul Secţiei Clinice ATI”. Metoda de „Dublă filtrare plasmafereză” a fost realizată în premieră naţională în cadrul Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.
Potrivit DSP, în județul Sibiu anul trecut a fost confirmat un singur caz de contaminare cu virusul West Nile. Printre simptomele cu care se confruntă persoanele care au acest virus se numără febra, durerile articulare și musculare, iar cea mai severă formă este meningo-encefalita. Cele mai vulnerabile în fața acestui virus sunt persoanele cu vârsta peste 65 de ani, care au și alte boli cronice. Potrivit statisticilor, în 85% dintre cazuri oamenii infectati nu dau semne de boală.
Odeta Veștemean