-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Vocea străzii – Proclamația România 2017+

Cele mai citite

Protestatarii care continuă să iasă în stradă, zi de zi, cer în continuare demisia Guvernului Grindeanu. Oamenii s-au mobilizat și a luat naștere Proclamația România 2017+ la care au aderat, potrivit inițiatorilor, zeci de mii de oameni.
„În ultimele săptămâni am fost cu toții martori (și cei mai mulți dintre noi participanți) la cele mai mari mișcări de stradă din România de după Revoluție. Acum strada încearcă să se organizeze, să ne facem auziți și altfel decât prin intermediul pancartelor și al neoboselii de a umple zilnic străzile marilor orașe. Așa a luat naștere Proclamația România 2017+ care a avut ca punct de plecare Proclamația scrisă în stradă la Timișoara, la care treptat, prin comunicare în rețelele de socializare, am ajuns să aderăm zeci de mii de oameni din toate colțurile țării”, scrie inițiatorii.
Dincolo de cererea imediată a străzii, „cerere care nu suferă negocieri” – demisia Guvernului Grindeanu- , punctele din Proclamație sunt cu bătaie lungă.
„Ne-am bucura ca această Proclamație să ajungă să fie citită de cât mai multă lume. În final, lupta din aceste zile e mult mai mult decât o luptă politică care vizează Guvernul Grindeanu, este o luptă pentru o Românie fără corupție, curată, fără penali în funcții de conducere – o Românie pentru români și nu pentru buzunarele corupților. Iar această luptă ne privește pe noi toți”, mai scriu inițiatorii.
Mai jos textul integral al Proclamatiei
 
PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+
 
Când statul de drept este în pericol, avem datoria să îl apărăm!
Prin adoptarea unor acte normative arbitrare și contrare intereselor cetățenilor este evident că în prezent guvernul nu respectă statul de drept.
Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită, nouă cetățenilor, să intervenim în mod legitim în procesul decizional.
Vrem:

  1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată „Ordonanța 13”.
  2. Transparență în administrație prin e-guvernare.
  3. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.
  4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.
  5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.
  6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.
  7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.
  8. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

Punerea în practică a acestor puncte: referendum.
8 februarie 2017
 
Note explicative

  1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată „Ordonanța 13”.

„Ordonanța 13” este un termen generic care definește orice act arbitrar al autorității statului, fără o fundamentare care să țină cont de realitățile sociale și de consensul general al societății. „Ordonanța 13” înseamnă o inversare a valorilor fundamentale ale statului de drept.

  1. Transparență în administrație prin e-guvernare.

E-guvernarea presupune publicarea din oficiu (obligatorie și imediată) pe internet a tuturor actelor administrative ale instituțiilor finanțate din bani publici.

  1. Avocatul poporului să fie ales direct de cetățeni.

Alegerea directă a avocatului poporului de către cetățeni îi conferă acestuia legitimitate și reprezentativitate, oferind astfel cetățenilor și posibilitatea de a-l revoca atunci când acesta își încalcă atribuțiile.

  1. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.

Controlul de constituționalitate a legilor și ordonanțelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor, într-un număr de 100.000 de persoane cu drept de vot, similar cu pragul cerut de Constituție pentru o inițiativă legislativă. În aceste circumstanțe, Curtea Constituțională trebuie să aibă prerogativa de a suspenda aplicarea ordonanțelor/legilor asupra cărora a fost sesizată.

  1. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.

Cu excepția funcțiilor din structurile guvernamentale – care prin natura lor sunt politice – toate celelalte funcții publice să fie ocupate doar prin concurs de competențe, transparent și nearbitrar.

  1. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.

Exercitarea în același timp și de aceeași persoană a unei funcții executive și legislative constituie o încălcare a principiului fundamental de separare a puterilor în stat. Totodată este afectată eficiența exercitării prerogativelor asumate.

  1. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.

Acest lucru ar reprezenta expresia egalității depline a tuturor cetățenilor în fața legii, indiferent de calitatea acestora. Ne referim strict la cercetarea penală nu la arest și la membri ai Guvernului nu la parlamentari – care în prezent pot fi cercetați fără aviz.

  1. Fără penali în demnitățile și funcțiile publice.

Existența unei condamnări penale afectează credibilitatea demnitarilor și a funcționarilor publici, precum și încrederea în instituțiile publice. Nicio persoană care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă nu mai poate candida, respectiv nu mai poate fi numită într-o funcție sau demnitate publică. În cazul care condamnarea apare pe parcursul exercitării mandatului, persoana respectivă trebuie să fie demisă imediat după pronunțarea hotărârii judecătorești. O persoană condamnată penal redobândește dreptul de a ocupa o funcție sau demnitate publică numai după reabilitarea judiciară.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Pe cine recomandă FDGR pentru turul doi al alegerilor prezidențiale

Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.) a anunțat oficial, printr-o recomandare publică, sprijinul pentru Elena Lasconi, candidata USR,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect