-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Vom avea sau nu concerte în 2021? Ce spune Asociaţia Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale

Cele mai citite

Reprezentanţii ai industriei culturale, ospitalităţii, artişti independenţi şi lucrători din industria spectacolelor solicită autorităţilor un plan de măsuri care să ofere predictibilitate şi care să ajute la redeschiderea tuturor sectoarelor afectate de pandemie.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale transmis AGERPRES, reprezentanţii industriilor „au cerut imperativ”, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi, patru măsuri – un plan de redresare care să aducă predictibilitate şi coerenţă; organizarea urgentă a unui grup de lucru interministerial care să lucreze la acesta; organizarea unui grup decizional condus de premierul Florin Cîţu care să poată aviza cu rapiditate măsurile propuse; măsuri compensatorii pentru pierderile suferite.

„Am venit cu o abordare constructivă şi să tragem un semnal de alarmă. Avem soluţii şi măsuri, dar avem nevoie de asumare. Cu siguranţă a fost un an greu pentru toată lumea, cu toate acestea sunt anumite categorii care sunt efectiv restricţionate de la drepturi fundamentale, care sunt blocate fără alternativă şi fără dialog. (…) Sectorul cultural a fost primul închis şi suferă în continuare, alături de milioane de oameni care se bucură de ceea ce oferă sectorul nostru. În spate sunt sute de angajaţi, sute de milioane de lei atrase în economia noastră de acest sector. Toate ţările europene au venit cu măsuri de compensare pe zona culturală. Este foarte important să jucăm după aceleaşi reguli şi să ne bazăm deciziile pe soluţii ştiinţifice: teste rapide la intrare, adeverinţă de vaccinare, adeverinţă de anticorpi. Avem nevoie doar de decizii”, a afirmat Bogdan Buta, reprezentant UNTOLD.

„Am respectat regulile ce ni s-au impus, fără a primi nimic în schimb. Este momentul ca autorităţile să răspundă cu acelaşi respect: să prezinte o strategie care să ne permită să ne setăm obiectivele pentru următoarele luni şi să adopte măsuri compensatorii pentru toate pierderile pe care le-am suferit în urma restricţiilor impuse şi pe care le vom duce cu noi ani buni de acum înainte”, a spus şi reprezentantul Electric Castle, Mihai Păun.

Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, precizat că, deşi acest festival are o formulă de organizare şi un specific care teoretic îi va permite să aibă loc în vară, precum în 2020, este alături de toţi colegii din sectorul de evenimente, din HORECA, profund afectaţi de criză, „de lipsa unor scenarii concrete prin care să li se permită reluarea activităţii, în condiţii de siguranţă”. „Lipseşte încrederea în toţi aceşti oameni care nu sunt defel ageamii sau heirupişti”, a susţinut el.

În cadrul conferinţei de presă a intervenit şi Steven Kruijff de la GOODLIFE, una dintre cele mai mari companii de producţie de evenimente şi festivaluri din lume, care a organizat cel mai recent eveniment de tip test în Germania. El a prezentat o parte din concluziile la care s-a ajuns: „În urma testelor făcute, cu măsurile de siguranţă luate, de tip testare rapidă, dovadă vaccin şi dovadă anticorpi a reieşit faptul că oamenii sunt mai în siguranţă la un festival decât dacă s-ar duce la un supermarket local”.

Dragoş Banu (Patronatul PaCTE) şi Bogdan Nedelcu (Asociaţia ALIS) au informat că deja 30% dintre cei care lucrau în acest domeniu s-au reprofilat, iar restul se află într-o situaţie financiară extrem de gravă.

Artiştii independenţi şi operatorii culturali susţin că le este îngrădit dreptul fundamental de a munci, fără a fi în vreun fel compensaţi pentru pierderile suferite în ultimul an.

Potrivit lui Ştefan Teişanu de la Centrul Cultural Clujean, deşi industriile culturale contribuie anual cu până la 3% din PIB-ul ţării, nu au primit până acum sprijin de la Guvern în această criză.

„Guvernul solicită sprijinul nostru, al artiştilor, în diverse campanii sociale, civile, când trebuie trimis un mesaj. Acum pe noi cine ne ajută, pe artişti? Compensaţiile sunt cele mai importante, apoi ne trebuie un plan de relansare. Fără acestea, singurul lucru pe care îl vor mai putea să-l facă muzicienii va fi să cânte prohodul unei industrii. Toţi colegii mei de la această masă reprezintă activităţi realizate la cel mai înalt grad de profesionalism. În lipsa unui plan urgent de relansare, ne vom transforma cu toţii într-un circ de amatori”, a afirmat Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie. (AGERPRES)

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect