Organizația „Salvați Copiii” a donat joi aparatură medicală în valoare de 14.500 de Euro pentru salvarea vieții bebelușilor născuți prematur în Spitalul Județean din Sibiu. Anual, în această unitate medicală sunt îngrijiți aproximativ 500 de bebeluși născuți înainte de termen.
Acțiunea Organizației Salvați Copiii face parte din seria de 21 de dotări anunțate de organizație pentru anul 2015, prin intermediul cărora maternități din întreaga țară primesc gratuit echipamente medicale pentru creșterea îngrijirii bebelușilor. Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a declarat joi la Sibiu că rata mortalităţii la nou-născuţi în România este cea mai mare din Uniunea Europeană, fiind dublă faţă de media europeană. Țara noastră ocupă astfel un nedorit loc întâi, rata mortalității fiind de 8,8 la mie, în clasament fiind urmați de Bulgaria, cu o rată de 7,8 la mie și de Letonia, cu o rată de 6,3 la mie, în condițiile în care rata medie a mortalității infantile în UE este de 3,7 la mie.
Noul aparat ajuns în secția de Neonatologie este non-invaziv, fiind bine tolerat de nou-născuți. Acesta permite monitorizarea respirației nou-născutului și detectarea episoadelor de apnee.
„Continuând eforturile de a dota maternităţile din România cu echipamente moderne, Salvaţi Copiii România s-a întors şi anul acesta spre Sibiu şi a donat terapiei intensive un aparat modern şi complex de ventilaţie non-invazivă, aparat care, cu siguranţă, va salva multe vieţi plăpânde şi va aduce bucurie familiilor acestor copii. Este vorba de cel mai modern aparat de ventilaţie non-invazivă, aparat util nu numai pentru susţinerea respiraţiei prematurilor şi nou-născuţilor, ci şi pentru reanimare şi cu care se pot aplica modalităţi moderne de respiraţie, non-invazive. Este un plus nu doar din punctul de vedere al dotării, ci şi din punct de vedere terapeutic pentru care, în numele copiilor şi al familiilor lor, mulţumim echipei minunate de la Salvaţi Copiii România!”, a declarat Dr. Livia Ognean, medic primar neonatolog în cadrul Spitalului Judeţean Sibiu şi coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Secţiei Clinice Neonatalogie.
Un sprijin important pentru nou-născuţi a venit din şi partea unei companii sibiene care, după ce a donat anul trecut Secţiei Neonatalogie un bilirubinometru, a donat anul acesta terapiei intensive neonatale un monitor pentru măsurarea tensiunii arteriale în valoare de 6200 lei.
„Profităm de ocazie să mulţumim CEPROCS SRL, un alt prieten al micilor pacienţi care nu ne-a uitat nici anul acesta. Monitorul donat ne va ajuta să monitorizăm mai bine funcţia cardio-circulatorie a pacienţilor noştri”, a explicat Dr. Livia Ognean.
Asociaţia Baby Care are de anul acesta un nou ambasador, alpinistul Teodor Tulpan
O bună parte din aparatele care ajută la salvarea vieții prematurilor și nou-născuților sunt donate Maternității de Asociaţia Baby Care Sibiu. Asociația a organizat și în acest an diverse acțiuni, în urma cărora a reușit să strângă banii necesarii achiziționării de echipamente medicale. Astfel, prin intermediul acțiunii caritabile „Ospătar pentru o zi” a fost achiziționat un tensiometru neonatal pentru prematuri, în valoare de 6 200 de lei. Totuși, cea mai mare sumă a fost strânsă prin intermediul Semi Maratonului Sibiu, organizat de Fundația Comunitară, unde proiectul „Dăm startul în viață”, inițiat de Baby Care, Mâini Unite și E.M.M.A. Sibiu a reușit să implice sute de alergători și peste 1000 de susținători. Cu ajutorul acestora a fost cumpărat un monitor de oxigenare cerebrală și somatică, cel mai modern aparat de acest tip din țară.
„Mulţumită celor 408 copii şi adulţi care au alergat pentru acest proiect şi celor 1028 de susţinători am reuşit şi în acest an să ducem la bun sfârşit un proiect amplu. Iar monitorul de oxigenare cerebrală şi somatică achiziţionat, în valoare de 60.500 lei, este cel mai modern aparat de acest tip din ţară iar maternitatea din Sibiu este printre puţinele maternităţi care beneficiază de un astfel de monitor” a declarat Dr. Livia Ognean, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Baby Care”.
Dacă până în prezent ambasadorii Baby Care Sibiu au fost jurnalista Nicole Stănesse și muzicianul Radu Nechifor, începând cu anul acesta lor li s-a alăturat și alpinistul Teodor Tulpan, sibianul care a escaladat Everestul. Prin proiectele pe care le vor iniția, aceștia vor avea rolul de a sensibiliza în continuare populația pentru a veni în sprijinul prematurilor, prin donații.
La Maternitatea din Sibiu s-au născut anul trecut 2 650 de copii, 492 dintre aceștia fiind prematuri. Secția este printre cele mai moderne din România, fiind complet reabilitată şi modernizată în urma unui proiect în valoare de aproape 26 de milioane de lei, cu finanţare de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii şi gestionat de Ministerul Sănătăţii.