Primul ”Maifest” după 1945 al sașilor din Sibiu/Hermannstadt a avut loc în 1991. De atunci, an de an, mai puțin în cei doi ani de pandemie, festivalul aduce tradițiile săsești în fața comunității sibiene.
Maifest ve debuta mâine, 6 mai, orele 10.00, cu o paradă a porturilor populare, în centrul orașului. Traseul ce va fi urmat: Colegiul Național Samuel von Brukenthal, Piața Huet, Podul Minciunilor, Piața Mică, Piața Mare, B-dul N. Bălcescu, str. Cetății, parcare Sala Thalia. Serbarea va continua în Pădurea Dumbrava Sibiului unde va avea loc un program cultural-artistic, între orele 12.00 și 17.00.
”Pentru mine fiecare ediție este importantă, este o cărămidă la construcția evenimentului.” – Helmut Lerner, organizator
Maifest este una dintre manifestările care au menirea să contribuie la menţinerea identităţii germanilor din România. ”Eu întotdeauna m-am gândit și la următoarele generații, să știe din tradițiile sașilor. Ne interesează să ne apărăm patrimoniul cultural. Pentru mine fiecare ediție este importantă, este o cărămidă la construcția evenimentului. Am încercat să aduc plusvaloare la fiecare dintre ediții, nu doar la aceasta, aniversară.”, ne-a spus Helmut Lerner, ce este organizatorul acțiunii începând cu anul 2004. Proiectul este realizat de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu.
Serbarea de mai – „Maifest” se adresează elevilor şi cadrelor didactice al şcolilor şi liceelor cu predare în limba germană, dar şi familiilor şi prietenilor acestora. Este o acțiune pentru publicul larg și se adresează tinerilor de vârste diferite. La acest eveniment cultural participă ansamblurile școlilor cu predare în limba germană şi grupe de dans modern. Programul cultural cuprinde poezii, cântece dedicate primăverii, dansuri populare germane, dar și o serie de jocuri interactive și educative pentru participanți.
La ediția din acest an vor participa peste 830 de copii, de toate vârstele. De la grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu. Anul acesta, în premieră, inclusiv cadrele didactice au format un grup de dans și vor susține un moment artistic. În acest grup va evolua și organizatorul, Helmut Lerner. Pentru că, îi place să contribuie și fizic și practic la reușita lucrurilor.
Din 2018, Maifest este marcă înregistrată la OSIM
Specificul serbărilor sau sărbătorilor minorităților germane consta în faptul că membrii acestora celebrează întotdeauna anotimpurile anului în comuniune cu natura, relațiile sociale, unitatea comunității, manifestări care formează suportul unitar identitar al acestora. Potrivit organizatorilor, este un sprijin în dezvoltarea personală a copiilor implicați. Aceștia învață să socializeze, să facă lucruri în comun cu alții de vârsta lor. Helmut Lerner este mândru că, an de an, numărul celor interesați să participe este tot mai mare, ceea ce înseamnă că este un eveniment pe placul copiilor. Faptul că mare parte dintre participanți sunt români arată deschidere și contribuie la înțelegerea reciprocă. Atât cu minoritatea săsească cât și cu celelalte minorități din România.
Din anul 2018 Serbarea de mai – „Maifest” ® figurează ca marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Organizatorii au făcut aceste demersuri în scopul protejării specificului acestui eveniment. ”Parada, costumele populare săsești, programul artistic, toate sunt elemente care țin de tradițiile și obiceiurile săsești. Nu am dorit să se denatureze esența evenimentului. De aceea l-am înregistrat la OSIM. Desigur, suntem de acord cu organizarea de evenimente cu acest nume, dacă ni se cere acordul. Trebuie ca acestea să păstreze elementele tradiționale.”, spune Helmut Lerner.